Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

скотартство лб

.PDF
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
722.85 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет технології

Кафедра технології

виробництва і переробки

виробництва продукції

продукції тваринництва

тваринництва

СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ М’ЯСНЕ СКОТАРСТВО

Методичні вказівки і завдання для виконання лабораторних робіт для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва із спеціальності 7.090 102 “Технологія виробництва і переробки продукції

тваринництва ”

Вінниця 2012

1

УДК

Скоромна О.І., Фабіянська О.Л. Спеціалізоване м’ясне скотарство. Методичні вказівки і завдання для виконання лабораторних робіт для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва із спеціальності 7.130.201 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”. – Вінниця: ОЦ ВДАУ, 2012. – 56 с.

Рецензенти: кандидат с.-г. наук, доцент Огроднічук Г.М. (ВНАУ)

Методичні вказівки підготовлені відповідно до тимчасової програми з дисципліни “Спеціалізоване м’ясне скотарство” і викладені в послідовності, що відповідає робочій програмі. Рекомендовано для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

Рекомендовано науково-методичною комісією Вінницького національного аграрного університету (протокол № __від

__________ р.)

2

ЗМІСТ

 

Вступ

4

Техніка безпеки на заняттях та при роботі з м’ясною

 

худобою

5

Мета і завдання курсу

6

Загальна методика виконання лабораторних занять

7

Модуль 1.

10

Тема 1. Типи конституції та екстер’єр м'ясної худоби.

 

Методи їх визначення та оцінка.

10

Тема 2. Визначення основних ознак м'ясної

 

продуктивності.

23

Тема 3. Відтворення стада у м'ясному скотарстві та

 

визначення молочності м’ясних корів.

29

Тема 4. Бонітування м’ясної худоби

35

Модуль 2.

38

Тема 5. Організація кормової бази та утримання

 

м’ясної худоби на пасовищах.

38

Тема 6. Визначення собівартості продукції та

 

рентабельності м'ясного скотарства

47

Література

53

3

ВСТУП

Виробництву м’яса в Україні належить важлива роль у вирішенні продовольчої проблеми. Для задоволення потреб населення у м’ясі та м’ясопродуктах виробництво його на душу населення слід довести до 85-100 кг, в т.ч. до 50 кг високоякісної яловичини й телятини.

Оскільки Україна є зоною виробництва зерна і цукрових буряків, а господарства постійно відчувають нестачу в концентрованих кормах, то проблему м’яса можна вирішити завдяки веденню скотарства – галузі, яка ефективно використовує побічні продукти землеробства при відносно низькому рівні використання зерна.

Нині більшу частку яловичини (70-80 %) одержують за рахунок тварин молочних і комбінованих порід. При інтенсифікації молочного скотарства в Україні відбувається заміна комбінованих порід (особливо сименталів) спеціалізованими молочними породами (українських чорнота червоно-рябої порід), м’ясна продуктивність яких нижча.

Вцих умовах розвиток спеціалізованого м’ясного скотарства є основною незаперечною передумовою підвищення виробництва яловичини. Про це переконливо свідчить і досвід США та Канади, де м’ясне скотарство є провідною галуззю, що забезпечує оптимальне співвідношення виробництва молока і яловичини.

Галузь спеціалізованого м’ясного скотарства в Україні – нова, вона має специфічні особливості технології годівлі та утримання тварин.

Вцих умовах зростає роль спеціалістів тваринництва, які мають оволодіти сумою практичних і теоретичних знань, вміти їх узагальнювати й уміло використовувати в своїй роботі.

Вивчення спеціалізованого м’ясного скотарства дає можливість студентам глибше освоїти ведення цієї галузі, щоб повністю розкрити її потенційні можливості.

4

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ НА ЗАНЯТТЯХ ТА ПРИ РОБОТІ З МЯСНОЮ ХУДОБОЮ

На заняттях в аудиторіях і лабораторіях, які обладнані технічними засобами та електроприладами під напругою 220 вольт, необхідно суворо дотримуватися відповідних правил поводження з ними. Порушення правил їх використання є небезпечним для життя

іможе спричинити пожежу або призвести до нещасного випадку. Тому студентам забороняється без дозволу вмикати технічні засоби

іелектроприлади, торкатися металевими предметами електроприладів, розеток тощо, залишати працюючі технічні засоби без нагляду, користуватися відкритим вогнем в аудиторії.

До практичних занять у виробничих умовах допускаються студенти, які пройшли на кафедрі ввідний інструктаж з техніки безпеки роботи та індивідуальний інструктаж безпосередньо на фермі, де проводитиметься заняття.

На практичних заняттях студенти повинні працювати у спецодязі (халатах), лише із здоровими і спокійними тваринами. Поводитись потрібно тихо, спокійно, врівноважено; не можна бігати, стрибати, робити різкі рухи, бити тварин, залишати місце занять самовільно.

