Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова - фінансовий облік ІІ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87 Кб
Скачать

2). Отримання готівкової іноземної валюти як виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Такий варіант надходження готівкової іноземної валюти малоймовірний, але все ж таки можливий. Але для того щоб використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу, потрібна відповідна ліцензія. Виходячи з цього підприємство, що приймає готівкову іноземну валюту в касу, мусить мати індивідуальну ліцензію (постійну або разову) НБУ на здійснення розрахунків у іноземній валюті.

Адже якщо такої ліцензії немає, а готівкова іноземна валюта надійшла в касу, то договір, відповідно до якого здійснюються розрахунки, контролюючі органи можуть визнати недійсним.

3). Інші надходження інвалюти в касу підприємства

До інших надходжень інвалюти в касу підприємства можна віднести:

- повернення в касу наданих підприємством іншим юрособам (або фізособам) позик в інвалюті;

- повернення невикористаних підзвітних сум особою, що перебувала у відрядженні за кордоном;

- повернення в касу підприємства сплачених (як безготівковим, так і готівковим способом) авансів за продукцію (товари, роботи послуги), що придбавається, іншим юрособам або фізособам;

- і т. д.

Усі ці надходження інвалюти в касу підприємства оформляються ПКО. При цьому касиру можуть бути потрібні додаткові документи, наприклад копія авансового звіту тощо.

Видача іноземної валюти з каси підприємства:

1). Внесення готівкової іноземної валюти з каси

підприємства в касу обслуговуючого банку для

зарахування їх на поточний рахунок підприємства

Порядок внесення готівкової інвалюти аналогічний тому, який використовується і для нац. валюти. Зазначимо лише, що видача інвалюти з каси підприємства для зарахування її на поточний рахунок в банку оформляється видатковим касовим ордером.

2). Розрахунки готівковою іноземною валютою за

придбану продукцію (товари, роботи, послуги)

Для того щоб використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу, суб’єкти підприємницької діяльності повинні мати відповідний дозвіл (ліцензію).

Індивідуальні ліцензії на здійснення валютних операцій НБУ видає резидентам і нерезидентам на період, необхідний для здійснення таких операцій.

3). Інші видачі інвалюти з каси підприємства

До інших видач інвалюти з каси підприємства можна віднести:

- видачу інвалюти працівнику підприємства у підзвітну суму (наприклад для закупівлі продукції, на відрядні);

- видачу позик у іноземній валюті тощо.

Незалежно від того, яка з цих операцій здійснюється, в касі підприємства оформлятиметься ВКО.

Як відомо, при заповненні касової книги, в якій відображаються операції в іноземній валюті, необхідно, щоб сума, зазначена в графі "Залишок на початок дня", на дату заповнення касової книги збігалася з сумою, зазначеною в графі "Залишок на кінець дня", за попередній день. Оскільки в такій касовій книзі необхідно відображати суми не тільки у валюті, але й у гривневому еквіваленті, то при зміні курсу валют гривневий еквівалент може не відповідати вартості валюти в гривнях за новим курсом, встановленим НБУ. Виходячи з цього слід вносити корективи в дані касової книги на суму курсової різниці.

Дані в касову книгу вносяться на підставі первинних документів. Для відображення курсової різниці таким документом може бути

Згідно з Наказом №356, дані по касових операціях відображаються в Журналі 1 і відомостях до цього Журналу 1.1, 1.2, 1.3.

Для відображення операцій, здійснених в інвалюті, використовується Журнал 1 і відомості до нього, які заповнюють у валюті здійснення операцій. Для кожної інвалюти, в якій здійснювалися операції, ведеться Журнал 1 і відомості до нього, які позначають назвою валюти, в якій вони заповнюються.

Для кожної інвалюти, що перебуває в касі підприємства, ведеться окрема касова книга. Такий висновок можна зробити виходячи з норм Закону № 996 статті 9 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність»:

"Інформація, що міститься в прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного й аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов’язаних рахунках бухгалтерського обліку. Операції в іноземній валюті відображаються також у валюті розрахунків і платежів за кожною іноземною валютою окремо".

Бухгалтерський облік готівкової іноземної валюти здійснюється на рахунку 3 класу 302 "Каса в іноземній валюті". До цього рахунка відкриваються субрахунки четвертого порядку на кожну іноземну валюту, що перебуває в касі підприємства. Наприклад:

3021 "Каса в іноземній валюті. Долари США";

3022 "Каса в іноземній валюті. Євро".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]