Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Лекція № 5-6

Форми організації навчання у вищій школі

  1. Загальна характеристика форм організації навчання у вищій школі.

  2. Лекція у вищій школі.

  3. Методика організації та проведення практичних, лабораторних і семінарських занять у вищій школі.

  4. Методика організації та проведення індивідуальних занять, консультації, колоквіуму.

  5. Самостійна робота студентів та її методика.

Література:

1. Вітвицька С.С. Основи педагогіки вищої школи: Метод. посібник для студентів магістратури. — Житомир, 2003. — 232 с.

2. Кузьмінський А.І. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. — К.: Знання, 2005. — 486 с.

3. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. / З.Н. Курлянд, Р.І. Хмелюк, А.В.Семенова та ін.; Заред. З.Н. Курлянд - К.: Знання, 2005. - 399 с.

4. Ортинський В.Л. Педагогіка вищої школи. – К., 2009.

  1. Загальна характеристика форм організації навчання у вищій школі

Педагогічна форма — це усталена завершена організація педагогічного процесу в єдності всіх його компонентів. У дидактиці форма (лат. ………………………………..) — це спосіб організації навчання.

Організаційні форми навчання у ВНЗ – це ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Різноманітні форми навчання у вищій школі відрізняються від шкільних. В основі класифікації організаційних форм навчання можуть бути такі чинники:

  1. Кількість тих, хто навчається: ……………………………………………………………………………………

  2. Місце навчання:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  3. Час навчання:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...........

  4. Залежно від тривалості навчальних занять:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2. Лекція у вищій школі

Провідною формою навчання у ВНЗ є лекція.

??? Яка її дидактична мета?

@Коли з’явились перші лекції?

???В яких випадках необхідні лекції?

??? Наведіть аргументи проти лекцій.

Основні функції лекції такі:

      1. Інформаційна. Тобто, .………………………………………………………………………………

      2. Орієнтовна. Лекція орієнтує в науковій літературі показом генезису теорій, ідей: коли, ким вони вивчались, якими об'єктивними вимогами розвитку суспільства та виробництва спонукались тощо. Список літератури, рекомендований лектором, також належить до орієнтовної функції лекції.

      3. Пояснювальна, роз'яснювальна. Насамперед стосується основних наукових понять, які необхідно засвоїти студентам, через формування цих понять у їх свідомості студентів.

      4. Переконувальна. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

      5. Підсумкова. Лекція крім повідомлення необхідної наукової інформації має захопити студентів ідеями, викликати бажання поглибити свої наукові знання, почати власну дослідну роботу. Отже, лекція має бути цікавою через глибину думок, що розкривають таємниці науки. Для того щоб лекція була цікавою, вона має враховувати певні умови:

        1. усвідомлення студентами особистісного смислу в набутті знань у певній науковій галузі;

        2. усвідомлення аудиторією новизни матеріалу, що подається, і водночас пов'язаного з тими знаннями, які вже нею опановані;

        3. спонукання та стимулювання мисленнєвої діяльності студентів-слухачів через ??? що?.....................................................................................

???Чи можна стверджувати, що в сучасній вищій школі лекція є головним видом навчальної праці?Чому?

Види лекцій

У педагогічній практиці для здійснення навчального процесу доцільно окреслити такі види академічних лекцій:

вступна;

інформаційна;

оглядова;

настановна;

підсумкова.

Часто до видів лекцій зараховують також проблемну лекцію, лекцію-візуалізацію; лекцію із запланованими помилками, бінарну лекцію (лекцію вдвох), лекцію-прес-конференцію тощо.

??? Як ви думаєте, чого Ортинський В.І. вважає таке зарахування неправильним?

Вступна лекція дає перше цілісне уявлення про навчальний предмет і орієнтує студента в системі роботи з цього курсу.

??? Який зміст роботи на вступній лекції?

Інформаційна лекція орієнтована на викладення і пояснення студентам наукової інформації, яку потрібно осмислити й запам’ятати.

??? Як часто проводяться у ВНЗ інформаційні лекції?

Оглядова лекція – систематизація наукових знань на високому рівні, вона потребує чимало асоціативних зв’язків у процесі осмислення інформації, яку викладають під час розкриття внутрішньопредметних і міжпредметних зв’язків, крім деталізації й конкретизації.

??? Коли проводиться оглядова лекція?

Настановна лекціявид лекції у вищій школі, спрямований на розкриття підходів, принципів, умов, форм, методів та особливостей діяльності студентів з метою оволодіти, насамперед самостійно, сукупністю знань, навичок і вмінь. Настановні лекції найчастіше проводять із студентами заочної та дистанційної форм навчання.

Підсумкова лекція – вид лекції, який використовують ??? коли?.................................……………………………......................, з метою ………………………………………………………………………………………

Кожен вид лекції у вищій школі можна прочитати, використовуючи різні методи. Наприклад, на основі проблемного методу викладають так звану проблемну лекцію. Процес пізнання студентів у співпраці й діалозі з викладачем наближається до дослідницької діяльності.

На основі методу наочності викладають так звану …………………………… Це форма подавання лекційного матеріалу засобами ТЗІ чи аудіо-, відеотехніки. Читання такої лекції – розгорнуте чи коротке …………………….. візуальних матеріалів

На основі діалогічного методу викладають бінарну лекцію – різновид читання лекції у формі ……………………………. науково-педагогічних працівників.

На основі методу пошуку помилок викладають так звану лекцію із заздалегідь запланованими помилками, яка розрахована на стимулювання студентів до ……………………………………………………………………………………… (пошук помилки: …………………, ………………………., …………………………, …………………………). Наприкінці лекції проводять діагностику слухачів і аналіз зроблених помилок.

На основі методу запитань і відповідей викладають лекцію-конференцію.

??? Як проводиться лекція-конференція?

Лекція-консультація може відбуватися за різними сценаріями. Перший варіант – за типом «запитання – відповіді». Лектор відповідає упродовж лекційного часу на запитання студентів за матеріалами всього розділу чи всього курсу. Другий варіант такої лекції, яку можна організувати за типом «запитання – відповіді – дискусія», є трояким сполученням: викладення нової навчальної інформації лектором, задавання запитань і організація дискусій у пошуку відповідей на сформульовані питання.

У практиці вищої школи використовують також інші види лекційної форми навчання.

Будь-яка лекція включає три основні етапи:

I — вступна частина: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

II — викладення: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

III — висновки: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….