Наближаючись до тварин, необхідно привернути до себе увагу спокійним, ласкавим, але вимогливим голосом. Перед тим як торкатись вим'я корів, сім'яників бугаїв чи брати проміри, слід заговорити з твариною, погладити її. Підходити до великої рогатої худоби і працювати з нею потрібно збоку, обличчям до задньої частини тіла, тримаючи в полі зору задню кінцівку.

За групового безприв'язного утримання худоби не можна заходи:й в станки чи загони, особливо з бугайцями старше 9-міс. віку. Працювати з тваринами (брати проміри, нумерувати, бонітувати) можна лише тоді, коли вони прив'язані або зафіксовані у розколі, станку.

При проведенні практичних занять в умовах виробництва слід завжди дотримуватись правил особистої гігієни та санітарії. У випадку виникнення під час роботи подряпин, порізів на руках - ті місця змащують йодом і за необхідності накладають пов'язку. На фермі категорично забороняється курити. Не дозволяється заносити в тваринницькі приміщення особисті речі, продукти харчування.

5

МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСУ

Мета дисципліни – навчити студентів розуміти особливості ведення спеціалізованого м’ясного скотарства, оцінювати м’ясні якості великої рогатої худоби, визначати молочність м’ясних корів, розрізняти породи різних напрямків продуктивності, оперувати показниками відтворення стада, визначати потребу в кормах.

Основним завданням курсу є:

ЗНАТИ:

-особливості ведення спеціалізованого м’ясного скотарства в Україні;

-породи худоби м’ясного напрямку;

-відтворення стада в м’ясному скотарстві;

-племінна робота з м’ясною худобою;

-технологію виробництва яловичини;

-особливості годівлі м’ясної худоби;

-шляхи збільшення продуктивності м’ясного скотарства та підвищення якості яловичини.

ВМІТИ:

-відрізняти спеціалізовані м’ясні породи від порід іншого напрямку продуктивності;

-організовувати відтворення стада та племінну роботу в м’ясному скотарстві;

-розробляти раціони для м’ясної худоби;

-проводити комплексну оцінку племінної худоби м’ясних порід;

-розраховувати потребу в кормах і площах кормових культур для корів “зі шлейфом”.

6

ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

Лабораторні заняття з дисципліни “Спеціалізоване м’ясне скотарство” являють собою серію робіт, які виконує кожен студент індивідуально в лабораторії скотарства і технології виробництва молока і яловичини Вінницького національного аграрного університету.

Упроцесі виконання лабораторних робіт на основі одержаних

влекційному курсі теоретичних занять студентів повинні освоїти найбільш важливі питання , які доведеться вирішувати в практичній роботі з метою здійснення в виробничих умовах найбільш ефективних рішень, направлених на збільшення виробництва яловичини, поліпшення її якості, зменшення її собівартості та вміти вигідно реалізувати відгодованих тварин.

До кожного заняття студенти готуються самостійно шляхом вивчення матеріалів лекцій, відповідних розділів підручника та іншої спеціальної літератури. Перед початком кожного заняття викладач перевіряє підготовку студента, оцінює його відповіді, видає завдання, підводить підсумки та ставить завдання і роз’яснює методику його виконання.

Студенти, які не підготувались до заняття, використовують аудиторний час для вивчення змісту та методики лабораторної роботи, а саму роботу виконують в поза аудиторний час. Пропущені заняття за погодженням із викладачем студенти відпрацьовують самостійно протягом тижня (до наступного заняття).

Весь курс цієї дисципліни складається з семи основних тем. Загальний обсяг лабораторних занять з “Спеціалізованого м’ясного скотарства” складає 12 год., лекційного курсу – 14 год. і 64 год. – самостійна робота студентів. При вивченні цієї дисципліни передбачається оцінка знань студентів за 100-бальною шкалою, в основі якої лежить структурно-модульна схема, приведена в табл. 1.

Вся дисципліна включає три змістовних модуля. Вивчення матеріалу в об’ємі модуля здійснюється на лекційних і лабораторних заняттях.

Модуль 1. Сучасний стан м’ясного скотарства в Україні, відтворення стада та племінна робота з м’ясною худобою (лекції – 10 год., лабораторні – 8 год.).

7

Модуль 2. Технологія виробництва яловичини (лекції – 4 год., лабораторні – 4год.).

Модуль 3. Наукова робота та поглиблене вивчення дисципліни.

Таблиця 1

Структура курсу за КМСОНП для навчальної дисципліни «Спеціалізоване м'ясне скотарство»

Види

залік№ .

модуля№

 

Назва

змістовного

модуля

Вид навчальної

Загальна кількість заходів/ Годин

Кількість

 

Кількість

 

роботи

min

 

max

 

min

max

 

 

 

 

 

 

 

 

балів за

 

балів за

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кожний вид

 

всі види

 

 

 

 

 

 

 

 

 

діяльності

 

діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45/1,251Модуль

 

Відтворення«1ЗМ

рогатоївеликої

ясних’мхудоби

Лекції

5/10

0,84

 

1,4

4,2

7

.

