Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichny_posibnik_Tsivilne_pravo_2_kurs_d_f_n...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
311.15 Кб
Скачать
  1. Суб’єкти та форми права власності

Конституція України Цивільний кодекс України класифікують право власності на види за суб’єктивним принципом та гарантує рівність усіх суб’єктів права власності перед законом ( ст. 13 Конституції, ст. 2, 318 ЦКУ). Суб’єктами права власності є: 1) суб’єкти права приватної власності: фізичні та юридичні особи; 2) суб’єкти публічного права: українських народ (с. 13 Конституції), держава України, АРК, територіальні громади, іноземні держави тощо. Форма права власності - це визначений законом правовий режим регулювання відносин власності. Види форм власності: народна, державна, власність АРК, комунальна, приватна, змішана.

  1. Право приватної власності фізичних осіб.

Суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи, які можуть бути власниками об’єктів права приватної власності Об’єктами права приватної власності виступають: об’єкти особисто-споживчого призначення, об’єкти виробничо-підприємницького призначення, об’єкти інтелектуальної власності (закон України «Про власність»). Законом не обмежується склад, кількість та вартість майне, яке може біти у приватній власності, крім земельної ділянки. Право приватної власності в умовах ринкової економіки визначається як вища влада над речами, що належить приватній особі. Це право може бути реалізовано власником у своїх інтересах, у відносинах з усіма іншими особами шляхом володіння, користування і розпорядження цими речами своєю владою, а саме особистими діями або через спеціально уповноважених ним осіб. Право приватної власності громадян в об’єктивному сенсі – це сукупність правових норм, які встановлюють і охороняють належність громадянам приватного майна та забезпечують їх право власності, якщо інше не встановлено законом. Право приватної власності громадян в суб’єктивному сенс і- це встановлене та гарантоване законом право власника володіти, користуватися та розпоряджатися майном на свій розсуд, якщо інше не встановлено законом. При підготовці даного питання студентам необхідно підготувати перелік майна, що перебувати у приватній власності, та перелік видів майна зі спеціальним порядком набуття права власності громадянами.

Виникнення права приватної власності громадян. Необхідно розглянути положення цивільного законодавства про виникнення права приватної власності громадян шляхом отримання доходів від участі у суспільному виробництві, від індивідуально правці, від підприємницької діяльності, у результаті укладання договору, отримання спадщини, та за іншими правочинами, внаслідок приватизації державної власності, отримання дивідендів від цінних паперів, валків у кредитні установи, отримання пенсій, призів, державних допомог, аліментів, відшкодування шкоди, премій, правомірного заволодіння дарами природи тощо.

  1. Приватна власність юридичних осіб

Юридична особа - єдиний власник належної їй майна. Засновники (учасники) господарських товариств, кооперативів мають лише зобов’язальні права на її майно, учасники господарських об’єднань, релігійних організацій, фондів тощо взагалі не мають майнових прав на майно відповідної юридичної особи. Власністю юридичної особи є майно, передане їй як вклади (внески) засновниками (учасниками, членами), а також майно, вироблене і набуте нею у процесі своєї діяльності. Юридичні особи, через свої уповноважені органі, праві здійснювати щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону та не порушують інтереси інших осіб, які охороняються. Юридична особа відповідає за зобов’язаннями всім своїм майном. Засновники (учасники) не відповідають за зобов’язанням юридичної особи, крім випадків що передбачені законом та установчими документами (командитне товариство, товариство з повною та додатковою відповідальністю).