Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel7 1_теор.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать
  1. Вікно програми Excel 2007

Після запуску програми на екрані відкриваються два вікна: вікно табличного процесора та підлегле до нього вікно електронної книги. В Excel 2007 вікно електронної книги можна згорнути, розгорнути на весь екран або закрити, незалежно від вікна табличного процесора.

Після запуску Excel створюється електронна книга, яка має за замовчуванням ім’я Книга1 і складається з трьох аркушів з іменами Аркуш1, Аркуш2 і Аркуш3, на кожному з яких розміщена порожня електронна таблиця.

Вікна табличного процесора Excel 2007 і електронної книги, відкриті в повноекранному режимі, мають вигляд:

Кнопки керування вікном електронної книги.

П оле Ім’я. Рядок заголовка вікна табличного процесора.

Кнопка Вставлення функції. Рядок номерів стовпців.

П оле Рядка формул. Вікно електронної книги.

Кнопка створення нового аркуша. Позначка горизонтальної смуги розділення.

Рядок ярличків аркушів. Позначка вертикальної смуги розділення.

Кнопки прокручування ярличків аркушів. Кнопка розгортання поля Рядка формул.

Позначка зміни розмірів горизонтальної смуги прокручування.

Рядок стану.

Стовпець номерів рядків.

Кнопка Виділити все.

У вікні електронної книги відображається вміст поточного аркуша. Якщо вікно книги відкрито в повноекранному режимі, то його Рядок заголовка окремо не відображається: ім’я книги відображається в Рядку заголовка вікна табличного процесора, а кнопки керування вікном книги – під кнопками керування вікном табличного процесора. Якщо ж вікно книги відкрито у віконному режимі, то його Рядок заголовка відображається окремо.

  1. Об’єкти табличного процесора Excel 2007

Об’єктами табличного процесора Excel 2007 є електронна книга, аркуш, електронна таблиця, рядок, стовпець, клітинка, діапазон, діаграма та ін.

Кількість аркушів книги обмежується лише обсягом вільної оперативної пам’яті комп’ютера. На них можна розташувати електронні таблиці, діаграми, графіки, графічні зображення, документи Word, звукозаписи, відеокліпи тощо.

Ім’я аркуша книги вказується на ярличку аркуша. Якщо на аркушах розміщуються ЕТ, то таким аркушам по замовчуванню надаються імена Аркуш1, Аркуш2 …. , а якщо на аркушах розміщенні лише діаграм, то їм по замовчуванню надаються імена Діаграма1, Діаграма2 і т. д.

Електронна таблиця табличного процесора Excel 2007 містить 1 048 576 рядків і 16 384 стовпці. Рядки і стовпці утворюють клітинки, усього 17 179 869 184.

Стовпці таблиці позначені англійськими літерами (A, B, С, ..., Z, АА, АВ, ..., ZZ, ААА, ААВ, …, XFD), а рядки цифрами (1, 2, ...).

Кожна клітинка має адресу, яка складається з літери стовпця і номера рядка, на перетині яких вона знаходиться. Наприклад, А1, D17, ВZ23.

Декілька клітинок утворюють діапазон клітинок. У діапазон клітинок можуть входити як суміжні, так і несуміжні клітинки. Прямокутний діапазон клітинок, що складається з суміжних клітинок, називається зв’язним.

Адреса зв’язного діапазону клітинок задається адресами двох діагонально протилежних клітинок, між якими є символ : , наприклад, Е1:Е20 - це 20 клітинок зі стовпця Е, А1:D1 - це 4 клітинки першого рядка, А1:В2 — це прямокутний діапазон з чотирьох клітинок. Щоб указати адресу незв’язного діапазону клітинок, потрібно вказати адреси його зв’язних частин, розділивши їх крапкою з комою.

Під час роботи з електронною таблицею на екрані дисплея висвітлюється лише її частина. Одна з клітинок завжди є поточною (активною). Поточна клітинка виокремлена рамкою, яку називають табличним курсором, а її адреса відображається в полі Ім’я. Над даними в поточній клітинці визначені такі дії: введення, редагування, вилучення, копіювання; можна очистити клітинку, відформатувати дані чи клітинку, вставити примітку. Щоб зробити клітинку поточною, клацають по ній мишею, або виокремлюють її клавішами-стрілками.

Заповнені клітинки утворюють робочу таблицю. Робоча таблиця міститься на робочому аркуші. Робочі аркуші утворюють робочу книжку. Книжка зберігається у файлі з розширенням . xlsx.

Щоб перейти до потрібного аркуша книги вибирають його ярличок, а щоб переглянути вміст тієї частини аркуша, яка не відображається у вікні, використовують смуги прокручування. Для того щоб перемістити табличний курсор у потрібну клітинку ЕТ, тобто зробити клітинку поточною, можна: вибрати її або використати клавіші керування курсором чи ввести її адресу в поле Ім’я і натиснути [Enter].

Якщо електронна таблиця містить велику кількість клітинок з даними, то часто виникає необхідність перегляду таких її фрагментів, які не можуть бути одночасно відображені у видимій частині екрана у звичайному режимі перегляду. Це можна зробити шляхом розділення вікна. Для розділення вікна потрібно навести вказівник на позначку горизонтальної (вертикальної) смуги розділення і перетягнути її в потрібне місце.

Над таблицею є рядок для введення даних (рядок формул). В ньому висвітлюється дане, яке вводять або яке є в поточній клітинці. Рядок формул може бути вимкнутий (вкладка Вигляд  група команд Відобразити або приховати).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]