Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biznes_-_plan_22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Форма плану постачання

Поста­чальник

Характеристика си­ровини, продукції, напівфабрикатів

Основні умови постачання

види поставок

методи завезення

форма оплати

інші умови

1

2

3

4

5

6

7

Розрахунок планової чисельності працівників виробництва зводить­ся до визначення явочної та спискової чисельності за кожною категорії персоналу

[ 23, с. 353].

Організаційний план. Відповідно до основних етапів реалізації бізнес-плану в даному розділі має надаватися комплексне обґрунтування орга­нізаційних заходів. Головним при цьому є визначення організа­ційно-штатної структури підприємства, обрання раціональної системи управління виробництвом, персоналом, постачаннями та збутом, підприємством у цілому. Важливим є наголошення на можливості розробників проекту проводити підбір та підготовку персоналу, здатності менеджерів реалізувати даний проект. Обов'язково визначається необхідна кваліфікація, а також чисе­льність фахівців і персоналу в цілому [ 11, с. 435].

Фінансовий план. Саме фінансовий план є ключовим розділом бізнес-плану. Головна мета фінансового бізнес-плану – узагальнити основні положення всіх попередніх розділів бізнес-плану, зводячи їх в одне ціле у вартісній формі, та обґрунтувати доцільність реалізації даного підприємницького проекту з економічної точки зору [24, с. 80].

В даному розділі надаються розрахунки стосовно резуль­татів реалізації бізнес-плану (прибуток, рентабельність, фінан­сові коефіцієнти), приводиться план руху готівки та плановий баланс. Фінансовий план зосереджує результати всіх попередніх розділів, містить основні можливі фінансові підсумки реалізації бізнес-плану. Тут обов'язково надається розрахунок точки без­збитковості. Для аналізу беззбитковості виділяються змінні та постійні витрати.

Надається, також, інформація щодо порядку розподілу прибутку: на погашення довгострокової заборгованості, рефінансування, підтримку соціальної сфери.

Отже, фінансовий план повинен містити інформацію про витрати підготовчої стадії, витрати основного періоду, розрахунок надходжень. Витрати, пов’язані з обслуговуванням кредиту, податкові платежі, інші надходження та витрати [ 24, с. 81].

Оцінка ризиків. Тут розглядаються типи можливих ризиків та способи реагуван­ня на загрози при реалізації проекту. Доцільно розглянути різні види ризиків, з якими може зіштовхнутися підприємство: вироб­ничий, збутовий, фінансовий, правовий. Необхідно оцінити джере­ла й момент їх виникнення. При розробці бізнес-плану великими підприємствами доцільно використовувати для ретельних розраху­нків методи економіко-математичного моделювання. Для середніх і малих підприємств достатнім може бути аналіз ризиків за допо­могою експертних методів. У плані розробники проекту мусять орієнтовно оцінити можливі втрати, розробити заходи для скоро­чення кількості ризиків і зменшення втрат [ 11, с. 435].

У цьому розділі необхідно також викласти свою програму страхування від ризику. Слід передбачити до яких страхових установ необхідно звернутися, на які суми планувати страхові внески.

У Додатки до бізнес-плану вносять усю важливу інформацію, яка не ввійшла до його основної частини: повні резюме менеджменту компанії; копії балансів і звітів про фінансову діяльність підприємства (як правило, за 3 попередніх роки); детальні розрахунки економічної ефективності інвестиційних проектів; аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства: рекомендаційні відгуки кредиторів, у яких компанія раніше отримувала кредити; копії договорів, пов'язаних із реалізацією проекту; уго­ди про наміри із закупівель обладнання, сировини, матеріалів і реалізації готової продукції; схеми і фотографії технологічних процесів; опис виробничих процесів; копії ліцензій, авторських свідоцтв та інше [23, с. 357].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]