Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР політекон.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Одеський національний політехнічний університет

Інститут бізнесу, економіки та інформаційних технологій

Кафедра економічних систем і маркетингу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ВИМОГИ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ (РГР)

З ДИСЦИПЛІНИ

"Політична економія"

для студентів напряму підготовки

0305 - "Економіка і підприємництво"

очної форми навчання

I курсу І семестру

Розглянуто та затверджено на засіданні

кафедри економічних систем і маркетингу

Протокол № від

Одеса ОНПУ

2012

ЗМІСТ

ВСТУП

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ РГР

ПІДБІР ТА ВИВЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ПІДГОТОВКА ТЕКСТУ ТА ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ РОБОТИ

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

ДОДАТКИ

ВСТУП

Відповідно до навчальної програми з дисциплін "Політична економія" передбачено виконання студентами обов`язкового індивідуального завдання. Виконання індивідуального завдання сприятиме набуттю вмінь і навичок студентів з засвоєння основ економічних знань, історії економічної думки, оперування економічними категоріями і законами та розуміння основ ринкової економіки.

Індивідуальним завданням з курсу "Політична економія" є розрахунково-графічна робота (РГР).

В процесі виконання РГР студенти мають ознайомитися з різноманітною економічною літературою, роботами основоположників політичної економії, поглядами вчених різних теоретичних шкіл та напрямків.

Виконуючи РГР, студенти отримають досвід роботи з літературою, з статистичним матеріалом, вчаться логічно та чітко викладати свої думки при аналізі теоретичних питань, узагальнювати явища економічного життя, творчо застосовувати загальні теоретичні положення до сучасності, до практики реформування економіки в Україні. В процесі підготовки РГР студенти отримають навички самостійного підбору необхідного конкретного матеріалу, вміння систематизувати та аналізувати його, працювати зі статистичними збірниками, складати таблиці, будувати графіки тощо.

Все це допомагає студентам не тільки розширити та поглибити знання з дисципліни, але й надає навички наукового дослідження та самостійного письмового викладання теоретичних проблем. Виконуючи РГР, студенти отримають також необхідні навички у підготовці до виступу, докладу на наукових студентських конференціях.

Взагалі студент повинен знати, що РГР з дисципліни "Політична економія" є ефективною формою вивчення дисципліни лише тоді, коли робота виконується творчо, самостійно, на основі глибокого вивчення робіт вчених-економістів, узагальнення фактичного та статистичного матеріалу. Тільки у цьому випадку виконання РГР буде сприяти отриманню глибоких знань з дисципліни "Політична економія".

Дані методичні вказівки мають за мету допомогти студентам з`ясувати усі ці питання та ефективно використати РГР як одну з найважливіших форм самостійної роботи над вивченням дисципліни "Політична економія".

Основні вимоги до виконання ргр

Успішне виконання РГР залежить від того, наскільки чітко студент уявляє собі основні вимоги до роботи. Ці вимоги відносяться до теоретичного рівня роботи, її змісту, структури, об`єму, викладання матеріалу, виконання практичних завдань та оформлення роботи.

Слід мати на увазі, що до навчальної дисципліни "Політична економія" треба відноситися як до науки, яка постійно розвивається. Це потребує творчого підходу до виконання роботи, аналізу різних концепцій щодо економічних процесів і явищ, вміння самостійно робити висновки, зв`язувати теорію з практикою господарювання.

РГР з курсу "Політична економія" складається з п’ятьох завдань:

  • теоретичне питання.

  • логічне завдання;

  • три задачі, які треба розв`язати з поясненням;

Всі завдання націлені на розкриття сутності проблем політичної економії, що потребує необхідності детально розібратися в теорії питання та в підходах до вирішення практичних завдань.

Об`єм РГР - не менш 10-15 сторінок машинописного тексту.

За своєю структурою РГР має складатися з наступних частин:

  • титульний лист (додаток 1);

  • зміст (план) у вигляді поставлених завдань;

  • детальний опис теоретичного питання;

  • відповідь на логічне завдання;

  • розв’язання задач з їх поясненням;

  • перелік використаної літератури.

В роботі має бути чіткий зв`язок розглянутих питань з планом роботи.

Підбір та вивчення економічної літератури

Необхідну для виконання РГР літературу студент підбирає самостійно. Спочатку потрібно підібрати основну літературу - праці основоположників тих чи інших шкіл та напрямків політичної економії. Багато праць іноземних вчених перекладено на російську та українську мови.

Крім основної літератури, студент повинен підібрати необхідну додаткову літературу. Для цього потрібно ознайомитися з відповідними каталогами в бібліотеках. Використовуючи додаткову літературу - монографії, брошури, журнальні статті у фахових виданнях тощо, необхідно враховувати час їх видання.

Усю потрібну літературу доцільно заносити до особливого зошиту або на окремі листки згідно з поставленим питанням. При її вивченні слід фіксувати цікаві положення та факти.

Монографічна література записується таким чином:

Брукинг Э. Интеллектуальный капитал. – Спб.: Питер, 2001. – 288с.

Навчальні посібники записуються:

Федулова Л.І. Інноваційна економіка: Підручник. – К.: Либідь, 2006.- 480с. ISBN 966-06-0438-6

Журнальні статті слід оформлювати наступним чином:

Семіноженко В. Технологічні парки України: перший досвід формування інноваційної економіки //Економіка України. – 2004.-№1.-С.16-21.

Посилання на Internet-видання:

Бендиков М. Интеллектуальный капитал в оценке предприятий. [Інтернет-ресурс]. – Режим доступу: http://www.lesforum.ru

Підготовка тексту та оформлення роботи

Текст РГР повинен друкуватися за такими стандартами: аркуш формату А4, інтервал – 1,5, шрифт Times New Roman № 14, поля сторінок - ліве – 30 мм, праве – 20 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 20 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту повинна бути однаковою.

Заголовки структурних частин РГР друкують великими літерами симетрично до тексту (рівняння по центру) жирним шрифтом. Кожну вказану структурну частину РГР треба починати з нової сторінки. До загального обсягу РГР входять список використаної літератури, всі додатки, таблиці, рисунки тощо.

Нумерацію сторінок розділів і підрозділів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами. Першою сторінкою РГР є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять. Номер проставляють у правому нижньому кутку, починаючи зі сторінки основного тексту.

