Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Тема 2. Характеристика провідних туристичних країн європейського регіону.

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду європейського регіону з позиції туристичної привабливості країн таких, як Франція, Німеччина, Італія, Мальта, країни Бенілюксу, країн-анклавів, Піренейський півострів, Британський острів та Центральна Європа. Дана характеристика туристичних ресурсів, рівня розвитку туризму цих країн.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • визначити особливості розвитку туристичної галузі в країнах Західної Європи;

  • охарактеризувати туристичний потенціал найбільш розвинених в економічному плані країн Європи;

  • дати характеристику розвитку туризму на островах;

  • ознайомитись з особливостями туристичної галузі країн Бенілюксу;

  • дати характеристику туристичних регіонів країн Центральної Європи;

  • вивчити основні причини процвітання сфери туризму в країнах-анклавів.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Об’єднане Королівство Великої Британії та Північної Ірландії поєднує в собі Англію, Шотландію, Уельс та Північну Ірландію.

Англія – історико-географічна область Великої Британії, що займає південну та центральну частини о. Велика Британія. Зазвичай Англію поділяють на 9 районів.

Лондон, столиця Великої Британії, справедливо виділяється в окремий район. Мегалополіс являє собою конгломерат невеликих містечок, сконцентрованих навколо центральної частини міста. Лондон часто вважається культурною столицею світу.

Другою історико-географічною областю Великої Британії є Уельс. Розташована на однойменному півострові ця область майже повністю охоплена системою Кембрійських гір. Порівняно з Англією, Уельс є відносно мало заселеним. Область поділяється на індустріальний південь та сільськогосподарські центр та північ.

У центральній та північній частинах Уельсу основними туристичними ресурсами є озерні та гірські ландшафти, який активно використовуються для пішохідного туризму.

Важливу роль в історії Великої Британії, у тому числі і у становленні Британської імперії, відіграла Шотландія. Шотландія є дуже мальовничою областю Великої Британії.

Найбільшими містами і провідними туристичними центрами Шотландії є Ґлазґо, Едінбурґ, Стерлінґ, Данді, Абердін та Інвернесс. Найбільший інтерес з туристичної точки зору становить Едінбурґ – столиця Шотландії.

Четвертою і найменшою за площею історико-географічною областю Великої Британії є Північна Ірландія, розташована на північному сході о. Ірландія. Найважливішим природним туристичним об'єктом є так звана «Дорога гігантів», що являє собою ділянку із сполучених між собою базальтових колон вулканічного походження

Різноманіття ландшафтів та культур, поєднаних на Британських островах, роблять цю країну надзвичайно привабливою для відвідин. Незважаючи на доволі високий рівень цін та складнощі із отриманням туристичних віз, можна вважати, що Велика Британія є однією з найцікавіших туристичних країн Західної Європи.

Франція – одна з найстаріших держав Європи із ще більш давньою історією освоєння її нинішньої території.

Франція багата на бальнеологічні ресурси (понад 700 джерел). Світової слави здобув бальнеологічний курорт Віші, який знаходиться в Центральному масиві.

Для більшості іноземців Францію уособлює в собі Париж. Париж не можна уявити без будинків моди, театрів, тінистих скверів, алей та парків. Найбільш привабливими для прогулянок є Великі бульвари, Булонський ліс, Венсеннський ліс, Єлисейські поля, Люксембурзький сад, Ботанічний сад тощо. В околицях Парижа знаходяться цікаві природні та історико-культурні об'єкти.

Французькі Альпи – найвисокогірніша частина Західної Європи з численними озерами і водоспадами, глибокими каньйонами і вічними льодовиками, гірськолижними та бальнеологічними курортами і середньовічними замками. Більшість альпійських курортів набули загальносвітових стандартів у забудові готельними комплексами, однак деякі з них – Шамоні, Межев, Валь-д'Ізер, Бріансон, Тонон-ле-Бен – ще зберігають старомодний дух центральних частин міста.

У кожному регіоні Франції проводиться багато цікавих свят, особливо пов'язаних з релігією, вином, кальвадосом та сиром.

Німеччина водночас країна Західної та Середньої Європи.

Найстаріший курорт країни Бад-Кіссинґен; уславлений і престижний – Баден-Баден; джерела найгарячішої (+75...+780 С) у Західній Європі мінеральної води є лікувальною базою курорту Ахен (Швертбад). Всього в Німеччині нараховується близько 50 бальнеологічних курортів.

Серед яскравих фестивалів та карнавалів варто відзначити карнавали в Кельні та Дюссельдорфі (лютий), фестиваль шанувальників творчості Ваґнера. Гамбурґ, Лейпциг, Франкфурт-на-Майні, Берлін, Кельн – світові центри ярмаркової діяльності.

Італія розташована на півдні Європи, займає Апеннінський півострів, острови Сицилія, Сардинія, Ельба та ін.

