Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс тема 13 мова і стиль.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать

3. Виявлення омонімічних форм (омоформ), які створюють неясність тексту

3.1. З’ясування відмінку начального слова речення при омоформі називний –знахідний. Якщо слово в знахідному відмінку має таке закінчення, як і в називному, то воно сприймається як таке, що стоїть у називному.

Приклад. Три комбайни обслуговували шість автомашин замість восьми. Двері для безпосереднього виходу надвір повинні мати наступні приміщення. Крейсер обстріляв есмінець (за смислом, абсурдність, знає тільки автор). (Мільчин, С.413)

Приклад. Загін бойовиків близько 33 людей викрив міліцейський патруль о 23.00 в суботу. Вступивши в бій, бійці викликали підкріплення (початкове слово – підмет в називному відмінку, чи додаток у знахідному).

Успіх нових моделей “Осако” беззаперечно підтверджує той факт, що одна з ліній була продана на другий день роботи виставки (Одна з нових ліній “Осако” була продана вже на другий день роботи виставки, що підтверджує успіх нових моделей).

Потрібно дотримуватися прямого порядку слів.

3.2. Виділення омоформи називний – непрямий.

Учениця Степанова зіграла полонез (Степанівська учениця зіграла полонез / Степанова, учениця Петрова, зіграла полонез). (Мільчин, С.415)

3.3. Виділення омоформи діяч – об’єкт. Читач сприймає перше слово в реченні як суб’єкта.

Допомога Італії Франції (Італія допомагає Франції).

Відповідь Лідії Клавдії.

Герасимову зателефонувати Овчіннікову. (Мільчин, С.417)

Треба: 1) замінити активну конструкцію пасивною: Допомога Італії, подана Францією. Відповідь Лідії, надіслана Клавдією. Овчіннікова просять зателефонувати Герасимову;

  1. увести перед омоформою мінімальний перед текст, який вносить ясність:

Французький парламент не залишився стороннім до італійських проблем. Допомога Франції виявилася в … Відповідь Клавдії була надіслана Лідії негайно. На столі Овчіннікова лежала записка: Овчіннікову терміново зателефонувати Герасимову;

  1. поставити у двонаголошеній омоформі наголос: Допомога Франції Італії (не дуже переконливо).

3.4. Виділення омоформи вставне слово – однорідний член речення. Рідкісний, однак ймовірний випадок.

Правда, простота и природность часто оборачиваються в его новеллах прямолинейностью, упрощенностью, а лаконичность – невыразительностью, и тогда полнота жизни писателем не передается (виділення вставного комами, тоді воно не сприймається інакше). (Мільчин, С.418)

Наприклад:

1 приклад Правда, простота і лаконізм нерідко обертаються в його новелах прямолінійністю, спрощеністю, а лаконічність - невиразністю, і тоді повнота життя письменником не передається.

Автор не помітив, що вставне слово правда в сусідстві з простотою і внутрішній може сприйматися не як ввідне, а як перші в ряду однорідних підлягають. Читач ж, лише прочитавши фразу далі, зрозуміє, що помилився, і стане розбиратися, як же треба розуміти слово правда. І втратить час, хоча міг би цього уникнути, якщо б редактор розпізнав цю омоформу і запропонував автору змінити порядок слів:

Простота і лаконізм нерідко, щоправда, обертаються в його новелах прямолінійністю, спрощеністю, а лаконічність - невиразністю, і тоді повнота життя письменником не передається.

Виділене з обох боків комами слово правда вже не може сприйматися інакше, ніж ввідне слово, що й було потрібно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]