Текст РГР може ілюструватися графіками, рисунками, схемами, фотографіями, діаграмами, таблицями тощо.

При написанні РГР студент повинен давати посилання на джерела, на основі яких було виконано роботу. Посилання в тексті на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, [5, С.47]. Це означає, що в 5-му літературному джерелі відповідно до переліку використаної літератури на сторінці 47 була запозичена наведена інформація.

Ілюстрації - таблиці, графіки тощо повинні мати заголовок, виноски на джерела (додаток 2.) та подаватися безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.

Оформлену відповідним чином РГР зшивають і здають викладачеві на перевірку, після чого відбувається обов`язковий захист роботи.

На протязі навчального семестру викладачем для виконання роботи проводяться необхідні консультації. Оцінка за виконання індивідуального завдання є елементом накопичувальної частини рейтингової оцінки з вивчення дисципліни.

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ

Варіант 1.

  1. Економічні потреби та інтереси як рушійна сила соціально-економічного прогресу.

  1. Розкрийте поняття "альтернативні витрати".

  1. Побудуйте криву виробничих можливостей згідно з даними таблиці. Поясніть, як відображається на графіку закон зростання альтернативних витрат. Знайдіть на графіку точку М (4 велосипеди і 6 ракети) та точку N (2 велосипеди і 3 ракети). Що відображають ці точки?

Варіанти

вибору

Ракети

(тис)

Велосипеди

(сотні тис)

А

10

0

В

9

1

С

7

2

D

5

3

Е

0

4

  1. В країні є три виробника, що забезпечують потреби суспільства у товарі Х.

Виробники

Індивідуальний робочий час t, що витрачається на виробництво одиниці товару Х (год.)

Обсяг виробництва товарів Х (од.)

А

3

200

В

4

150

С

5

180

Розрахуйте величину вартості товару Х (суспільно-необхідний час на виробництво товару Х). Як зміниться величина вартості товару Х, якщо одночасно у виробника А продуктивна сила збільшиться в 1,2 рази. а у виробника В інтенсивність праці зросте на 40 %.

  1. Сума цін реалізованих за рік товарів – 900 млрд дол. З них 200 млрд продано в кредит з відстрочкою платежу до наступного року. Платежі, по яким настав час оплати за операції, здійснені раніше, становлять 150 млрд дол., взаємо погашенні платежі – 50 млрд дол. Гроші роблять в середньому 8 обертів за рік.

Визначить кількість грошей, необхідних для обігу.

Варіант 2.

  1. Проблема економічного вибору і економічної ефективності та її вирішення в різних економічних системах.

  1. Дайте характеристику чинників, які впливають на зрушення кривої виробничих можливостей.

  1. Побудуйте криву виробничих можливостей згідно з даними таблиці. Визначить ефективний, неефективний та неможливий варіанти виробництва.

Варіанти

вибору

Роботи

(тис)

Годинники

(сотні тис)

А

12

0

В

10

2

С

8

3

D

5

4

Е

0

5

  1. Три групи виробників в країні забезпечують потреби суспільства у товарі Х

Групи виробників

Індивідуальний робочий час на виробництво 1 одиницю товару Х

Обсяг виробництва товарів Х (шт.)

А

10

100

В

11

160

С

12

120

Визначить суспільну вартість товару Х, якщо одночасно в групі виробників С продуктивна сила праці зросла в 1,5 рази, а в групі С інтенсивність праці зросла в 1,5 рази.

  1. Як зміниться грошова маса в країні, якщо швидкість обігу грошей зросла у 1,1 рази, обсяг виробництва впав на 4 %, рівень цін зріс на 13 %?

Варіант 3.

  1. Розкрийте зміст економічного зростання та кривої виробничих можливостей.

  1. Поясніть, у чому різниця між економічними витратам виробництва і витратами обігу.

  1. На основі даних таблиці побудуйте графік виробничих можливостей:

Вид продукту

Виробничі альтернативи

А В С D Е

Трактори (тис шт.)

15 14 12 9 0

Масло (тис кг)

0 1 2 3 4

Поясніть, які припущення лежать в основі кривої виробничих можливостей? Що станеться з кривою виробничих можливостей, якщо припущення не будуть "працювати"?

  1. Собівартість одиниці продукції включала 40 грн амортизаційних відрахувань, 100 грн перенесені з використання сировини та матеріалів, 30 грн - нова вироблена вартість. Поясніть та розрахуйте, як зміниться вартість продукції, якщо:

а) було зроблено перехід на використання більш дешевих видів сировини та матеріалів, що дозволило знизити витрати на них до 82 грн;

б) застосована нова, більш дорога, але більш продуктивна техніка, в результаті чого амортизаційні відрахування у розрахунку на один виріб виросли на 30 %, а продуктивна сила живого труда зросла на 50 %.

  1. Середня заробітна плата робітників у попередньому році становила 1680 грн, а у поточному – 2020 грн. Індекс роздрібних цін за цей період склав 112 %. Визначить, як змінилася реальна заробітна плата.

Варіант 4.

  1. Технологічний спосіб виробництва, його еволюція та тенденції в відносинах власності.

  1. Поясніть взаємозв’язок технологічного способу виробництва та соціально-економічного способу виробництва.

  1. На основі даних таблиці побудуйте графік виробничих можливостей:

Варіанти вибору

Товари для теперешнього

часу (тис шт.)

Товари для майбутнього (тис шт.)

А

0

14

В

2

12

С

4

9

D

6

5

Е

8

0

Порівняйте майбітнє зрушення кривої виробничих можливостей, якщо в економіці перевага віддається товарам:

a) для теперішнього часу (точка D);

b) товарам для майбутнього (точка В).

В якому варіанті структура виробництва більш сприяє технологічному прогресу?

  1. На двох підприємствах вкладені капітали по 700 тис грн. Органічна будова капіталів 4:1 і 6:1. Маса прибутку, яку отримує кожне підприємство однакова. Норма додаткової вартості на першому з підприємств – 150 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить та поясніть:

а) масу прибутку, яку отримує кожне підприємство;

b) норму додаткової вартості на другому підприємстві.

