Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скорочена Метод рекомї для викон практ завдань...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
462.34 Кб
Скачать

Практична робота № 9 (Модуль 2, зм 2 ) Облік біологічних Активів Мета вивчення

Після вивчення теоретичної частини студент повинен знати:

  • визнання та класифікація біологічних активів. Рахунки для їх обліку;

  • оцінка біологічних активів;

  • облік довгострокових біологічних активів;

  • облік операцій з поточними біологічними активами;

  • облік витрат на біологічні перетворення;

після проведення практичної роботи студент повинен вміти

  • дати визначення поняттям «біологічні активи», ;

  • класифікувати біологічні активи за наступними ознаками: «вид господарської діяльності, з якою пов’язано використання біологічних активів», «період участі біологічних активів у господарському обороті підприємства», «методика оцінки біологічних активів»;

  • проводити оцінку біологічних активів;

  • складати первинні документи та реєстри з обліку біологічних активів;

  • формулювати кореспонденцію рахунків з обліку на рахунках 16 «Довгострокові біологічні активи» та 21 «Поточні біологічні активи».

І. Теоретична частина

Питання для обговорення

Дайте вичерпні відповіді на запитання:

  1. Економічний зміст біологічних активів.

  2. Оцінка біологічних активів.

  3. Облік довгострокових біологічних активів.

  4. Облік поточних біологічних активів.

Вправи для закріплення практичного матеріалу

Завдання 1

Підприємство придбало продуктивну худобу (5 голів). Договірна вартість однієї голови склала 3600 грн. (з ПДВ). На придбання худоби використано короткостроковий кредит банку, отриманий в сумі 18 000 грн. під 30 % річних. Витрати на транспортування худоби в господарство склали 600 грн. (з ПДВ). Відобразіть господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Завдання 2

Переведено групу нетелів в кількості 15 голів в основне стадо, що оформлено Актом на переведення тварин з групи в групу. Вартість худоби становить 33000 грн.

Відобразіть господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку

Завдання 3

У СТОВ «Мрія» вирішили закласти новий яблуневий сад. Для цього в НДІ садівництва придбані саджанці нового сорту і проведені роботи по закладанню саду. Витрати складають: вартість саджанців - 20 000 грн. (без ПДВ); витрати на підготовку ґрунту для закладення багаторічних насаджень – 2100 грн.; нарахована заробітна плата працівникам, зайнятим на закладці багаторічних насаджень – 8500 грн.; нарахування на заробітну плату - ? інші витрати, пов’язані із закладанням саду – 2400 грн.

Відобразіть господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку

Завдання 4

Сільськогосподарським підприємством (СТОВ «Мрія») отримано в якості внеску до статутного капіталу від Засновника (ПСП «Зоря») групу продуктивних корів в кількості п’яти голів. Частка ПСП «Зоря» у статутному капіталі СТОВ «Мрія» становить 24000 грн.

Крім того, СТОВ «Мрія» від ПСП «Зоря» безоплатно отримало робочі коні в кількості двох голів. Постійно діючою Комісією з визначення справедливої вартості БА та с/г продукції справедливу вартість коней було визначено в сумі 2000 грн. за голову.

Доставку корів було здійснено власним транспортом, а для доставки коней було замовлено спеціальний транспорт у підприємства – неплатника ПДВ.

Завдання 5

Підприємство придбало продуктивну худобу (10 голів). Договірна вартість однієї голови склала 5600 грн. (з ПДВ). На придбання худоби використано короткостроковий кредит банку, отриманий в сумі 56 000 грн. під 25 % річних. Витрати на транспортування худоби в господарство склали 1200 грн. (з ПДВ).

Відобразіть господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Завдання 6

СТОВ «Мрія» реалізувало ВАТ «Прогрес» п’ять голів продуктивної худоби та яблуневий сад, який вирощений на ділянці землі, яку орендовано у ВАТ «Прогрес» і по закінченню строку оренди передано орендодавцю.

Балансова вартість худоби становила 70 000 грн. за справедливою вартістю. Вартість продажу – 12000 грн. (в т.ч. ПДВ).

Балансова вартість яблуневого саду становила 30 000 грн. (за первісною вартістю), накопичена амортизація – 5000 грн. Вартість продажу – 24000 грн. (в т.ч. ПДВ).

Відобразіть господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Завдання 7

на сільськогосподарському підприємстві прийнято рішення про ліквідацію сливового саду внаслідок значної втрати продуктивності через застарілість дерев. Даний об’єкт оцінено за первісною вартістю в сумі 5000 грн. (сума зносу – 600 грн.). В результаті розкорчовки саду отримана деревина, яка була передана на склад та оцінена в сумі 2000 грн.

Крім того, прийнято рішення про переведення групи корів на відгодівлю внаслідок зменшення продуктивності. Тварини обліковувались за справедливою вартістю в сумі 8000 грн.

Відобразити господарські операції з ліквідації саду та вибраковки тварин з основного стада.