Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel7 1_теор.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать
  1. Введення даних в таблицю. Редагування таблиці.

Щоб увести в клітинку дане, її виокремлюють, набирають дане на клавіатурі і натискають на клавішу [Enter] або на клавішу [Tab]. При введенні нових даних у клітинку старі дані знищуються. Під час введення даних напис Готово в Рядку стану змінюється на Ввід, дані відображаються як у поточній клітинці, так і в полі Рядка формул.

Ввести дані в клітинку можна і використовуючи Рядок формул: зробити необхідну клітинку поточною  встановити текстовий курсор у поле Рядка формул  набрати дані на клавіатурі  натиснути [Enter] або вибрати мишею іншу клітинку чи вибрати кнопку Ввід, яка з’являється під час введення в Рядку формул.

Для редагування даних в клітинці потрібно:

  • вибрати (виокремити) клітинку;

  • двічі клацають над нею ЛКМ або натискають на клавішу [F2].

Вилучити з клітинки дане, примітку, формат даного можна обравши вкладку Основне  групу Редагування  Очистити  Очистити все.

  1. Типи даних.

Існує три основні типи даних: числа, тексти, дати.

Текстові дані використовують, зокрема, для оформлення назв таблиць і назв рядків та стовпців. Щоб програма розглядала число як деякий текст, перед числом ставлять апостроф, наприклад, ’2004 або задають Текстовий формат. Уведений у клітинку текст (до 255 символів) автоматично вирівнюється до лівого краю, а числа - до правого. Змінити розташування даних можна форматуванням.

Excel 2007 надає можливості для автоматизації введення текстів. Програма запам’ятовує текстові дані, уведені в попередні клітинки поточного стовпця. При введенні перших літер таких даних у наступні клітинки цього стовпця програма автоматично пропонує їхній повний текст. За згоди потрібно натиснути [Enter], інакше слід продовжити введення необхідного тексту. Крім того, можна відкрити контекстне меню клітинки, виконати команду Вибрати із розкривного списку і вибрати зі списку потрібний текст.

Числа в клітинку вводять звичайним способом, але на екрані вони можуть бути відображені незвично: число може виглядати як заокруглене, з символом грошової одиниці ($, грн.), з комами чи пропусками, які відокремлюють тріади цифр тощо.

Відображення даного залежить від формату його зображення. Формати чисел у вибраних клітинках задають використовуючи вкладку Основне  групу Число.

Для встановлення потрібного формату можна також обрати вкладку Основне  групу команд Клітинки  Формат  Формат клітинок  закладку Число або вибрати команду Формат клітинок з контекстного меню клітинки.

Для роботи з числами корисним є формат Числовой, де можна задати кількість десяткових знаків після коми. Є й інші формати: загальний, грошовий, фінансовий, дата, час, процентний, дробовий, експоненціальний, текстовий, додатковий (поштовий індекс, номер телефону, табельний номер), усі формати.

Наприклад: заданий формат користувача # ##0,00грн. Число 1230,5 в цьому форматі матиме вигляд 1 230, 50грн.

Символ 0 у форматі - це вказівка відображати у відповідній позиції конкретну цифру або нуль, символ # - лише значущі цифри, пропуск забезпечує відокремлення груп цифр.

Розділювачем цілої і дробової частини в числах може бути крапка або кома залежно від налаштування Windows. Розділювач можна поміняти так Пуск  Панель управления  Язык и региональные стандарты  Региональные параметры  кнопка Настройка  вкладка Числа.

Дати можна вводити різними способами, наприклад, так: 21.04.2004, або так: 21 квітня 2004. Вигляд дати можна змінювати форматуванням.

Не має значення, в якому вигляді вводиться в Microsoft Excel дата. Програма зберігає дані в спеціальному вигляді. Дата визначається, виходячи з кількості днів, які минули з 1 січня 1900 року. Завдяки цьому її можна використовувати в обчисленнях як звичайне число, а не як текст. Наприклад, без проблем можна визначити кількість днів між двома датами. Для цього потрібно просто обчислити різницю двох дат, як звичайних чисел.

Дати є різновидом числових даних. Якщо у клітинку замість числа було помилково введено дату, то таку клітинку треба спочатку очистити, обравши вкладку Основне  групу Редагування  Очистити  Очистити все або Очистити формати, а потім ввести число.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]