Найвідоміші міжнародні гірські курорти Італії знаходяться в Альпах: Ґарда, Борміо, Кортіна-д'Ампеццо, Комо, Мерано, Ріва-дель-Ґарда, Мадона-ді-Кампільо, Курмайєр, Червінія, в той час як Апеннінські гори задовольняють потреби у відпочинку місцевого населення.

Італія – країна, де високо розвинене виноробство, а кожна провінція має свої кулінарні секрети.

Італія входить в десятку провідних туристичних країн світу. Щороку країна приймає понад 35 млн. туристів і займає 4 місце в світі за доходами від туризму (близько 35 400 млн. дол. США).

Мальта – острівна країна в Середземному морі, яка знаходиться південніше о. Сіцилія. Центром рицарської культури і зодчества свого часу була Коттонера. Тут збереглися найбільш давні оборонні споруди, собори і базиліки рицарської доби.

Особливою подією на островах є щорічна регата (8 вересня) у Великій бухті Валлети та лютневий карнавал.

Іспанія популяризує власні бальнеологічні курорти. Серед них варто зазначити наступні: Алама-де-Арагон, Арчена, Верін, Кальдас-де-Малавелья.

Дуже привабливими є архітектурні ансамблі історичних центрів міст і містечок Іспанії. Чільне місце серед туристичних центрів посідає «місто вечірньої зорі» – Мадрид.

Нерозривними з іспанцем є корида де торос та фламенко. Корида – це єдиний захід в Іспанії, який розпочинається вчасно. Більшість іспанців захищають аристократичну природу цього видовища та його тисячолітні традиції.

Португалія займає південно-західну частину Піренейського півострова та Азорські острови і о. Мадейра в Атлантичному океані.

Країна багата на мінеральні, часто термальні води, на основі яких функціонують курорти Калдаж-да-Раїнья, Лузу, Калдаж-даш-Танпаш, Калдаж-ді-Агеруш, Калдаж-ді-Моншікі, Калделаш, Педраш-Салгадаш Фурнаш (Азорські о-ви), Шавіш. Надзвичайно великий монументальний, художній та археологічний спадок.

Лісабон ("улюблена бухта") – одне з красивих міст світу, що розкинулося на горбистих схилах долини річки Тежу в районі її впадання в океан. Місто має добре впізнане "обличчя", сформоване великою кількістю старих будівель, крутих сходів, фунікулерів, вимощених брущаткою вулиць старих кварталів.

Андорра – дуже стародавня країна – перша згадка про Андорру виявлена в латинських хроніках II століття до н.е. Столиця країни – Андорра-ла-Велья лежить в оточеній високими горами улоговині.

Головна визначна пам'ятка столиці - оздоровчий комплекс Кальдеа в східному передмісті столиці – Еськальдес, що є найбільшим термальним комплексом Західної Європи.

Крім гірських лиж, в Андоррі можна займатися і багатьма іншими видами спорту, зокрема дуже популярні піший туризм, тури на їздових собаках, верхова їзда і стендова стрілянина.

Швейцарія не має виходу до моря, натомість озера – майже 600 - є дуже мальовничими і виконують важливі рекреаційні функції: Боденське, Женевське, Невшательське, Фірвальдштетське та інші. В країні багато унікальних монастирів.

Західна Швейцарія особливо багата на визначні туристичні об'єкти, серед яких особливе місце займає історичний центр Берна

В країні дуже шановно відносяться до національних традицій і звичаїв. Інфраструктура в країні досконала.

Австрія – переважно гірська країна. Країна нерозривно асоціюється з популярними зимовими альпійськими курортами, серед яких найбільше значення мають Кітцбюель, Земмерінґ, Санкт-Вольфґанґ, Бадґастайн, Ішґль, Зельден, Зеефельд, Монтафон.

Австрія, як і її сусіди, багата на бальнеологічні (мінеральні, термальні) води.

В теплу пору року проводяться численні музичні, театральні та мистецькі фестивалі, серед яких особливо цікавими є фестивалі в Зальцбурґу, Бреґенці, Відні.

Словенія – одна з найменших за площею в Центральній Європі.

Країна багата на мінеральні води. За межами Словенії широко відомі її бальнеологічні курорти Терме-Чатеж, Рогашка-Слатіна, Добрна, Долєнске-Топліце та ін.

До країн Бенілюксу відносяться Нідерланди, Бельгія та Люксембург.

Більше половини території Нідерландів знаходиться нижче рівня моря і захищена дамбами, загальна довжина яких близько 2000 км.

Багату та унікальну історико-культурну спадщину мають міста і містечка Нідерландів. Визнаним центром іноземного туризму є Амстердам, місто, де «дозволено все, що заборонено вдома».