  1. Сума цін реалізованих за рік товарів – 900 млрд грн. З них 200 млрд продано в кредит з відстрочкою платежу до наступного року. Платежі, по яким настав час оплати за операції здійснені раніше, становлять 150 млрд грн, взаємо погашені платежі – 50 млрд грн. Гроші роблять в середньому 8 обертів за рік. Визначте кількість грошей, необхідних для обігу.

Варіант 5.

  1. Товарна організація виробництва та тенденції її розвитку.

  1. Розкрийте поняття "мінова вартість товару" і "вартість товару". В чому діалектика їх взаємозв'язку?

  1. Мінова вартість 18 олівців дорівнює 50 зошитам. Як зміниться мінова вартість 18 олівців, якщо:

а) вартість олівців зросте у 2 рази;

б) вартість зошитів впаде у 2 рази;

в) вартість олівців впаде у 2 рази, а вартість зошитів зросте у 2 рази.

  1. Функція попиту на товар А , функція пропозиції . Знайдіть величину надлишку (дефіциту) пропозиції при ціні 4.

    1. Суспільне виробництво умовно складається з трьох галузей, в яких однакова норма додаткової вартості – 200 % за такою структурою авансованого капіталу:

      • 950c + 50v

      • 875c + 125v

      • 800c + 200v

Визначить абсолютні величини додаткової вартості у кожній галузі та покажіть, який з механізмів конкурентної боротьби буде працювати. Розрахуйте величину середньої норми прибутку та її абсолютне значення.

Варіант 6.

  1. Розкрийте сутність та механізм дії закону вартості. Проаналізуйте його функції.

  1. Розкрийте поняття "продуктивна сила праці" та "інтенсивність праці".

  1. Суспільне споживання у товарі А забезпечується трьома групами товаровиробників. Перша група виробляє 10 тис виробів, витрачаючи на кожний виріб 2 години праці, друга група відповідно – 60 тис і 3 години, третя – 30 тис і 4 години.

Визначить:

а) величину вартості товару А;

b) зміну вартості товару А, якщо на підприємствах першої групи виробників продуктивна сила праці зросла на 50%, а на підприємствах другої групи інтенсивність праці зросла на 50 %.

  1. Після уточнення своєї стратегії на ринку взуттєва фабрика зменшила ціну на свою продукцію з 347 до 341 грн. Обсяг продажу при цьому збільшився з 6200 до 6400 шт. Визначить коефіціент цінової еластичності попиту від ціни.

  1. На двох підприємствах вкладені капітали по 700 тис грн. Органічна будова капіталів 4:1 і 6:1. Маса прибутку, яку отримує кожне підприємство, однакова. Норма додаткової вартості на першому з них – 15 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить та поясніть:

а) масу прибутку, яку отримує кожне підприємство;

b) норму додаткової вартості на другому підприємстві.

Варіант 7.

  1. Розкрийте зміст трудової теорії вартості та порівняйте її з теорією граничної корисності.

  1. Розкрийте поняття "суспільно-необхідні витрати".

  1. Суспільна потреба у товарі Х забезпечується п'ятью виробниками згідно з даними таблиці:

Виробник

Обсяг виробництва

товару Х (сотні одиниць)

Індивідуальні витрати на одиницю товару Х

(грошових одиниць)

А

12

10

В

20

11

С

15

8

D

25

8

Е

30

9

Визначить:

a) суспільно-необхідні витрати на одиницю товару Х;

b) дохід чи збитки кожного виробника;

c) зміну суспільно-необхідних витрат на одиницю товару, якщо у виробника С внаслідок застосування більш досконалої техніки продуктивна сила праці зросла у 1,5 рази.

  1. Функція попиту на товар А , функція пропозиції . Знайдіть величину надлишку (дефіциту) пропозиції при ціні 4.

  1. Суспільне виробництво умовно складається з трьох галузей, в яких однакова норма додаткової вартості – 150 % за такою структурою авансованого капіталу:

    1. 950c + 50v

    2. 875c + 125v

    3. 800c + 200v

Розрахуйте абсолютні величини додаткової вартості у кожній галузі та покажіть, який з механізмів конкурентної боротьби буде працювати. Розрахуйте величину середньої норми прибутку та її абсолютне значення.

Варіант 8.

  1. Розкрийте економічні умови становлення та розвитку товарної організації виробництва. Проаналізуйте тенденції еволюції товарного виробництва.

  1. Розкрийте поняття "індивідуальна вартість товару" та "суспільна вартість товару". Які фактори впливають на величину вартості товару?

  1. Суспільний попит на продукцію А задовольняється трьома групами товаровиробників. Перша виготовляє 10 тис шт., витрачаючи на кожну одиницю продукції 4 години праці, друга – 20 тис і 5 годин , відповідно третя – 70 тис і 6 годин праці. Визначить:

а) суспільно-необхідні витрати праці на одиницю продукції А;

b) дохід чи збитки кожної групи товаровиробників.

c) зміну суспільно-необхідних витрат на одиницю товару, якщо у другого виробника внаслідок застосування більш досконалої техніки продуктивна сила праці зросла у 1,4 рази.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 3400 тис грн; на виплату заробітної плати з розрахунку на 200 працюючих робітників – по 1800 грн на кожного; на сировину і матеріали – 460 тис грн; на електроенергію – 80 тис грн.; на газопостачання – 100 тис грн; на будівництво цеху – 200 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 300 тис грн. Яку суму складають основні і оборотні фонди підприємства?

  1. Визначить обсяг фонду споживання, якщо сукупний суспільний продукт складає 220 млрд грн, фонд відшкодування – 90 млрд, необхідний продукт - 60 млрд, норма нагромадження – 10 %.

Варіант 9.

  1. Розкрийте економічний зміст грошей. Проаналізуйте еволюцію грошової системи.

  1. Поясніть, чому прибуток є перетвореною формою додаткової вартості.

  1. Сума цін реалізованих за рік товарів складає 900 млрд грн. З них на 200 млрд продано товарів в кредит з відстрочкою платежу на майбутнє. Платежі, за які настав строк виплати за кредитною угодою, складають 150 млрд, взаємо погасаючи платежі – 50 млрд. Гроші роблять у середньому 8 обертів за рік.

