Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TIM_метод_Лб.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА

СПОРТУ України

Харківський національний

університет радіоелектроніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕХНОЛОГІЇ ІНФОРМАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ»

для студентів всіх форм навчання спеціальності

8.18010015 - Консолідована інформація,

та 8.04030203 - Соціальна інформатика

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою СІ

Протокол № 5 від 24.10.2012

Харків 2012

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни “Технології інформаційного менеджменту” / Упоряд. О.М. Лашина  Харків: ХНУРЕ, 2012.  40 с.

Упорядник: лашина Ольга Миколаївна Вступ

Актуальність даної нормативної дисципліни, обумовлена швидким розвитком галузей інформаційної аналітики, конкурентної розвитки, та інформаційних технологій. В результаті розвитку інформаційних технологій з`явилися та сформувалися нові потреби суспільства. Інформаційний менеджмент представляє собою, важливий елемент спорівняно нової галузі діяльності – інформаційного бізнесу. Він розглядає принципи управління інформаційними ресурсами підприємства та їх консолідації, що сприяє створенню єдиного інформаційного простору суспільства.

Інформаційний менеджмент, як важлива складова системи управління підприємством, у відповідності з вимогами сучасного бізнесу, формує у студентів системний підхід до процесу консолідації інформації. В інформаційному менеджменті, для отримання знань про предметну галузь доцільно застосувати, системологічний підхід ноосферного етапу розвитку науки.

Однією з найбільш складних проблем є розуміння, та інтерпретація даних. Не так вже важко забезпечити оперативний доступ до більшої частини даних - оскільки збереження даних у комп'ютерах коштує недорого і зберігати дані в комп'ютерах зручно. Реальною проблемою є така організація цих величезних масивів даних, яка б дозволила людям легко знаходити інформацію, що їм потрібна.

Дисципліна "Технології інформаційного менеджменту" є зведенням найсучасніших методів опрацювання даних: реляційних та об'єктно-реляційних СУБД, інтелектуального аналізу даних (Data Mining), видобування знань з баз даних (Knowledge Discovery from Databases) та інших.

Метою проведення лабораторних робіт з дисципліни "Технології інформаційного менеджменту" є закріплення теоретичних знань з дисципліни, отримання практичних навичок у застосуванні цих знань та опанування сучасного інструментарію опрацювання даних.

Лабораторні роботи виконуються на ЕОМ типу IBM PC під управлінням операційної системи Windows (2000/XP/Vista) з використанням СУБД MS Access та пакету Statistica. В методичних вказівках приклади зроблені в версії MS Access 2000.

Дані методичні вказівки рекомендовано для студентів спеціальностей –

8.18010015 – Консолідована інформація, напрямку підготовки 6.040302 – Інформатика, спеціальності 8.04030203 - Соціальна інформатика, та аналогічних.

Лабораторна робота №1

Пошук, фільтрація та сортування даних за допомогою SQL-серверів

1.1 Мета роботи

Метою роботи є закріплення теоретичних знань з мови SQL та отримання практичних навичок у організації та наповненні баз даних, у створенні SQL-запитів для пошуку, фільтрації та сортування даних. Придбання навичок у користуванні СУБД.

1.2 Методичні вказівки до виконання роботи

При підготовці до виконання роботи необхідно звернутися до матеріалів лекцій та практичних занять присвячених пошуку, фільтрації та сортуванню даних (опції Where та Order By оператора Select). Більш детальну інформацію за цими теми можна знайти у літературних джерелах [1,2].

1.3 Хід роботи.

Програма MS Access має атрибути звичайної діалогової Windows-програми. MS Access є складовою частиною MS Office і за замовчанням має таку іконку – . Ця іконка використовується і для позначення файлів бази даних MS Access, що мають файлове розширення mdb або mde. На рис. 1.1 наведено початковий діалог MS Access. Вікно MS Access (рис. 1.1) має кнопки системного меню ( - «мінімізувати», «максимізувати» та «закрити»), головне меню, «гарячі кнопки» та немодальний діалог «Приступая к работе». В діалозі «Приступая к работе» користувач може відкрити (панель «Открыть») або вже існуючу базу (наводиться перелік з 4-х баз, що відкривалися останніми та через пункт меню «Дополнительно» можна знайти іншу базу) або створити нову базу (пункт меню «Создать файл») або звернутись до служби Office Online. Функція створення нової бази доступна через пункт головного меню «Файл/Создать», а також через «гарячу кнопку» .

