Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практичні ТЕД.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.69 Mб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Які нормативні документи визначають правила та порядок обов’язкового страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків під час перевезення небезпечних вантажів?

  2. Хто може бути суб’єктом страхування?

  3. Дайте визначення страховому ризику та страховому випадку.

  4. Як поділяються страхові виплати?

  5. Як встановлюється розмір страхових тарифів?

  6. Який порядок отримання страхового відшкодування?

  7. Як визначаються розміри страхових тарифів?

Література: [11, 12].

Практична робота № 4

Порядок нарахування перевізної плати за здійснення перевезень вантажів залізничним транспортом у внутрішньому та експортно-імпортному сполученні у межах України та пов’язані з ними послуги

Метою практичного заняття є необхідність навчити студентів визначати плату за внутрішні й експортно-імпортні перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги.

План

  1. Документи, які використовуються для розрахунку перевізної плати за внутрішні та експортно-імпортні перевезення вантажів.

  2. Встановлення державних регульованих тарифів.

  3. Встановлення та затвердження пільгових тарифів і знижок Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

  4. Нарахування плати за перевезення вантажів.

  5. Порядок визначення плати за перевезення вантажів, за охорону та супроводження вантажів і за проїзд провідників відправників (одержувачів).

  6. Тарифні відстані.

  7. Найменування вантажу.

  8. Визначення маси вантажу.

  9. Округлення сум платежів.

  10. Правила застосування тарифів.

  11. Збори за роботи та послуги, пов’язані з перевезенням вантажів.

Для розрахунку перевізної плати за внутрішні та експортно-імпортні перевезення вантажів треба керуватись такими документами:

1. Збірником тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги [5].

2. Тарифним керівництвом № 4 залізниць України [4].

3. Єдиною тарифно-статистичною номенклатурою вантажів [13].

4. Коефіцієнтами, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги.

Тарифи, збори та плати, наведені в Збірнику, застосовуються на всіх лініях залізниць широкої, вузької та європейської колій мережі залізниць України загального користування, що включені в постійну експлуатацію, для всіх суб’єктів господарювання (фізичних і юридичних осіб), які беруть участь у процесі організації та здійснення перевезень вантажів залізничним транспортом.

Державні регульовані тарифи встановлюються на:

внутрішні та міжнародні (експорт та імпорт) вантажні перевезення, що здійснюються на лініях широкої та європейської колій загальної мережі залізниць України;

охорону та супроводження вантажів, що підлягають обов’язковій охороні силами відомчої воєнізованої охорони на залізничному транспорті;

користування вагонами і контейнерами залізниць;

роботи і послуги, пов’язані з перевезенням вантажів.

Державна адміністрація залізничного транспорту України (Укрзалізниця) встановлює та затверджує відповідно до економічної ефективності та собівартості перевезень пільгові тарифи зі знижкою не більше 20 % від загальних тарифів.

Тарифи застосовуються при визначенні плати за перевезення вантажів вантажною і великою швидкістю та пасажирськими поїздами за відстань залізницями України:

у внутрішньому сполученні – від станції відправлення до станції призначення, які відкриті для виконання комерційних операцій згідно з Тарифним керівництвом № 4 залізниць України;

у сполученнях за участю інших видів транспорту – між станціями відправлення та перевалки вантажу на інші види транспорту й у зворотному напрямку;

у міжнародних сполученнях, крім транзитних перевезень, – між станціями відправлення (призначення) і прикордонною (припортовою) станцією.

Плата за перевезення вантажів нараховується:

1. При перевезеннях у залізничному сполученні:

внутрішніх та експортних – за тарифами, що діють у день проставлення у перевізних документах календарного штемпеля станції відправлення;

імпортних:

оформлених документами прямого міжнародного залізничного сполучення – за тарифами, що діють на залізницях України в день проставлення у перевізних документах календарного штемпеля станції відправлення;

перевезення яких здійснюється з переоформленням перевізних документів з одного документа транспортного права на інше – за тарифами, що діють на залізницях України в день проставлення у перевізних документах календарного штемпеля прикордонної станції України або станції, яка здійснює переоформлення перевізних документів.

2. У сполученнях за участю інших видів транспорту – при відправленні вантажу:

із залізничної станції – за тарифами, що діють на залізницях України на день проставлення у перевізних документах календарного штемпеля станції відправлення;

з пунктів відправлення інших видів транспорту – за тарифами, що діють на залізницях України в день проставлення у перевізних документах штемпеля станції перевалки вантажу з інших видів транспорту на залізницю.

Плата за користування вагонами (контейнерами) та збори нараховуються за ставками, які діяли в ті дні, коли надавалися послуги.

Збори, що зазначаються в перевізних документах при відправленні експортних вантажів, нараховуються за ставками, що діють у день проставлення в перевізних документах календарного штемпеля станції відправлення.

Ставки тарифів, плати і зборів, що містяться у цьому Збірнику, є базовими та визначені без урахування податку на додану вартість.

Плата за перевезення визначається згідно з Правилами застосування тарифів.