Серед фестивалів та свят, що проходять в країні, варто виділити ярмарок тюльпанів в районі Гарлема та Кьокенгофа (кінець березня – кінець травня), День народження королеви (30 квітня), сирний ярмарок в Алкмарі (щоп'ятниці з квітня до вересня).

Бельгія має цікаву і неповторну історико-культурну спадщину, в якій переплелися фламандські, валлонські, французькі, німецькі, нідерландські та англійські мотиви.

Багато історико-архітектурних цікавинок є в Брюсселі. Місто вважають однією зі столиць об'єднаної Європи: тут знаходиться штаб-квартира НАТО, органи ЄС та інших міжнародних організацій. Нині приблизно третину населення Брюсселя становлять іноземці.

Люксембург розташований в Західній Європі, з усіх боків оточений великими західноєвропейськими країнами – Бельгією, Німеччиною, і Францією. Разом з Бельгією і Нідерландами входить до "Бенілюксу".

Польща – центральноєвропейська країна, яка займає територію між Балтійським морем на півночі та Судетами і Карпатами на півдні. Долі українського та польського народів тісно переплелися і це робить країну однією з найцікавіших для вітчизняних туристів.

Польща багата на джерела мінеральної води та родовища лікувальних грязей різних типів. Більша частина бальнеологічних курортів країни, яких налічується понад 30, територіально також сконцентровані в Судетах і Карпатах, де в комплексі з іншими природними факторами з оздоровчою метою використовується цілюще гірське повітря.

Словаччина – внутрішньоконтинентальна центральноєвропейська держава і західний сусід України. Майже всю територію країни займають мальовничі хребти Західних Карпат

Важливими туристичними центрами Словаччини є Братислава

Угорщина є центральноєвропейською країною, поєднуючи в собі схід і захід цієї частини світу.

Будапештчи не єдина з європейських столиць, яка одночасно є визнаним бальнеологічним курортом: на території міста розташовано 123 термальних джерела. Історико-архітектурну спадщину столиці формують неоренесансний королівський палац «Хофбург» з неокласичним куполом неоготичний і неороманський Рибальський бастіон, неоготична церква Маттіаса, ратуша, Будинок Парламенту, церква св. Стефана, Синагога (найбільша в Європі), палац Вайдахуньяд, мавзолей Гюль-Баба, цитадель та пагорб Геллерт, острів Маргарити, мости через Дунай, муніципальні лазні, римські акведук та амфітеатр, кладовище Керепесі та багато інших об’єктів.

Слід звернути увагу на ще одну компактну центральноєвропейську державу – Чехію. Відсутність виходу до моря компенсується бальнеологічними ресурсами, мальовничими пейзажами, надзвичайно різноманітною і багатою історико-культурною спадщиною, високим рівнем розвитку сфери гостинності.

Бальнеологічні курорти країни щороку відвідує близько 2 млн. більше як із 70 країн світу. Понад 600 років існує найвідоміший чеський курорт – Карлові Вари, мінеральні води якого, різні за хімічним складом, температурою та властивостями, застосовуються при найширшому спектрі захворювань.

Більшість туристів прибуває в країну заради Праги. Вишукана архітектура столиці успадкована від двох періодів: готичний – часів Карла IV та бароковий ХVІІ-ХVІІІ століть.

Ватикан – місто-держава, що розташоване на правом берегу Тібру в західній частині Риму, столиці Італії на горбі Монте-Ватікано.

У північній частині Ватикану знаходиться обширний палацовий ансамбль Ватиканського або Папського палацу (XV-XVI вв.), що складається з декількох десятків будівель палацового типу з величезною кількістю зал і анфілад, декількох каплиць, музеїв і папської бібліотеки.

Сан-Марино – одна з найменших і в той же час найстародавніша з сучасних держав Європи.

Сан-Марино – одна із найвідвідуваніших туристами європейських країн – в середньому сюди приїжджає до 3 млн. туристів на рік. Одна з головних визначних пам'яток Сан-Марино – Урядовий палац або Палаццо-публіко, побудований в 1884 році на місці старого палацу Дому-коммуніс-магна (XVI в).

Немало в місті музеїв – Музей старовинної зброї, Музей воскових фігур з історичною реконструкцією із понад 40 сцен, Музей цікавих речей, Музей тортур з величезною колекцією знарядь тортур, Історичний Центр на Пьяцца-дель-тітано, Музей старовинних автомобілів тощо.

Монако – один зі світових центрів туризму і кращий курорт Лазурового берега. Що складається з чотирьох основних районів (Монако-Вілль або Ле-роше, Ла-кондамін, Фонвей і Монте-Карло), ця крихітна країна практично всю свою діяльність пов'язує з туризмом.

Монте-Карло – осереддя нічного життя і азартних ігор. Центром району є, поза сумнівом, Казино (Казино-дю-Монте-Карло) – перший гральний будинок в Європі і один із старих і респектабельних гральних закладів планети, що до того ж дало миру поняття "казино".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]