Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информ.пакет3susp-vo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

Змістовий модуль 3. Державно-політичний устрій і законодавство в україні в період «повної» та «остаточної» перемоги соціалізму

(1939-1991 РР.)

Держава і право України в роки другої світової війни (1939-1945). Загальний історичний огляд. Західноукраїнські землі на першому етапі другої світової війни. Приєднання Західної України до Української РСР. Приєднання Південної Бессарабії і Північної Буковини до складу УРСР. Проголошення Української самостійної держави в червні 1941 р. у Львові, характеристика німецького та румунського окупаційного режиму. Зміни в органах державної влади та управління СРСР та УРСР. Створення Державного Комітету оборони 30 червня 1941 р. Органи ДКО. Правоохоронні органи. Створення та діяльність військових трибуналів. Воєнізація всіх ланок прокуратури. Об’єднання НКДБ та НКВС СРСР у загальний НКВС СРСР. Правова система. Цивільне право. Сімейне право. Трудове право. Колгоспне та земельне законодавство воєнного часу. Кримінальне право.

Держава і право України в перші повоєнні роки та в період десталінізації (1945-перша пол. 1960-х рр.). Загальний історичний огляд. Вищі органи влади та управління. Верховна Рада УРСР як вищий орган республіки. Перетворення РНК СРСР на Раду Міністрів СРСР, наркоматів – на міністерства у березні 1946 р. Місцеві органи влади та управління. Правоохоронні органи. Нове положення про Верховний Суд СРСР від 12 лютого 1957 р. та отримання ним права законодавчої ініціативи. Завершення реорганізації судової системи з прийняттям 25 грудня 1958 р. Основ законодавства про судоустрій СРСР, союзних і автономних республік та Закону про судоустрій УРСР від 30 червня 1960 р. Зміцнення правового становища прокуратури в зв’язку з виданням Положення про прокурорський нагляд в СРСР від 24 травня 1955 р. Завершення реорганізації органів внутрішні справ у зв’язку з прийняттям 1962 р. Положення про міліцію. Правова система. Цивільне право. Сімейне право. Трудове право. Колгоспне право. Кримінальне право. Затвердження Кримінального кодексу УРСР від 28 грудня 1960 р. Процесуальне право.

Держава та право України в період неототалітарного режиму (середина 1960-х – середина 1980-х рр.). Загальний історичний огляд. Прийняття Конституції СРСР 1977 р. та конституцій союзних республік. Конституція УРСР 1978 р. Вищі органи влади та управління. Верховна Рада УРСР як вищий конституційний орган республіки. Функції та повноваження Президії Верховної Ради УРСР. Рада Міністрів як вищий орган державного управління. Місцеві органи влади та управління. Судова система. Верховний Суд УРСР – найвищий судовий орган республіки. Закон СРСР «Про державний нотаріат» від 19 липня 1973 р. та Закон УРСР «Про державний нотаріат» від 15 грудня 1974 р. Органи прокуратури. Органи внутрішніх справ. Адвокатура. Основні риси правової системи. Централізація законотворчості. Розвиток конституційного законодавства. Конституційна реформа. Адміністративне законодавство. Цивільне право. Сімейне право. Житлове законодавство. Трудове право. Природноресурсове законодавство. Кримінальне право. Процесуальне право. Виправно-трудове право.

Держава і право України періоду перебудови (1985-1991 рр.). Загальний історичний огляд. Державний лад. Запровадження в березні 1990 р. в СРСР інституту президентства. Перейменування в грудні 1990 р. Ради Міністрів СРСР на Кабінет Міністрів СРСР та його діяльність як виконавчо-розпорядчого органу, що підпорядковувався Президенту СРСР. Вищі органи влади та управління. Верховна Рада УРСР як вищий представницький орган республіки. Зміни та доповнення Конституції УРСР у 1989-1991 рр. Запровадження в Україні поста Президента УРСР. Перейменування Ради Міністрів на Кабінет Міністрів УРСР. Реформування органів місцевої влади та управління. Реформування судової системи. Правоохоронні органи. Правова система. Конституційне право. Цивільне право. Трудове право. Земельне право. Кримінальне законодавство. Вихід на чільне місце в правовому регулюванні інституту прав і свобод особи.