Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biznes_-_plan_22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Розділ 1 теоретичні засади складання бізнес - плану на підприємстві

    1. Сутнісна характеристика, функції та цілі розробки бізнес-плану

На українських підприємствах з переходом до ринкових відносин прохо­дить зближення підходів, застосовуваних у вітчизняній практиці плануван­ня, з практикою зарубіжних країн. З переходом до ринку багато підприємств України переважно не складали плани, так як в умовах нестабільності, неви­значеності та непорівнянності даних важко досягнути точності розрахунків, тим більше на перспективу. Однак останнє десятиліття суттєво змінило си­туацію. Спочатку помітно посилилась увага до складання бізнес-планів. Це було викликано закономірним впливом ринкових явищ на економіку, необхідністю використання методів економічного передбачення адекватних ринку, а також вимогами партнерів по бізнесу до життєздатності багатьох видів діяльності, які з'являлися в умовах, коли переважна більшість підприємств була збитковою. Практика бізнес-планування характеризувалась швидким переходом від довільної структури бізнес-плану до стандартизованої її форми, яка відповідає міжнародним стандартам та інтересам інвесторів. Дещо пізніше в країні почали розроблятися стратегічні плани. Спочатку вони багато в чому дублювали навчальний матеріал зарубіжного досвіду. Але з часом почали набирати силу та приносити певний ефект.

В ринкових умовах господарювання жодне підприємство не може працю­вати прибутково без ретельно підготовленого плану. Чим більш динамічним та невизначеним стає середовище діяльності, тим більше порядку має бути на самому підприємстві успіх плану неможливий без чіткого уявлення пер­спектив. Для підприємств стає необхідним забезпечення їхнього найбільш ефективного функціонування.

Поява у системі планування бізнес-плану пов'язана зі зміною економіч­них умов функціонування підприємств в ринковій економіці. Необхідність у підготовці такого документа обумовлена потребою в розкриті всіх сторін будь-якої започаткованої справи.

Закордонний та вітчизняний досвід, логіка та об'єктивний аналіз показу­ють, що в умовах ринку самопланування підприємницької діяльності на рів­ні господарських осередків є необхідним і неминучим. Для підприємництва найбільш характерні плани та програми реалізації окремої угоди і проведен­ня основних операцій, які складають угоду. А якщо здійснюється кілька угод, пов'язаних одна з одною, то, плануючи їх у взаємодії, доводиться мати спра­ву з плануванням підприємницької діяльності як безперервного процесу.

Із самого визначення поняття «план» виходить, що в бізнес-плані має бу­ти заздалегідь намічена бажана і така, що практично здійснюється, програма підприємницьких дій, які забезпечують досягнення поставленої мети.

Бізнес-план-це документ, який містить систему пов'язаних в часі і просторі, узгоджених з метою і ресурсами заходів та дій, спрямованих на отри­мання максимального прибутку внаслідок реалізації підприємницької ідеї. Під бізнес-планом розуміють чітко підготовлений документ, в якому викла­да-ється зміст обраного виду діяльності, поставлені цілі і планомірно органі­зова-ні заходи, спрямовані на досягнення цих цілей [21, с.9].

Бізнес-план містить комплексне обґрунтування стратегії розвитку всіх сфер діяльності підприємства на основі її поточного та перспективного планування [ 14, с.419].

Цінність бізнес-плану визначається тим, що він:

  • дає можливість визначити життєздатність проекту в умовах конкуренції;

  • містить орієнтир, як має розвиватися проект (підприємство);

  • є важливим інструментом отримання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів;

  • дає можливість зрозуміти реальний стан справ на даний момент;

  • допомагає вирішити питання фінансування;

  • є документом, який демонструє можливість підприємства виробити і про­дати достатню кількість товарів і послуг, щоб при цьому розміри прибутку і повернення вкладень задовольняли потенційних інвесторів;

  • доводить, що над ідеєю гарно попрацювали.

Правильно складений бізнес-план у підсумку відповідає на питання: чи варто займатися даним видом діяльності, і чи принесе справа, що планується, прибуток, який дозволить окупити затрачені сили і кошти. В умовах ринку такі плани необхідні всім: банкірам, потенційним інвесторам і, перш за все, самому підприємцю, який повинен чітко проаналізувати і перевірити їх реальність [21, с.10].