Виберемо пункт меню «Создать файл» і в новому діалозі (рис. 1.2) виберемо пункт меню «Новая база». Після цього MS Access запропонує стандартний Windows-діалог в якому необхідно задати ім’я та розташування нової бази. Після цього з’явиться вікно бази даних (рис. 1.3).

Панель

З аголовок програми Головне меню «Гарячі» кнопки «Приступая к работе»

Рисунок 1.1 – Початковий діалог MS Access

Рисунок 1.2 – Діалог «Створення нової бази»

Рисунок 1.3 – Вікно «База данных»

Створення таблиць в режимі конструктора

Треба створити таблицю «Товары» (рис. 1.4).

Рисунок 1.4 – Таблиця «Товары»

Для створення таблиці у вікні БД натисніть закладку «Таблицы», потім натисніть кнопку «Создать». З’явиться діалогове вікно нової таблиці (рис. 1.5).

Виберіть «Конструктор», а потім кнопку ОК. При цьому ви потрапите до режиму конструктора таблиць.

В першому порожньому рядку у стовпчику «Имя поля» введіть ім’я поля - «Код товару». Натисніть клавішу Tab, щоб перейти до стовпчика «Тип данных». У стовпчику «Тип данных» з випадаючого меню виберіть тип поля - «Счетчик».

Рисунок 1.5 – Діалогове вікно нової таблиці

В нижній половині вікна побачите секцію властивостей поля, яка відображає властивості обраного типу поля.

У стовпчику «Описание» наводиться опис поля. Вводити його не обов’язково, таблиця працює і без нього.

Введіть інші поля даної таблиці (крім поля Вартість), повторюючи попередні дії.

Призначення ключового поля.

У кожній таблиці повинно бути поле з унікальним значенням для кожного запису.

Рисунок 1.6 – Таблиці БД Крамниця

Щоб призначити ключове поле, виконайте наступні дії.

У режимі конструктора виділіть те поле, яке ви хочете використати у якості ключового, в нашому прикладі - Код товару. Натисніть кнопку «Ключ» у панелі інструментів. Зліва від імені поля з’явиться символ ключа.

Аналогічно побудуйте таблиці показані на рис. 1.6

Деякі властивості полів та їх встановлення

Розмір поля - кількість символів, які можна ввести у поле. Наприклад, для поля «Паспортные данные» нам вистачить 10 символів.

Підпис - дозволяє призначити заголовок у верхній частині стовпчика таблиці для поточного поля. Наприклад, у полі КТ таблиці «Товары» у заголовку стовпчика хочемо бачити більш зрозумілу назву. Для цього необхідно її ввести у поле «Подпись», наприклад, - «Кол-во товара». Аналогічно, у полі КПТ в таблиці «Продажи» введіть «Подпись» - «Кол-во проданного».

«Значение по умолчанию» - Наприклад, у полі КПТ в таблиці «Продажи» за замовчанням хочемо поставити 1, введіть це число у дане поле. Якщо у полі «Дата приема» у таблиці «Товары» і у полі «Дата продажи» в таблиці «Продажи» за замовчанням хочемо поставити поточну системну дату, для цього у поле «Значение по умолчанию» введіть «Date()» - функція, яка повертає поточну системну дату.

«Обязательное поле» - якщо встановити значення цього атрибуту у «Да» для даного поля, то MS Access не дозволить користувачу зберегти запис, поки не будуть введені дані у це поле. У наших таблицях всі поля повинні бути обов’язковими, крім полів: «Номер комитента» в таблиці «КомКарты», «Адрес» та «Паспортные данные» у таблиці «Комитенты».

«Индексированное поле» - призначено для побудови індексів. Приймає три значення «Нет», «Да (совпадения допускаются)» та «Да (совпадения не допускаются)». Для того, щоб поле було індексоване, необхідно обрати одне з значень «Да». Значення «Да (совпадения допускаются)» дозволяє створювати індекс за цим полем, що підвищує швидкість пошуку за цим полем, при цьому поле може мати не унікальне значення. «Да (совпадения не допускаются)» також створює індекс за полем, але вимагає, щоб значення його було унікальним. Таке поле можна використовувати у якості ключового для таблиці.

