Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УНДРС_МВ_12_готово +-.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

Передмова

Один з найважливіших чинників, які визначають результат головної мети вищої освіти - це формування творчої спрямованості студента, формування дослідника.

Університетська освіта передбачає широку науково-теоретичну підготовку студентів за фахом та оволодіння ними сучасними методами наукових досліджень, у тому числі методами експериментального характеру. Розвиток у студентів наукової та технічної творчості дає можливість підвищити якість навчання за рахунок придбання навичок наукового мислення, аналітичного підходу до вирішення складних проблем, дослідження міждисциплінарних наукових напрямів.

Курсова робота з дисциплін «Учбово науково-дослідна робота студента» або «Дослідження процесів органічного синтезу» - це передбачена навчальним планом письмова робота студента на певну тему, яка містить елементи наукового дослідження. Її написання допомагає студентам поглибити та закріпити отримані знання з дисципліни, набути навичок самостійного проведення наукових досліджень, аналізу, узагальнення та літературного оформлення результатів творчої праці.

Вона проводиться після опанування студентами ряду дисциплін практичної та професійної підготовки, таких як «Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу», «Математичне моделювання та застосування ЕОМ в хімічній технології» та, в особливості, «Основи наукових досліджень».

ВСТУП

Курсова робота є обов'язковою частиною навчального плану, в якому передбачається перехід від засвоєння готових знань до оволодіння методами отримання нових знань, придбання навичок самостійного аналізу фізико-хімічних явищ з використанням наукових методик.

Курсова робота - це самостійне глибоке та об'ємне дослідження студентом обраної проблеми, оформлене у вигляді наукового звіту. Це перша сходинка в оволодінні методикою дослідницької роботи.

Мета курсової роботи полягає в тому, щоб:

- дати можливість студенту провести самостійне наукове дослідження;

- систематизувати та розширити знання з дисциплін спеціальності (спеціалізації);

- визначити здатність студента проводити наукове дослідження.

Її основними завданнями є:

а) розвиток творчого та аналітичного мислення, розширення наукового кругозору;

б) прищеплення стійких навичок самостійної науково-дослідної роботи;

в) підвищення якості засвоєння досліджуваних дисциплін;

г) вироблення вміння застосовувати теоретичні знання та сучасні методи наукових досліджень у вирішенні наукових і технічних завдань у галузі хімічних технологій органічних речовин.

Курсова робота повинна відрізнятися оригінальністю авторських концепцій, використовуваних методик та науковою новизною. Вона може носити як прикладний характер та бути націленою на вирішення специфічних завдань (проблем), так і пошуковий і визначати нові напрями дослідження.

1 Тематика робіт та вимоги до них, наукове керівництво

Студенту надається право вільного вибору теми. Тематика курсових робіт визначається кафедрою ТОРФП і враховує сформовані на кафедрі наукові напрямки, а також можливість забезпечення студентів кваліфікованим науковим керівництвом. Як правило, тема курсової роботи повинна включати теоретичні та експериментальні дослідження і визначати напрямок майбутньої дипломної роботи.

Пріоритет мають також теми за заявками підприємств (в тому числі і комерційних), які випускають продукцію органічного синтезу, що дозволяє навчати студентів навичкам науково-дослідної роботи на конкретних прикладах.

Студенту може бути запропоновано перелік тем, які пов'язані з постановкою та модернізацією лабораторних робіт за профілем спеціальності з елементами наукових досліджень або ж він сам (за погодженням з науковим керівником) може запропонувати свою тему курсової роботи, яка має пряме відношення до дисципліни, що вивчається.

Не допускається написання курсових робіт декількома студентами на одну тему, за винятком тих випадків, коли з дозволу наукового керівника кожним з них розглядаються різні аспекти цієї теми.

До курсової роботи висуваються такі вимоги:

- актуальність тематики, відповідність її сучасному стану вітчизняної та зарубіжної науки;

- вивчення та аналіз наукової, навчально-методичної літератури та періодики з проблеми дослідження;

- вивчення та аналіз історії досліджуваної проблеми, її сучасного стану;

- проведення самостійного дослідження: чітка характеристика предмета, цілей, методів дослідження, опис та аналіз експерименту;

- узагальнення результатів проведених досліджень, обгрунтування висновків та практичних рекомендацій;

- культура оформлення (її відповідність вимогам стандарту).

Науковий керівник курсової роботи призначає студенту індивідуальні консультації протягом усього періоду виконання роботи.

Основними функціями керівника є:

а) допомога у виборі теми та напрямків дослідження;

б) розробка спільно зі студентом плану наукової роботи;

в) допомога в підборі літератури та коректування напрямків інформаційного пошуку;

г) консультації по етапах та методам проведення дослідження;

д) систематичний контроль над ходом виконання роботи відповідно до розробленого плану;

д) перевірка виконаної роботи.