Визначить:

а) кількість грошей, необхідних для товарного обігу на рік;

b) зміну кількості грошей, необхідних для обігу, якщо швидкість обігу грошей порівняно з минулим роком збільшилась до 9 обертів, а сума товарних цін зменшилась на 50 млрд грн.

  1. Три виробника в країні забезпечують потреби суспільства у товарі Х:

Виробники

Індивідуальний робочий час t,

що витрачається

на виробництво 1 од. товару Х

Обсяг виробництва

товарів Х (од.)

А

10

200

В

12

150

С

14

110

Визначить величину суспільної вартості товару Х. Як зміниться суспільна вартість товару Х, якщо у виробника В зросла інтенсивність праці на 30 %. а у виробника С зросла продуктивна сила праці на 50 %.

  1. Функція попиту на товар А , функція пропозиції .

Знайдіть рівноважну ціну та рівноважний обсяг виробництва.

Варіант 10.

  1. Розкрийте соціально - економічний зміст інфляції. Проаналізуйте види та форми інфляції.

  1. Розкрийте поняття "закони грошового обігу". Порівняйте підхід до кількості грошей в обігу з точки зору трудової теорії вартості та кількісної теорії грошей.

  1. Сума цін товарів, що знаходяться в обігу складає 240 млн грн. Сума цін товарів, проданих в кредит - 10 млн. Платежі, які наступили за наданий раніше кредит – 20 млн, 50 млн – взаємо погасаючи платежі. Одна грошова одиниця здійснює у середньому 20 обертів на рік. Визначить:

а) кількість грошей, необхідних для обігу;

b) як відреагує товарно-грошовий обіг, якщо крім вирахуванної суми в обігу вже знаходиться 1 млн грн?

  1. На двох підприємствах вкладені капітали по 700 тис грн. Органічна будова капіталів 4:1 і 6:1. Маса прибутку, яку отримує кожне підприємство однакова. Норма додаткової вартості на першому з них – 150 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить та поясніть:

а) масу прибутку, яку отримує кожне підприємство;

b) норму додаткової вартості на другому підприємстві.

У чому якісна різниця між додатковою вартістю та прибутком?

  1. В країні одержано сукупного продукту на 300 млрд грн. На його виробництво витрачено матеріально-сировинних ресурсів на 140 млрд. Додатковий продукт склав – 50 млрд.

Розрахуйте необхідний продукт і національний дохід. Визначить стару і нову вартість.

Варіант 11.

  1. Розкрийте проблему інфляції. Порівняйте марксистську теорію інфляції, монетаристську та кейнсіанську теорії.

  1. Поясніть, чому ціна виробництва є перетвореною формою вартості товару.

  1. Визначить, яким буде темп інфляції, якщо минулого року індекс споживчих цін становив 110 %, а цього року – 121 %.

  1. Суспільна потреба в товарі А забезпечується трьома групами виробників. Перша група виробляє 12 тис виробів, витрачаючи на кожний вироб 2 години праці, друга група відповідно – 60 тис і 3 години, третя група – 30 тис і 4 години.

Визначить зміну величини суспільної вартості товару А, якщо в першій групі виробників інтенсивність праці зросла в 1,5 рази, і одночасно в другій групі виробників в 1,5 рази зросла продуктивна сила праці.

  1. Вартість основних виробничих фондів – 130 тис грн. Чисельність працюючих – 600 чол. Обсяг виробленої продукції – 1200 тис грн.

Визначить:

рівень продуктивності праці, фондовіддачу і фондомісткість .

Варіант 12.

  1. Розкрийте економічний зміст кількісної теорії грошей та форм її прояву.

  1. Поясніть, чи можуть норма додаткової вартості та норма прибутку кількісно збігатися?

  1. Заповніть таблицю:

Рік

Рівень

інфляції

Відсоток зростання

номінального доходу

порівняно з попереднім

роком

Темп інфляції

Відсоток зростання реального доходу

1

100

2

115

18 %

3

126

11 %

4

133

9 %

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 3000 тис грн.; на виплату заробітної плати з розрахунку на 100 працюючих робітників – по 2200 грн на кожного; на сировину і матеріали – 450 тис грн; на електроенергію – 230 тис грн; на газопостачання – 250 тис грн; на будівництво цеху – 600 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 700 тис грн. Яку суму складають основні і оборотні фонди підприємства?

  1. Визначить коефіціент еластичності попиту на товар А за ціною:

Січень

Липень

Ціна виробу, грн.

500

720

Величина попиту, тис шт.

55

40

Варіант 13.

  1. Розкрийте класичну теорію грошей. Порівняйте її з кількісною теорією грошей.

  1. Дайте характеристику моделі Фішера. В чому її плюси та мінуси?

  1. Суспільна потреба в товарі А забезпечується трьома групами виробників. Перша група виробляє 8 тис виробів, витрачаючи на кожний вироб 3 години праці, друга група відповідно – 16 тис і 4 години, третя група – 12 тис і 5 годин.

Визначить зміну величини суспільної вартості товару А, якщо в першій групі виробників інтенсивність праці зросла в 1,2 рази, одночасно в другій групі виробників в 1,3 рази зросла продуктивна сила праці.

  1. В три галузі економіки авансовані рівні капітали – по 200 тис грн при органічній будові капіталу в першій галузі 4:1, у другій – 3:1, у третій – 1:1.

Визначить середню норму прибутку і ціну виробництва, якщо норма додаткової вартості у всіх галузях складає 200 %.

  1. Визначить коефіціент еластичності попиту на товар А за ціною:

Січень

Липень

Ціна виробу, грн

1200

1000

Величина попиту, тис шт.

55

57

Варіант 14.

  1. Розкрийте економічний зміст закону попиту та проаналізуйте еластичність попиту.

  1. Розкрийте поняття "детермінанти попиту". Як графічно демонструється їх вплив на криву попиту?

  1. На основі гіпотетичних параметрів попиту і пропозиції на ринку товару Х, представлених в таблиці, побудуйте графік попиту і пропозиції.

Ціна

(грн)

Обсяг попиту

(тис од.на рік)

Обсяг пропозиції

(тис од. на рік)

8

70

10

16

60

30

24

50

50

32

40

70

40

30

90

a) Яким буде рівноважний рівень цін та обсяг продукції?

b) Яким буде новий рівноважний рівень цін та обсяг продукції, якщо покупці готові

придбати додатково товар Х на 15 тис одиниць?