Зміна таблиць

Зміна таблиць виконується у режимі конструктора.

Внесення змін до поля, що існує. Ви можете змінити: «Имя поля», «тип данных», «свойства поля».

Додавання поля. Нам треба у таблиці «Товары» додати поле «Стоимость» перед полем «Дата приема». Виділіть поле «Дата приема». Натисніть кнопку «Вставить строку» у панелі інструментів. У списку «Имя поля» з’явиться пустий рядок. Введіть ім’я поля «Стоимость», тип даних - «денежный».

Вилучення поля. Виділіть поле, яке треба вилучити, натисніть клавішу Delete на клавіатурі або клацніть кнопку «Удалить строку» на панелі інструментів.

Приховані поля

В таблиці «Продажи» нам не треба побачити поле «Код продажи». Це поле можна приховати, тобто ми не будемо його бачити, але воно буде існувати у таблиці. Для цього: Відкрийте таблицю «Продажи». Виділіть поле «Код продажи». Виконайте команду «Формат/Скрыть столбцы». Стовпчики зникнуть. Для того, щоб знову відобразити цей стовпчик, виберіть команду «Формат/Показать столбцы». З’явиться діалогове вікно «Отображение столбцов». Поля, перед якими стоїть відмітка не приховані, а поля без відмітки - приховані. Клацніть контрольну позначку поля «Код продажи». Закрийте вікно, натиснувши кнопку «Закрыть».

Вилучення таблиць

У вікні БД виділіть таблицю, яку треба вилучити. Натисніть клавішу Delete на клавіатурі. З’явиться повідомлення, в якому у вас запитають, чи впевнені ви у тому, що хочете вилучити таблицю. Виберіть «Да».

Зв'язки між таблицями

Знаходячись у вікні БД, натисніть піктограму «Схема данных» на панелі інструментів. З’явиться вікно «Схема данных». Якщо схема даних ні разу не зберігалась, то також з’явиться діалогове вікно «Добавление таблиц». Виберіть таблицю «Товары», натисніть кнопку «Добавить». Таким чином додайте інші таблиці. Після цього натисніть «Закрыть».

У вікні «Схема данных» кожна таблиця з’явиться у своєму вікні. Виберіть поле «Номер карты» у таблиці «КомКарты». Тримаючи натиснутою кнопку миші, перетягніть курсор з цього поля. Він прийме вид маленького прямокутника. Відпустіть цей прямокутник на полі «Номер карты» у таблиці «Товары». З’явиться діалогове вікно «Связи».

Виберіть параметри «Обеспечение целостности», «Каскадное обновление связаных полей», «Каскадное удаление связаных полей». Натисніть кнопку «Создать». Буде створено зв'язок і ви побачите лінію між двома полями у вікні «Схема данных».

Рисунок 1.7 – Зв'язки між таблицями

Встановіть зв'язки між створеними вами таблицями, як показано на рисунку 1.7.

Зміна зв'язків

Клацніть двічі по лінії між двома таблицями. Внесіть зміни.

Вилучення зв'язків

Клацніть по лінії між двома таблицями, натисніть клавішу Delete. MS Access запитає у вас підтвердження. Клацніть кнопку «Да» і зв'язок зникне.

Введення даних у таблицю

Відкрийте таблицю «Товары». Клацніть першу пусту чарунку в першому пустому стовпчику. Введіть значення поля, наприклад 5, поле «код товара» пропустіть, тому що воно типу «Счетчик» і автоматично буде заповнено. Натисніть клавішу Tab (або курсор вправо), щоб перейти до наступного поля, введіть наступне значення, наприклад «Велосипед». Продовжуйте заповнювати так до тих пір, поки не опинитесь у останньому полі. Якщо ви тепер натиснете Tab, то перейдете до першого поля наступного запису, при цьому введений рядок буде автоматично збережено у базі даних. Щоб відмовитись від введення даних треба натиснути клавішу Esc, не покидаючи поточного запису.

1.4 Вимоги до оформлення та здачі

Звіт повинен містити: ціль, отримані форми, висновки по роботі.

1.5 Контрольні питання та завдання

1. Що таке база даних?

2. Для чого потрібен SQL?

3. Які типи даних використовуються в полях таблиць MS Access?

4. Яке поле може бути використано у якості ключового?

5. Проаналізуйте властивості полів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]