.кр

 

Лабораторні

4/8

1,02

 

1,7

4,08

6,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СРС

2/32

1,5

 

2,5

3

5

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні

2/-

1,5

 

2,5

3

5

 

 

 

 

 

 

 

заходи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захист модуля

1/-

6

 

10

6

10

 

 

 

 

 

 

 

Всього за

14/50

 

 

 

20,28

33,8

Поточнийконтроль знань 70 б

Заліковийкредит 1 90 год./2,5

 

 

 

 

 

модуль

 

 

 

 

 

 

 

3МодульМодуль 2 45/1,25

 

 

поглибленепродуктивності

вивченням’ясної худоби та.

Лекції

2/4

0,84

 

1,4

1,68

2,8

 

тароботаНауковаЗМ 2 «Облік

конкурсах

2/4

1,0

 

1,7

2,04

3,4

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторні

 

 

 

 

 

 

 

 

СРС

2/32

1,5

 

2,5

3

5

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні

2/-

1,5

 

2,5

3

5

 

 

 

 

 

 

 

заходи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захист модуля

1/-

6

 

10

6

10

 

 

 

 

 

 

 

Всього за

9/40

 

 

 

15,72

30

 

 

 

 

 

 

 

модуль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публікації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Участь у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

конференціях

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

Участь у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

олімпіадах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Участь в інших

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за поточний контроль

-

 

 

 

36

70

 

 

 

 

 

 

Залік

 

 

-

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за

 

 

 

 

100б

 

 

 

Всього 100 балів

заліковий

23/90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кредит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2

 

Шкала оцінки знань студентів з дисципліни

 

«Спеціалізоване м'ясне скотарство»

 

 

 

 

 

Рейтингова оцінка за шкалою

За

За національною

навчального закладу

шкалою ECTS

шкалою

(абсолютна кількість балів

 

 

за дисципліну)

А

Відмінно

90-100

 

 

 

В

Добре

89-82

 

 

С

 

75-81

 

 

 

D

Задовільно

66-74

 

 

E

 

60-65

 

 

 

FX

Незадовільно

35-59

 

 

F

 

1-34

 

 

 

Контролем рейтингової оцінки є результати виконання тестових, лабораторних завдань, самостійної роботи та контрольних заходів.

Набрана студентом кількість балів, відповідно до рейтингової оцінки, є відповідним еквівалентом для одержання підсумкової оцінки його знань з дисципліни (табл. 2).

Модуль закінчується підсумковим контролем по модулю, участь в якому усіх студентів обов’язкова.

Після завершення модуля виставляється модульна оцінка, а підсумкова оцінка проводиться в останній тиждень теоретичного навчання.

Підсумковий контроль з дисципліни здійснюється у формі іспиту при виконанні студентом усіх видів попередніх заходів за програмою бакалавра.

9

МОДУЛЬ 1. «Відтворення великої рогатої худоби м’ясних порід»

Тема 1. Типи конституції та екстер’єр м’ясної худоби. Методи їх визначення та оцінка.

Мета заняття. Вивчити статі м'ясної худоби та методику візуальної оцінки екстер'єру та типу конституції.

Зміст заняття:

Вчення про зовнішній вигляд, форми тварини в цілому і особливості окремих її частин (статей) тіла, в зоотехнії має назву екстер'єру. Воно базується на наявності зв'язку між зовнішніми формами тварини та їх господарською і племінною цінністю.

Спеціаліст повинен вміти за зовнішнім виглядом (екстер'єром) тварин швидко оцінювати їх якість, мати чітку уяву про всі процеси, що відбуваються в організмі, бачити, як ці процеси впливають на зовнішній вигляд тварин. Детальну оцінку екстер'єру і конституції проводять при бонітування (комплексній оцінці) тварин.

Перш ніж оцінювати екстер'єр, необхідно встановити інвентарний номер тварини, її кличку, вік стать, породу; для корів і нетелей дату останнього осіменіння, а для корів і дату останнього, перед оцінкою, отелення. Крім того, враховують вгодованість тварини, оскільки при добрій вгодованості значна частина недоліків екстер'єру згладжується, а при поганій - вони виділяються чіткіше і можуть навіть підсилюватися.

Основним способом вивчення екстер'єру є окомірна (пунктирна) оцінка з описуванням статей тварини. Для окомірної оцінки екстер'єру необхідно добре знати назву й топографію статей (рис.1), а також взаємозв'язок екстер'єру з конституцією і напрямом продуктивності великої рогатої худоби.

Окомірна оцінка (при необхідності окремі статі тварини промацують) дає можливість відносно швидко і всебічно проаналізувати особливості її зовнішнього вигляду.

10