  1. Розрахуйте індекс цін, якщо в базовому році ціна споживчого кошика складала 1920 грн, в поточному – 2280 грн. За скільки років рівень цін подвоїться, якщо такий індекс цін буде й далі?

  1. Капітал підприємства складає 600 тис грн, змінний капітал -100 тис, норма додаткової вартості – 200 %. Споживана частина постійного капіталу складає 150 тис грн.

Визначить капіталістичні витрати виробництва, вартість товару, норму прибутку.

Варіант 15.

  1. Розкрийте проблему ціноутворення в ринковій економіці.

  1. Дайте характеристику основних чинників, що впливають на попит. У чому різниця між зміною величини попиту та зміною самого попиту на конкретний товар? Проілюструйте це на графіку.

  1. Після уточнення своєї стратегії на ринку фабрика одягу зменшила ціну на свою продукцію артикулу А з 350 до 339 грн. Обсяг продажу при цьому збільшився з 8500 до 9100 шт.

Визначить коефіціент цінової еластичності попиту від ціни і тип попиту.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 1200 тис грн.; на виплату заробітної плати з розрахунку на 1200 працюючих робітників – по 3200 грн на кожного; на сировину і матеріали – 360 тис грн; на електроенергію – 100 тис грн; на газопостачання – 200 тис грн; на будівництво цеху – 500 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 400 тис грн. Визначить основні та оборотні фонди підприємства.

  1. Припустимо, що суспільний капітал складається із трьох галузей з такою структурою капіталу:

І. 180c+20V

ІІ. 160c+40V

ІІІ. 70c+30V

У кожній галузі норма додаткової вартості дорівнює 100 %.

Яка маса додаткової вартості в кожній галузі? Як буде здійснюватися міжгалузева конкуренція? Розрахуйте середню норму прибутку.

Варіант 16.

  1. Розкрийте економічний зміст закону пропозиції та проаналізуйте еластичність

пропозиції.

  1. Що означає поняття "детермінанти пропозиції"? Як графічно ілюструється вплив на криву пропозиції?

  1. На основі даних таблиці побудуйте графік кривих попиту і пропозиції на зерно пшениці:

Ціна 1 ц. зерна (грн)

Величина пропозиції

за місяць (центнерів)

Величина попиту

за місяць (центнерів)

Надлишок (+)

Дефіцит (-)

500

32

10

400

30

15

300

25

25

200

15

40

100

0

60

Визначить ціну рівноваги та величину надлишку чи дефіциту.

  1. У таблиці наведені дані щодо загальних витрат підприємства у довгостроковому періоді. Визначить середні і граничні витрати та проілюструйте їх графічно.

Об`єм

виробництва

(шт. за неділю)

Витрати

Загальні

Середні

Граничні

0

0

1

32

2

48

3

82

4

140

5

228

6

352

Проаналізуйте на базі знайдених даних дію закону збиткової доходності. Про що свідчить економія на масштабах виробництва?

  1. Ціна споживчого кошика поточного року становить 2190 грн, а минулого року – 1926. Індекс цін минулого року – 108 %. Визначить темп інфляції.

Варіант 17.

  1. Розкрийте механізм формування ринкової ціни.

  1. Дайте характеристику основних чинників, що впливають на пропозицію. У чому різниця між зміною величини пропозиції та зміною самої пропозиції конкретного товару?

  1. Капітал підприємства складає 800 тис грн, змінний капітал -350 тис грн, норма додаткової вартості – 200 %. Споживана частина постійного капіталу складає 200 тис грн.

Визначить капіталістичні витрати виробництва, вартість товару та норму прибутку.

  1. Функція попиту на товар А , функція пропозиції . Знайдіть величину надлишку (дефіциту) пропозиції при ціні 3.

  1. Припустимо, що в країні є три виробника, які забезпечують потреби суспільства у товарі Х.

Виробники

Індивідуальний робочий час t, що витрачається на виробництво одиниці товару Х (год.)

Обсяг виробництва товарів Х (од.)

А

4

300

В

5

220

С

6

180

Розрахуйте величину вартості товару Х (суспільно-необхідний час на виробництво товару Х). Як зміниться величина вартості товару Х, якщо одночасно у виробника В інтенсивність праці збільшиться в 1,5 рази, а у виробника С продуктивна сила праці збільшиться 1,3 рази.

Варіант 18.

  1. Розкрийте економічний зміст теорії попиту та пропозиції.

  1. Дайте характеристику поняття "кон'юнктура ринку". Які чинники її визначають?

  1. В три галузі економіки авансовані рівні капітали – по 200 тис грн за органічної будови капіталу в першій галузі 4:1, у другій – 3:1, у третій – 1:1.

Визначить середню норму прибутку і ціну виробництва, якщо норма додаткової вартості у всіх галузях складає 200 %.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 800 тис грн; на виплату заробітної плати з розрахунку на 100 працюючих робітників – по 2200 грн. на кожного; на сировину і матеріали – 450 тис грн; на електроенергію – 230 тис грн; на газопостачання – 250 тис грн; на будівництво цеху – 600 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 700 тис грн. Яку суму складають основні і оборотні фонди підприємства?

  1. Середня заробітна плата робітників у попередньому році становила 1860 грн, а у поточному – 2250 грн. Індекс роздрібних цін за цей період склав 111,5 %. Визначить як змінилася реальна заробітна плата.

Варіант 19.

  1. Розкрийте проблему ринкової рівноваги і механізму її досягнення в умовах вільного ринку. Порівняйте концепції Л.Вальраса і А.Маршала.

  1. Розкрийте поняття "еластичність попиту" Наведіть приклади товарів з еластичним та нееластичним попитом.

  1. Функція попиту на товар А Qd = 26 – 3Р, функція пропозиції Qs = 3Р + 2.

Знайдіть:

а) рівноважну ціну та рівноважний обсяг продажу;

b) що відбудеться, якщо держава встановить фіксовану ціну на товар А на рівні 3?

  1. Припустимо, що в країні є три виробника, які забезпечують потреби суспільства у товарі Х.

Виробники

Індивідуальний робочий час t, що витрачається на виробництво одиниці товару Х (год.)

Обсяг виробництва товарів Х (од.)

