Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УНДРС_МВ_12_готово +-.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

3.2 Правила оформлення

Існують певні загальноприйняті методичні прийоми, яких необхідно дотримуватися при виконанні курсової роботи.

Жорсткі вимоги до її об'єму відсутні - однак кожна з перерахованих вище частин роботи повинна містити інформацію, яка є достатньою для ясного розуміння її суті. Обсяг курсової роботи складає орієнтовно 25-35 сторінок машинописного тексту, який виконаний на стандартньму папері формату А4, не рахуючи додатків.

Питання оформлення докладно висвітлені у стандарті УДХТУ, тому лише коротко наведемо їх. При підготовці тексту на комп'ютері використовується шрифт Times New Roman, 14 розмір. Основний текст друкується через 1,5 інтервалу. Заголовки відокремлюються від тексту зверху та знизу двома інтервалами. Введення, кожна глава, заключення, список літератури починаються з окремої сторінки.

Пропозиції повинні бути короткими та ясними. Особливістю наукової мови є підкреслена логічність, яка повинна проявлятися на різних рівнях: всього тексту, його частин та окремих абзаців. Вона характеризується послідовним переходом від однієї думки до іншої. В якості засобу зв'язку між ними використовуються: вступні слова і пропозиції (як уже говорилося, як було відзначено і т.д.); займенники, прикметники та дієприкметники (цей, такий, названі, вказані та ін.); спеціальні функціонально синтаксичні засоби, що вказують на послідовність розвитку думки (насамперед, потім, по-перше, по-друге, значить, отже та ін.), протиставні відношення (проте, тим часом, в той час як, тим не менше), причинно-наслідкові відносини (отже, тому, завдяки цьому, внаслідок цього, крім того), перехід від однієї думки до іншої (розглянемо, розглянувши, зупинимося на ..., перейдемо до ..., звернімося до ...), підсумок, висновок (отже, таким чином, виходить, підбиваючи підсумок, як бачимо, на закінчення відзначимо).

Формули набираються у редакторі, нумерація їх - справа від формули. Посилання на джерела в тексті ставляться на рядку та заключаються в квадратні дужки. Нумерація сторінок у роботі наскрізна. В нумерацію входять всі сторінки, починаючи з титульного аркуша.

3.3 Типові похибки при підготовці курсових робіт

При написанні та оформленні курсової роботи студенти в більшості своїй допускають одні й ті ж похибки.

До числа найбільш поширених недоліків курсових робіт можна віднести наступні:

1. Чимало робіт носять компілятивний, чисто описовий характер, що є неприпустимим.

2. У деяких курсових роботах відсутній аналіз різних підходів до вирішення задачі, власні судження щодо конкретних аспектів проблеми.

3. Багато студентів ще не вміють точно формулювати висновки, рекомендації та пропозиції по окремих розділах роботи; в деяких курсових роботах вони взагалі відсутні.

4. Не завжди теоретичні дослідження проблеми ув'язані з експериментальними дослідженнями, реальним результатом роботи. Студенти слабо володіють методикою узагальнення матеріалів експерименту та використання статистичної обробки.

5. Багато нарікань викликають стиль та форма викладу курсових робіт. Не завжди міркування авторів досить аргументовані, логічні та граматично правильні.

6. Рідко повністю дотримуються вимоги, що пред'являються до цитування та оформлення наукового апарату, списку використаної літератури.