Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

3.9. Відкликання заявки

Заявник має право відкликати заявку в будь-який час до спла­ти державного мита за видачу патенту.

3.10. Поділ заявки

Заявник має право поділити заявку на 2 і більше заявок (виді­лені заявки) за умови, що суть винаходу не вийде за межі змісту поділеної заявки в тому її вигляді, який вона мала на дату подання.

Поділ заявки здійснюють шляхом подання заяви про внесен­ня змін до заявки та виділеної заявки (заявок), за умови сплати відповідних зборів.

Дата подання виділеної заявки є тією самою, що й дата подання поділеної заявки. Дату пріоритету виділеної заявки визначають, якщо для цього є підстава, як дату пріоритету поділеної заявки.

3.11. Перетворення заявки

Заявник має право перетворити заявку на винахід на заявку на корисну модель, і навпаки, у будь-який час до одержання ним рішення про видачу патенту або відмову в його видачі.

У цьому разі зберігається дата встановлення пріоритету заяв­ки, а за відсутності цієї дати - дата подання заявки.

За подання заяви про перетворення заявки сплачують збір.

3.12. Конфіденційність заявки

З дати надходження заявки до установи і до публікації відо­мостей про заявку або державну реєстрацію права на винахід, ко­рисну модель, промисловий зразок матеріали заявки вважають конфіденційною інформацією.

Доступ третьої особи до матеріалів заявки заборонено, за ви­нятком випадків, коли його здійснюють за дозволом заявника або за рішенням компетентного органу.

Особи, винні в порушенні вимоги конфіденційності матеріалів заявки, несуть відповідальність, передбачену законом.

304

3.13. Умови тимчасової чинності г*}ь* v;,>«гдї майнових прав на винахід

Майнові права на винахід набувають тимчасової чинності в обсязі формули винаходу, з урахуванням якої вони опубліковані, з моменту публікації відомостей.

Після публікації відомостей про заявку заявник має право на одержання компенсації за збитки, завдані йому особою, яка знала (чи одержала письмове повідомлення українською мовою із за­значенням номера заявки) про те, що відомості про заявку на ви­нахід, який вона використовує без дозволу заявника, опубліко­вані. Зазначену компенсацію заявник може одержати тільки після одержання ним патенту.

Тимчасова чинність майнових прав на винахід припиняється від дати публікації в офіційному бюлетені відомостей про держав­ну реєстрацію права на винахід чи повідомлення про припинення діловодства щодо заявки.

Тимчасова чинність майнових прав на винахід за міжнарод­ною заявкою починається від дати публікації відомостей про неї установою на відповідних умовах.

3.14. Інформаційний пошук

Як заявник, так і будь-яка третя особа має право подати кло­потання про проведення за заявкою на винахід, яка пройшла фор­мальну експертизу з позитивним результатом, інформаційного пошуку для визначення рівня техніки, порівняно з яким здійсню­ватиметься оцінка новизни та винахідницького рівня заявленої пропозиції.

3.15. Експертиза заявки по суті

Патенти на винаходи та промислові зразки видають лише після проведення експертизи заявок по суті (патентної експертизи). Зазначену експертизу здійснюють за єдиними правилами.

Під час експертизи по суті аналізується та встановлюється відповідність заявленого об'єкта умовам надання правової охо­рони, що дає підставу для винесення рішення про видачу патенту або мотивованого рішення про відхилення заявки.