А

3

200

В

4

140

С

5

190

Розрахуйте величину вартості товару Х (суспільно-необхідний час на виробництво товару Х). Як зміниться величина вартості товару Х, якщо продуктивна сила праці другого виробника підвищилась в 1,5 рази, а інтенсивність праці третього виробника зросла на 40 %.

  1. Капітал підприємства складає 1600 тис грн, змінний капітал -200 тис грн, норма додаткової вартості – 200 %. Споживана частина постійного капіталу складає 300 тис грн.

Визначить капіталістичні витрати виробництва, вартість товару та норму прибутку.

Варіант 20.

  1. Розкрийте економічний зміст конкуренції, її види та методи.

  1. Проаналізуйте різницю між розподілом капіталу на постійний і змінний та основний і зворотній.

  1. Визначить коефіціент еластичності попиту на товар А за ціною:

Січень

Липень

Ціна виробу, грн

1200

1000

Величина попиту, тис шт.

50

58

  1. В три галузі економіки авансовані рівні капітали – по 600 тис грн за органічної будови капіталу в першій галузі 4:1, у другій – 3:1, у третій – 2:1.

Визначить середню норму прибутку і ціну виробництва, якщо норма додаткової вартості у всіх галузях складає 200 %.

  1. На основі даних таблиці визначить ринкову рівновагу та величину надлишку чи дефіциту.

Ціна 1 ц. зерна

(грн)

Обсяг попиту

за місяць (ц)

Обсяг пропозиції

за місяць (ц)

100

60

0

200

40

15

300

25

25

400

15

30

500

10

32

Варіант 21.

  1. Дайте характеристику класичній теорії вартості товару. Проаналізуйте альтернативні теорії вартості.

  1. Розкрийте поняття "особистий фактор виробництва" та "речовий фактор виробництва". Яка їх роль у створенні вартості товару?

  1. Припустимо, що собівартість одиниці продукції складається з таких складових:

амортизаційні відрахування – 400 грн; використовувана сировина та матеріали – 200; нова вироблена вартість – 80.

Як зміниться вартість товару, якщо:

а) зроблено перехід до використання більш дешевих видів сировини, що призвело до зменшення витрат на 20 грн;

b) застосована нова, більш коштовна, але більш продуктивна техніка, внаслідок чого амортизаційні відрахування у розрахунку на один виріб зросли на 20 %, а продуктивна сила праці зросла на 50 %.

  1. Середня заробітна плата робітників у попередньому році становила 2100 грн, а у поточному – 2650 грн. Індекс роздрібних цін за цей період склав 112,5 %. Визначить, як змінилася реальна заробітна плата.

  1. В три галузі економіки авансовані рівні капітали – по 400 тис грн за органічної будови капіталу в першій галузі 4:1, у другій – 3:1, у третій – 1:1.

Визначить середню норму прибутку і ціну виробництва, якщо норма додаткової вартості у всіх галузях складає 150 %.

Варіант 22.

  1. Розкрийте соціально-економічний зміст капіталу. Порівняйте Марксову теорію і западні підходи.

  1. Розкрийте поняття "додаткова вартість" та "прибуток". У чому різниця між ними?

  1. В підприємства А і В вкладені однакові капітали – по 700 тис грн. Органічна будова капіталу відповідно – 4:1 і 6:1. Маса прибутку, яку отримають підприємства А і В, однакова. Норма додаткової вартості на підприємстві А – 150 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить:

а) масу прибутку, яку отримають підприємства А і В;

b) норму додаткової вартості на підприємстві В.

  1. Середня заробітна плата робітників попередньому році становила 2400 грн, а у поточному – 2750 грн. Індекс роздрібних цін за цей період склав 113 %. Визначить, як змінилася реальна заробітна плата.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало на закупівлю машин та механізмів – 3400 тис грн;на виплату заробітної плати з розрахунку на 200 працюючих робітників по 2800 грн на кожного;сировину і матеріали – 460 тис грн; електроенергію – 80 тис грн; газопостачання – 100 тис грн; будівництво цеху – 800 тис грн; будівництво підстанції і теплової мережі – 300;

Визначить основні та оборотні фонди підприємства.

Варіант 23.

  1. Розкрийте проблему нагромадження капіталу.

  1. Розкрийте поняття "амортизаційний фонд", "амортизаційні відрахування". Поясніть, у чому полягає сутність політики прискореної амортизації?

  1. Суспільна вартість одиниці товару А, виробленого за робочий день, складає 310 грн. З них 80 грн – це перенесена вартість. Норма додаткової вартості – 200 %. Денна вартість робочої сили – 140 грн. Розрахуйте абсолютну величину додаткової вартості одиниці товару.

  1. Обсяг виробництва в країні зріс на 2,5 %, рівень цін зріс на 8 %, а швидкість обігу грошей зросла на 4 %. Як зміниться маса грошей в обігу?

    1. В підприємства А і В вкладені однакові капітали – по 800 тис грн. Органічна будова капіталу відповідно – 4:1 і 5:1. Маса прибутку, яку отримають підприємства А і В, однакова. Норма додаткової вартості на підприємстві А – 200 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить:

а) масу прибутку, яку отримають підприємства А і В;

b) норму додаткової вартості на підприємстві В.

Варіант 24.

  1. Дайте характеристику функціональних форм промислового капіталу.

  1. Розкрийте поняття "середня норма прибутку". Яким чином вона утворюється?

  1. Виробничі фонди в 50 млн грн забезпечують підприємству норму прибутку в 20 %. Визначить:

а) як зміниться норма прибутку, якщо швидкість оберту фондів зменшиться у 2 рази;

b) які кошти потрібно було б авансувати у виробництво, щоб одержати початкову масу прибутку?

  1. Суспільне виробництво умовно складається з трьох галузей, в яких однакова норма додаткової вартості – 200 %. Структура авансованого капіталу наступна:

І. 950 с + 50 v;

ІІ. 875 с + 125 v;

ІІІ. 800 с + 200v.

Розрахуйте:

а) абсолютні величини додаткової вартості у кожній галузі;

b) величину середньої норми прибутку та її абсолютне значення.

