Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна Рабочая программа Экон. Ан. КЭФ 2012 Шевч...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Розділ 2. Управлінський економічний аналіз

Тема 6. Попередня оцінка економічної заможності підприємства

Необхідність проведення попередньої оцінки економічної заможності підприємства. Сутність поняття “Економічна заможність підприємства”. Критерії оцінювання економічної заможності потенційних позичальників.

Оцінка показників економічного зростання. Інформаційна база.

Оцінка інтенсифікації використання виробничих ресурсів.

Попереднє оцінювання платоспроможності підприємства.

Формулювання висновку щодо необхідності проведення комплексного економічного аналізу при визначенні кредитоспроможності позичальників.

Тема 7. Аналіз фінансових результатів діяльності

підприємства

Значення, задачі аналізу фінансових результатів та джерела інформації. Формування доходів, втрат і прибутків підприємства. Характеристика показників фінансових результатів діяльності підприємства. Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів.

Аналіз прибутку від реалізації продукції. Аналіз впливу факторів на прибуток від основної операційної діяльності. Аналіз фінансових результатів від іншої операційної діяльності. Аналіз фінансових результатів від фінансово-інвестиційної діяльності та надзвичайних фінансових результатів.

Аналіз резервів збільшення прибутку за рахунок збільшення реалізації продукції, зниження собівартості та втримання запланованої структури реалізації, а також за рахунок недопущення збитків від інших операцій, від фінансової та інвестиційної діяльності та надзвичайних подій.

Аналіз рентабельності продукції. Показники рентабельності продукції та джерела інформації. Визначення резервів росту рентабельності продукції. Аналіз рентабельності виробництва продукції та вплив факторів на її зміну.

Взаємозв”язок прибутку , обсягу реалізації та втрат на виробництво.

Тема 8. Аналіз виробництва та реалізації продукції, робіт, послуг

Значення і задачі аналізу виробництва продукції, робіт, послуг. Система показників продукції й обсягів виробництва. Чинники виробництва продукції. Інформаційна база аналізу.

Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному і вартісному вираженні.

Аналіз динаміки обсягу виробництва продукції. Аналіз впливу екстенсивних та інтенсивних чинників на обсяг виробництва, методика їх розрахунку.

Оцінка обсягів і динаміки реалізації продукції і послуг. Характеристика взаємозв”язків показників випуску , відвантаження і реалізації продукції.

Тема 9. Аналіз стану та використання виробничих ресурсів підприємства

Задачі аналізу та інформаційне забезпечення.

Аналіз забезпеченості виробництва продукції матеріальними ресурсами. Аналіз ступеня виконання договорів на постачання матеріалів.

Аналіз динаміки матеріалоємності виробів.

Аналіз впливу на витрати виробництва змін цін на матеріали.

Загальна оцінка стану використання матеріальних ресурсів.

Аналіз забезпеченості трудовими ресурсами. Аналіз чисельності, складу та руху працюючих. Аналіз структури складу працівників підприємства.

Аналіз використання робочого часу на підприємстві. Вплив зміни чисельності робітників, кількості відпрацьованих днів і тривалості робочого дня на фонд робочого часу.

Аналіз трудомісткості продукції по підприємству.

Аналіз продуктивності праці. Аналіз резервів росту продуктивності праці.

Аналіз наявності, структури і руху основних виробничих фондів. Аналіз технічного стану, часу роботи, тенденцій розвитку основних фондів. Коефіцієнти відновлення, вибуття і приросту основних фондів. Аналіз фондоозброєності і фондовіддачі основних фондів.

Розрахунок резервів додаткового випуску продукції за рахунок покращення використання виробничих фондів.