Бізнес-план у ринковій системі господарювання виконує дві основні функції:

1) зовнішню – ознайомлення різних представників ділового світу із сутністю та основними аспектами реалізації конкретної підприємницької ідеї;

2) внутрішню – опрацювання механізму самоорганізації, тобто цілісної, комплексної системи управління реалізацією підприємницького проекту.

В бізнес-плані повинна бути чітко сформульована мета його складання, адже планування - це ключ до процвітання в бізнесі.

Мета бізнес-плану полягає у формуванні концепції розвитку організації, яка б забезпечила аналіз, оцінку, позиціювання, контроль та регулювання діяльності в умовах невизначеності та динамічності зовнішнього та внутрішнього середовища.

Конкретними цілями бізнес-плану є:

  • проведення порівняльного аналізу ефективності діяльності організації і її струк­турних підрозділів з фірмами-конкурентами;

  • позиціонування організації на конкурентних ринках;

  • контроль, поточний аналіз, регулювання і оперативне управління;

  • залучення інвесторів і зниження витрат по залученню капіталу на основі соці­ально-економічної прозорості організації;

  • зниження рівня сукупного ризику в ході здійснення виробничої, науково-тех­нічної, фінансової і зовнішньоекономічної діяльності і, як наслідок, загальне зни­ження витрат;

  • розробка і здійснення проектів створення нової продукції;

  • формування найбільш сприятливої громадської думки відносно організації і ступеня її соціальної відповідальності;

  • стандартизація процесу ознайомлення потенційних інвесторів з організацією [14, с. 328].

Перераховані цілі вимагають рішення наступних задач бізнес-планування:

  • здійснити аналіз тенденцій на цільових ринках; описати ці тенденції за допо­могою економічних методів і моделей;

  • оцінити дії конкурентів;

  • виявити і оцінити найбільш динамічні ринки, визначивши можливу частку організації на ринку;

  • сформувати стратегічні і тактичні дії по освоєнню і можливому входу на по­тенційні ринки;

  • скоректувати стратегічні і тактичні цілі організації;

  • оцінити виробничі витрати по створенню, освоєнню, виробництву нової про­дукції і її реалізації;

  • визначити маркетингові заходи організації по поглибленому вивченню цільо­вих і перспективних ринків, проведенню реклами, формуванню попиту, просуван­ню товарів, стимулюванню обсягів продажі, організації каналів збуту, вибору найбільш доцільних методів ціноутворення і т. д.;

  • визначити динаміку ринку праці регіонів, в яких розміщуються структурні підрозділи організації;

  • визначити організаційно-технічні заходи щодо управління внутрішньою і зов­нішньою трудовою мотивацією персоналу, його структури і чисельності з ураху­ванням сформованих раніше моделей і прогнозів;

  • встановити чутливість організації до різних чинників внутрішнього і зовнішнього середовища, зваживши і оцінивши їх значущість для організації;

  • побудувати бізнес-план діяльності організації.

Рішення поставлених цілей і завдань бізнес-плану дає організації істотні переваги перед її конкурентами [14, с. 329].

Бізнес-план є відображенням стратегії підприємства, одним з кроків її реалізації.

Стратегія підприємства - це складова частина управління, його вища сфера, що охоплює питання визначення напрямів розвитку підприємства і здійснення його довгострокових планів, які дають змогу реалізувати місію підприємства [21, с.11]. Зв’язок стратегії підприємства та бізнес-плану можна відобразити схематично (Рис. 1.1) [14, с. 332].

Якщо розглядати бізнес-план у системі планування на підприємстві, то його можна одночасно віднести до поточних, середньострокових, а в деяких випадках і до перспективних планів.

До поточних планів його відносять тому, що в ньому дуже детально скла­дається план першого року реалізації проекту (як правило, помісячно). Зв'язок із середньостроковими планами зумовлений тим, що він охоплює не менш трьох-п'яти років діяльності підприємства у реалізації бізнес-плану. Особливо це стосується випадків із значним обсягом інвестування та тривалим терміном окупності. У випадках, коли згідно з бізнес-планом проводиться реструктури­зація підприємства, змінюється напрям його діяльності й спектр планування значно розширяється, бізнес-план виконує функції стратегічного плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]