  1. Заповніть таблицю:

Рік

Рівень

інфляції

Відсоток зростання

номінального доходу

порівняно з попереднім

роком

Темп інфляції

Відсоток зростання реального доходу

1

100

2

116

18 %

3

126

12 %

4

135

19 %

Варіант 25.

  1. Розкрийте теорію кругообігу та обігу промислового капіталу.

  1. Розкрийте поняття "час оберту капіталу". Які його складові? Чому підприємці намагаються скоротити час оберту капіталу?

  1. Суспільне виробництво умовно складається з трьох галузей, в яких однакова норма додаткової вартості – 150 %. Структура авансованого капіталу наступна:

І. 900 с + 100 v;

ІІ. 875 с + 125 v;

ІІІ. 850 с + 150v.

Розрахуйте:

а) абсолютні величини додаткової вартості у кожній галузі;

b) величину середньої норми прибутку та її абсолютне значення.

  1. Суспільне споживання у товарі А забезпечується трьома групами товаровиробників. Перша група виробляє 20 тис виробів, витрачаючи на кожний виріб 3 години праці, друга група відповідно – 50 тис і 4 години, третя – 40 тис і 5 годин.

Визначить:

а) величину вартості товару А;

b) зміну вартості товару А, якщо на підприємствах першої групи виробників продуктивна сила праці зросла в 1,4 рази, на підприємствах другої групи інтенсивність праці зросла на 50 %.

  1. Після уточнення своєї стратегії на ринку взуттєва фабрика зменшила ціну на свою продукцію з 399 до 359 грн. Обсяг продажу при цьому збільшився з 4200 до 4400 шт. Визначить коефіціент цінової еластичності попиту від ціни.

Варіант 26.

  1. Розкрийте соціально-економічний зміст монополії. Як монополія співвідноситься з конкуренцією?

  1. Розкрийте поняття "маса додаткової вартості" та "маса прибутку". Чим вони відрізняються?

  1. Припустимо, що суспільний капітал складається з трьох галузей:

І. 180 с + 20 v;

ІІ. 160 с + 40 v;

ІІІ. 70 с + 30 v.

У всіх галузях норма додаткової вартості дорівнює 100 %. Визначить:

а) масу додаткової вартості в кожній галузі;

b) середню норму прибутку.

  1. За наведеними даними заповніть таблицю та дайте графічне зображення середніх та граничних витрат:

Обсяг виробництва

(шт. за неділю)

Витрати виробництва

Загальні

Середні

Граничні

0

0

1

32

2

48

3

82

4

140

5

228

6

352

  1. Уставний капітал компанії – 250 млн грн. Прибуток, що полягає перерозподілу між акціонерами, дорівнює 29 млн грн. Випущено 4 млн акцій. Ставка банківського проценту дорівнює 12 %.

Визначить:

а) якою є номінальна вартість акції;

б) яким очікується розмір дивіденду;

в) яким є приблизний курс акції.

Варіант 27.

  1. Розкрийте зміст теорії недосконалої конкуренції. Які моделі ринку характерні для неї?

  1. Розкрийте поняття "вартість робочої сили" і "ціна робочої сили". Які чинники впливають на них?

  1. Припустимо, що уставний капітал компанії – 500 млн грн. Прибуток, що підлягає перерозподілу між акціонерами, дорівнює – 44 млн грн. Випущено 10 млн акцій. Ставка банківського проценту дорівнює 12 %.

Визначить:

а) якою є номінальна вартість акції;

b) яким очікується розмір дивіденду;

c) якою буде величина прибутку від продажу 80 % акцій.

  1. Суспільна потреба в товарі А забезпечується трьома групами виробників. Перша група виробляє 15 тис виробів, витрачаючи на кожний вироб 2 години праці, друга група відповідно – 50 тис і 3 години, третя група – 30 тис і 4 години.

Визначить зміну величини суспільної вартості товару А, якщо в першій групі виробників інтенсивність праці зросла в 1,5 рази, і одночасно в другій групі виробників в 1,3 рази зросла продуктивна сила праці.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 3200 тис грн.; на виплату заробітної плати з розрахунку на 100 працюючих робітників – по 2400 грн на кожного; на сировину і матеріали – 410 тис грн; на електроенергію – 220 тис грн; на газопостачання – 240 тис грн; на будівництво цеху – 650 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 700 тис грн. Яку суму складають основні і оборотні фонди підприємства?

Варіант 28

  1. Розкрийте класичну теорію заробітної плати. Порівняйте різні підходи до категорії "заробітна плата".

  1. Дайте характеристику законам грошового обігу.

  1. Припустимо, що середня заробітна плата робітників у попередньому році становила 2230 грн, у поточному році – 2275. Індекс роздрібних цін за цей період склав 114 %. Визначить, як змінилася реальна заробітна плата.

  1. Суспільне виробництво умовно складається з трьох галузей, в яких однакова норма додаткової вартості – 200 % за такою структурою авансованого капіталу:

І. 900c + 100v

ІІ. 875c + 125v

ІІІ. 800c + 200v

Розрахуйте абсолютні величини додаткової вартості у кожній галузі та величину середньої норми прибутку.

  1. Визначить коефіціент еластичності попиту на товар А за ціною:

Січень

Жовтень

Ціна виробу, грн

600

720

Величина попиту, тис шт.

30

20

Варіант 29.

  1. Розкрийте соціально-економічний зміст заробітної плати.

  1. Розкрийте поняття "номінальна заробітна плата" та "реальна заробітна плата". Які чинники впливають на них?

  1. Припустимо, що середня заробітна плата робітників та службовців у минолому році становила 2240 грн, у поточному – 2282 грн. Індекс роздрібних цін за цей період склав на 115 %. Визначить, як змінилася реальна заробітна плата.

  1. На двох підприємствах вкладені капітали по 800 тис грн. Органічна будова капіталів 4:1 і 6:1. Маса прибутку, яку отримує кожне підприємство однакова. Норма додаткової вартості на першому з підприємств – 200 %. Товари продаються за вартістю.

Визначить та поясніть:

а) масу прибутку, яку отримує кожне підприємство;

b) норму додаткової вартості на другому підприємстві.

