Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа для заочников.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Тема № 16 Фінансова безпека держави

Фінансова безпека країни як важлива складова фінансової політики держави. Основні загрози фінансовій безпеці України згідно Концепції національної безпеки: боргова залежність держави, критичні обсяги державного зовнішнього і внутрішнього боргів, «тінізація» державної економіки, високі темпи інфляції тощо.

Фінансова безпека на рівні підприємства, галузі, країни, світового господарства. Формування і використання Державного бюджету України відповідно до вимог фінансової безпеки.

Податкова безпека – як один з напрямів забезпечення фінансової безпеки України. Шляхи скорочення обсягів «тіньової» економіки, припинення «олігархізації» української економіки.

Корупція бізнесу та влади один з негативних чинників, що послаблює фінансову безпеку України. Джерела живлення корупції і фактори, що сприяють її існуванню.

Напрямки забезпечення фінансової безпеки в Україні і подолання ознак фінансової кризи.

Тема №17 Міжнародні фінанси

Сутність і призначення міжнародних фінансів. Складові ланки та грошові потоки міжнародних фінансів. Міжнародні фінансові відносини і валютний ринок. Світовий ринок деривативів і кредитний ринок. Офіційні золотовалютні резерви. Фінансова допомога.

Глобальні публічні фінансові організації та їх функції. Міжнародний валютний фонд. Група Всесвітнього банку. Банк міжнародних розрахунків.

Регіональні міжнародні фінансові організації. Глобалізація світових фінансових ринків.

Еволюція світової валютної системи. Валютна система України.

Валютний курс і валютний паритет. Форми і види валютних курсів. Методика встановлення валютного курсу в Україні. Конвертованість валют.

Валютні ринки. Поняття і види валютних ринків. Правове регу­лювання діяльності міжбанківської валютної біржі. Організація і порядок роботи біржового валютного ринку. Котирування інозем­них валют. Валютні операції. Операції типу "спот", форвардні операції, механізм їх здійснення.

Тема №18 Фінанси країн з розвиненою ринковою економікою

Особливості функціонування національних фінансових систем. Інституціональна структура фінансової системи країни.

Сегментовані фінансові системи: фінансові системи США, Великобританії, Японії. Особливості національних податкових систем, банківської сфери, функціонування фінансового ринку. Місцеві фінанси і між бюджетні відносини. Фінансові аспекти системи пенсійного забезпечення. Специфіка інвестиційної діяльності. Фінанси домогосподарств.

Універсальні фінансові системи Франції і Германії: сучасна фінансово-кредитна система.

Тема №19 Фінанси Європейського Союзу

Історичні передумови створення Європейського Союзу. Перелік країн, що входять до складу ЄС, умови приєднання.

Специфіка формування бюджету Європейського союзу. Основні групи джерел надходжень: внески країн-членів та доходи бюджету ЄС. Визначення частки кожної країни до бюджету залежно від рівня її економічного розвитку, який відображається у виробленому ВНП. Власні доходи бюджету: мито і сільськогосподарські податки з країн, які не є членами Союзу, податок на додану вартість. Ліміт бюджету залежно від загального обсягу ВНП Союзу.

Видатки бюджету ЄС: адміністративні і операційні. Операційні видатки з фінансування сільського господарства, структурних перетворень в економіці країн Союзу, наукових досліджень і освіти, зовнішньої діяльності (реструктуризація економіки країн Центральної і Східної Європи).

Порядок розробки бюджету ЄС Європейською комісією і затвердження Європейським парламентом. Контроль за виконанням з боку Палати аудиторів і Європарламенту.