Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХКДО. Лаб. Анал з промислових вироб в.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

4. Виявлення відповідності форми конструктивній основі

Художньо-конструкторський аналіз не повинен включати розгляд конструкції взагалі з точки зору усіх її чисто технічних параметрів. Конструкція визначає спосіб використання виробу, пов'язана з його експлуатацією, а також з тим, наскільки вдалося дизайнерові досягти відповідності форми конструктивній основі.

4.1. Логіка розвитку форми як продовження структурної організації речі

Конструкцію необхідно розглядати з точки зору її структури. Це може бути «щільна» насичена структура, як, наприклад, у годинникового механізму, коли вона як би вже у всьому зумовлює форму предмета. Але може бути і просторово складна структура абсолютно іншого характеру. Зв'язки форми і конструкції в цих випадках носять різний характер. Але як в тому, так і в іншому випадках завданням аналізу є встановлення відповідності або невідповідності форми конструкції, логічність тієї форми, яка кінець кінцем об'єднує структурну «масу» конструкції, «подає» її споживачеві.

4.2. Виявлення у формі тектоніки конструкції

Необхідно розглянути форму з точки зору того, наскільки правильно відбита в ній тектоніка (тектонічна правдивість форми).

Легка в основі має бути розкрита у формі як легка, а важка не повинна маскуватися під легку, оболонка тонка і пружна не повинна виглядати, як моноліт. Тут критерієм для оцінки значною мірою є правильність в розробці пластики форми, відповідність пластичного опрацювання істинною, об'єктивно обумовленою конструкцією і матеріалом тектоніці предмета.

5. Аналіз відповідності матеріалів виконуваній ними функції

Після аналізу відповідності форми конструкції можна перейти до повнішого розгляду усіх матеріалів, щоб з'ясувати, наскільки вони задовольняють вимогам технічної естетики, які їх декоративні якості та ін.

5.1. Функціональна відповідність матеріалу

Головним критерієм в оцінці матеріалу є його відповідність виконуваному функціональному завданню. Аналізуючи цю умову, необхідно розглянути матеріали з утилітарної точки зору. Наприклад, проводячи аналіз настільної лампи із звичайною лампою накалювання в якості джерела світла, треба звернути серйозну увагу на матеріал рефлектора-відбивача, оскільки це істотно для нормального функціонування виробу. Розглядаючи пилосос, треба вирішити питання про підбір матеріалів покриття корпусу і ін. Одним словом, усі ті матеріали, які потрапляють в «зону» зіткнення з людиною, мають бути розглянуті з вказаних позицій.

5.2. Конструктивна відповідність матеріалу на перший погляд не має відношення до художньо-конструкторського аналізу, проте це не так. Застосовуючи, наприклад, дерево як конструктивний матеріал там, де воно хоча і працює, але працює нераціонально і де з набагато більшим успіхом були б використані метал або пластмаса, ми вчиняємо неправильно.

Тут завдання аналізу не лише фіксувати цю невідповідність, але і показати, яким матеріалом слід було б скористатися.

5.3. Декоративні якості

Тут інструментом для оцінки служить смак самого дизайнера, тобто оцінка носить набагато суб'єктивніший характер, ніж оцінка інших якостей.

При цьому слід мати на увазі, що найкращої оцінки заслуговують ті вироби, де дизайнерові вдалося обійтися мінімумом декоративних матеріалів.

Ті вироби, в яких застосована велика кількість різних матеріалів, що беруть участь в якості не лише конструктивних, але і декоративних, вимагають уважного розгляду з точки зору цілісності сприйняття форми.

5.4. Міра використання матеріалу

Матеріал може бути оброблений так, що його декоративні властивості взагалі не розкриті і, цінний сам по собі, він «не працює» в потрібному плані або він оброблений так, що фактично зіпсовано враження від форми.

Різні матеріали можуть оброблятися багатьма способами, важливо оцінити, наскільки вдалий з цієї точки зору цей прийом обробки матеріалу.