  1. Акціонерне товариство на організацію виробництва авансувало: на закупівлю машин і механізмів – 3000 тис грн.; на виплату заробітної плати з розрахунку на 100 працюючих робітників – по 2300 грн на кожного; на сировину і матеріали – 420 тис грн; на електроенергію – 240 тис грн; на газопостачання – 210 тис грн; на будівництво цеху – 600 тис грн; на будівництво підстанції і теплової мережі – 700 тис грн. Яку суму складають основні і оборотні фонди підприємства?

Варіант 30.

  1. Розкрийте соціально-економічний зміст акціонерного капіталу.

  1. Розкрийте поняття "додаткова вартість" і "прибуток". Що спільного між ними, чим відрізняються?

  1. Припустимо, що уставний капітал компанії – 400 млн грн. Прибуток, що підлягає перерозподілу між акционерами, дорівнює – 54 млн грн. Випущено 10 млн акцій. Ставка банківського проценту дорівнює 10 %.

Визначить:

а) якою є номінальна вартість акції;

b) яким очікується розмір дивіденду;

c) якою буде величина прибутку від продажу 85 % акцій.

  1. Суспільна потреба в товарі А забезпечується трьома групами виробників. Перша група виробляє 12 тис виробів, витрачаючи на кожний вироб 2 години праці, друга група відповідно – 60 тис і 3 години, третя група – 30 тис і 4 години.

Визначить зміну величини суспільної вартості товару А, якщо в першій групі виробників інтенсивність праці зросла в 1,4 рази, і одночасно в другій групі виробників в 1,5 рази зросла продуктивна сила праці.

  1. Розрахуйте індекс цін, якщо в базовому році ціна споживчого кошика складала 2190 грн, в поточному – 2380 грн. За скільки років рівень цін подвоїться, якщо такий індекс цін буде й далі?

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ РОБОТИ

Оцінка за виконання індивідуального завдання є елементом накопичувальної частини рейтингової оцінки за вивчення дисципліни.

Оцінка за виконану роботу формується з двох складових: безпосередньо написану і здану студентом роботу (максимально якісна робота оцінюється у 10 балів) та захист роботи (оцінюється у 5 балів максимально).

Студент виконує роботу на протязі семестру. У першому модульному контролю можна отримати максимальну оцінку 5 балів. У другому – 10 балів.

Таким чином, за умови абсолютно якісної роботи та відповідного захисту студент має змогу отримати 15 балів.

Рекомендована література

Основна

  1. Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. – Київ: Ніка-центр, 2000. – 527 с.

  2. Бутук А.И. Экономическая теория: Учеб.пособие. – К.: ВИКАР, 2003.- 645с.

  3. Бутук А.И. Макроэкономика. – К.: «Знання», 2004.- 514с.

  4. Економічна теорія: макро-і мікроекономіка: Навч.посіб. /За ред. З.Ватаманюка, С.Панчишина. – К.: Альтернативи, 2001. – 606 с.

  5. Економічна теорія. Політекономія: Підручник /за ред. В.Д.Базилевича. - К.: Знання-Прес, 2008. - 719 с.

  6. Макро-мікроекономіка: від теорії до практики: Навч. посіб. - Львів: "Новий Світ - 2000, 2011. - 443 с.

  7. Мочерный С.В., Симоненко В.К. и др. Экономическая теория: Ученик - К.: Знання, 2003. - 662 с.

  8. Основи економічної теорії./За ред. С.В.Мочерного. – К.: Видавничий центр „Академія”, 1998.- 464с.

  9. Основи економічної теорії: курс лекцій /Н.І.Волкова, О.М.Козакова та інші; ОНПУ – Одеса: АО БАХВА, 2003.- 264с.

  10. Основи економічної теорії: політекономічний аспект. Підручник /Відп ред. Г.Н.Климко. – 4-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2002.- 615 с.

  11. Теоретическая экономика. Политэкономия: Учеб. для вузов /Под ред. Г.П.Журавлевой и Н.Н.Мильчаковой. – М.: Банки и Биржи. ЮНИТИ,1997. – 485 с.

  12. Экономическая теория: Учеб. /Под ред В.Д.Камаева. – М.: ВЛАДОС, 2001. – 640 с.

  13. Экономическая теория: Учеб./Под ред. В.И.Видяпина, А.И.Добрынина, Г.П.Журавлевой, Л.С.Тарасевича. – М.: ИНФРА – М, 2000. 174 с.

Додаткова

  1. Інституційні засади формування економічної системи України: теорія і практика/За ред. З. Ватаманюка. – Львів: "Новий світ", 2005.-648с.

  2. Кейнс Дж.М. Общая теория занятости, процента и денег // Избр. поизв. – М.: Экономика 1993.

  3. Кондратьев Н.Д. Большие циклы конъюнктуры и теория предвидения. – М.: Экономика, 2002.-328с.

  4. Костюк В.С. Економічна теорія: навч. посіб. - К.:Центр учб. л-ри, 2009. - 282 с.

  5. Макконелл К.Р., Брю С.А. Экономикс: Принципы, проблемы и политика. В 2-х т. – М.:Республика, 1992. – Т.1. – 399 с., Т.2.–400 с.

  6. Україна і світове господарство: взаємодія на межі тисячоліть. / А. С. Філіпченко, В. С. Буд кін, А. С. Гальчинський та інш. – К.: Либідь, 2002.-470с.

Ресурси мережі Internet

Бібліотеки України

  1. Національна бібліотека України ім. В.І.Вернадського http://www.nbuv.gov.ua/

  2. Національна парламентська бібліотека України http://www.nplu.kiev.ua/

  3. Одеська національна наукова бібліотека ім. М.Горького http://www.odnb.odessa.ua/

  4. Бібліотека економіста http://library.if.ua/

  5. Електронна бібліотека ОНПУ http://library.opu.ua

Законодавство України

  1. http://www.rada.kiev.ua/

  2. http://www.nau.kiev.ua/

  3. http://www.liga.kiev.ua/

  4. http://www.ukrpravo.kiev.com

Інші ресурси

  1. Державний комітет статистики України http://www.ukrstat.gov.ua/

  2. Менеджмент від – до http://managementzone.ru/

  3. Інтернет-портал для управлінців http://www.management.com.ua/

  4. Підручники http://pidruchniki.com.ua/

Додаток 1

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеський національний політехнічний університет

Інститут бізнесу, економіки та інформаційних технологій

Кафедра економічних систем і маркетингу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]