Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melenteva_O.V_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 2. Державна податкова служба україни

2.1. Система органів податкового контролю.

2.2. Права та обов'язки керівників органів податкової служби та їх заступників.

2.3 Права та обов'язки платників податків.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ: податковий менеджмент; податковий контроль; державні податкові органи; система адміністрування податків.

2.1 Система органів податкового контролю

Державна податкова служба в Україні є провідним органом державної виконавчої влади, яка представляє інтереси держави у правовідносинах між державою та платниками податків щодо сплати податків до бюджетів усіх рівнів.

Регламентують діяльність податкових органів і порядок адміністрування податків три Закони України:

  • „Про систему оподаткування” від 25.06.91 р. № 1251 (із змінами та доповненнями);

  • „Про державну податкову службу України” від 04.12.1990 р. №509-XІІ (зі змінами та доповненнями);

  • „Про порядок погашення зобов'язань, платників податків перед бюджетними й державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. № 2181-III (зі змінами та додатками).

Ці Закони є джерелом інформації про структуру податкової служби, її функції, права керівників та їхніх заступників, а також посадових осіб податкових органів.

Етапи реформування податкової служби:

1. Державна податкова служба України вперше була створена відповідно до Закону Української РСР, який набув чинності з 01.07.1990 р. Ця служба називалася Головна державна податкова інспекція України.

На цьому етапі Головна державна податкова інспекція України являла собою трирівневу структуру:

а) апарат головної державної податкової інспекції України;

б) державні податкові інспекції Автономної Республіки Крим, областей і міст республіканського підпорядкування (Києва й Севастополя);

в) державні податкові інспекції міст, районні – в містах і сільських районах.

До 1996 р. Головна державна податкова інспекція діяла при Мінфіні України. Очолював ДПІ України перший заступник Міністра фінансів – начальник ДПІ України.

2. На другому етапі реформування, відповідно до Указу Президента України від 22.08.1996 р. „Про створення державної податкової адміністрації України й місцевих податкових адміністрацій”, Головна державна податкова інспекція була перетворена в Головну державну податкову адміністрацію України як центральний орган виконавчої влади держави. При цьому на основі державних податкових інспекцій базового рівня були створені державні податкові адміністрації в областях, містах, містах з районним розподілом, у сільських районах.

Особливістю цього етапу реформування податкової служби є пере-підпорядкування підрозділів для боротьби з правопорушеннями у сфері оподаткування, що входили до складу органів внутрішніх справ. Тобто, підрозділи податкової міліції в 1996 р. увійшли до складу податкових органів, отримавши статус управлінь податкової міліції.

Голова державної податкової адміністрації України має статус Міністра. На пост голови може претендувати посадова особа, що має досвід керівної роботи у сфері матеріального виробництва, у фінансово-кредитних установах, досвід законотворчої діяльності.

3. Третій етап реформування податкової служби України розпочався в 1998 р. після набрання чинності нової редакції Закону України „Про державну податкову службу України”.

За змістом нова редакція Закону не внесла нічого нового до завдань і функцій податкових органів. Тому реформування структури податкової служби супроводжувалося заміною, на базовому рівні, податкових адміністрацій знову державними податковими інспекціями. У наступні роки подальше реформування податкової служби супроводжувалося створенням укрупнених податкових інспекцій: міжрайонних і об'єднаних.

Підрозділи податкової міліції на базовому рівні одержали статус міжрегіональних відділів, тобто один відділ обслуговував кілька територіально-адміністративних одиниць. Крім того, у ряді областей на базі податкових адміністрацій міст – обласних центрів – були створені податкові інспекції для обслуговування підприємств, установ – великих платників податків.

Районні державні податкові інспекції обласних центрів були передані в пряме підпорядкування державним податковим адміністраціям в областях.

У 2005 р. здійснювалось реформування структури податкових органів базового рівня: скасовані галузеві управління й створені галузеві відділи.

Податкова міліція, як і раніше, здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства, виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну функції, а також функцію охорони й фізичного захисту співробітників. Податкова міліція на вищому й середньому рівнях органів податкової служби України представлена спеціалізованими підрозділами для боротьби з податковими порушеннями у вигляді управлінь, що складаються з відділів за напрямками роботи.

На базовому рівні створені й функціонують об'єднані за територіальною ознакою відділи податкової міліції, функції яких набули значної оптимізації.

Незважаючи на всі структурні зміни системи органів державної податкової служби, вона, як і раніше, має трирівневу структуру (Рисунок 2.1), включаючи:

  • державну податкову адміністрацію України (вища ланка);

  • державні податкові адміністрації в автономній республіці Крим, в областях і в містах Київ та Севастополь (середня ланка);

  • державні податкові інспекції в містах і районах (у містах з районним розподілом і в сільських районах) – базова ланка.

Структурні зміни державної податкової служби України та розширення завдань, покладених на її органи, здійснювалися одночасно. Одні завдання роздроблені на окремі складові, інші – точно відповідають функціям податкових органів.

Державна податкова адміністрація

України

Державні податкові адміністрації в областях

Державні податкові адміністрації

в Автономній республіці Крим та місті Київ і Севастополь


Державні податкові інспекції в містах і в районах міст

Державні податкові інспекції в районах, міжрайонні та об’єднані державні податкові інспекції

Спеціалізовані державні податкові інспекції для обслуговування великих платників податків у містах Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Луганськ, Київ, Севастополь, Харків


Рисунок 2.1. Організаційна структура Державної податкової служби України