Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biznes_-_plan_22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Ділова стратегія

Загрози ЗОВНІШНЄ

Можливості СЕРЕДОВИЩЕ

Слабкі сторони

Сильні сторони ВНУТРІШНЄ

Програма дій СЕРЕДОВИЩЕ

Бізнес-план

Бізнес-ідея

Аналіз середовища

Ресурси організації

Фінансове забезпечення

С труктура організації

Рис. 1. 1. Зв'язок стратегії та бізнес-плану.

1.2 Загальна методологія розробки та типи бізнес-планів

Розробка бізнес-планів характерна для всіх форм та видів підприємництва, це складова частина підприємницьких угод виробничого, торгово-комерційного і фінансово-кредитного характеру.

Бізнес-план є ефективним засобом досягнення нової ідеї до осіб, спроможних фінансувати. Водночас – це основа для оцінки перспективи розвитку та управління новим бізнесом.

В Україні бізнес-план може застосовуватися також у процесі постприватизаційної діяльності підприємств, особливо в малому та середньо­му бізнесі.

Наказом Фонду державного майна України затверджено Положення про типовий бізнес-план, яке визначає порядок розробки покупцями біз­нес-планів і вимоги до них.

Згідно з Положенням бізнес-планом є документ, який містить у собі зобов'язання покупців щодо подальшої експлуатації об'єкта приватиза­ції та обґрунтування можливостей їхнього виконання відповідно до ви­мог, що встановлюються Фондом державного майна України [1, с. 3].

На даному етапі бізнес-план обов'язково розробляється покупцями у випадках:

продаж об'єкта приватизації за некомерційним конкурсом; продаж контрольного пакета акцій на неконкурентних засадах іноземним інвесторам; при створенні спільного підприємства з іно­земними інвестиціями [ 23, с. 11].

Відповідно до Методичних рекомендацій з розроблення бізнес-плану підприємства, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 06. 09. 2006 року № 290, розроблення бізнес-плану підприємства здійснюється в декілька етапів: підготовчий, розроблення бізнес-плану; реалізація бізнес-плану

[ 2, с. 2 ].

Узагальнення досвіду підприємницьких починань дозволяє виділити в процесі роботи над бізнес-планом три стадії: початкову; підготовчу; основну.

В процесі початкової стадії відбувається пошук підприємницької ідеї, визначається сфера діяльності, обирається та обґрунтовується форма органі­зації бізнесу та приймається рішення щодо способу започаткування бізнесу.

На підготовчій стадії збирається та аналізується маркетингова, виробни­ча, фінансова та загальноекономічна інформація (якщо підприємство діюче, то важливим є й аналіз фінансового стану підприємства); з'ясовуються спри­ятливі можливості та загрози для бізнесу, оцінюються сильні та слабкі сто­рони підприємства, визначається місія підприємства, формуються конкретні цілі діяльності підприємства, аналізуються стратегічні альтернативи та вибирається стратегія діяльності підприємства.

Першим кроком є аналіз стану ринку, який полягає в детальному розгляді усіх умов, в яких у майбутньому працювати і конкурувати підприємцю. Тобто необхідно з'ясувати які можливості ринку та які тенденції його розвитку, які фактори можуть вплинути на успіх справи.

Необхідно розглянути ринок дуже уважно, детально описати своїх конкурентів і можливості покупців. Також важливо проаналізувати ті регіони і місця, в яких можливо організувати виробництво і реалізацію товару .

Одним із найважливіших завдань на підготовчій стадії бізнес-планування є виявлення сприятливих можливостей та небезпек, які загрожують із зовнішнього середовища, тобто зовнішній аналіз.

Під зовнішнім аналізом розуміється процес оцінки зовнішніх щодо фір-ми факторів. Зовнішніми факторами є ті умови, які підприємець не може змі-нити, які об'єктивно складаються в середовищі функціонування фірми. [26, с.44]

Мета такого аналізу - визначити сприятливі можливості і небезпеки, які загро­жують фірмі, а також ідентифікувати ключові фактори успіху в даній сфері бізнесу. Як правило, для вивчення впливу факторів зовнішнього середовища їх поділяють на три групи: загальноекономічні фактори, галузеві фактори, конкуренти [26, с. 45].

Для того, щоб проаналізувати загальноекономічні фактори, слід заповнити таблицю 1.1.

Дещо легше піддаються прогнозуванню та оцінці галузеві фактори. До них належать: кількість, розміри і типи фірм, які діють у даній галузі; динаміка основних економічних показників у галузі; динаміка попиту на продукцію галузі; основні поставщики сировини; основні групи споживачів продукції .

Таблиця 1.1

Оцінка загальноекономічних факторів зовнішнього середовища

Зовнішні загальноекономічні фактори

Ступінь залежності вашого бізнесу від зовнішніх загальноекономічних факторів

Сприятливі можли­вості

Загро­зи та

небез­пеки

сильна незалеж­- ність

слабка незалеж­ність

ней­траль­на

слабка залеж­ність

сильна залеж­ність

Макро-економіч-ні

показ­ники

Темпи зростання валового національного продукту Інфляція

Доходи населення Процентні ставки Безробіття тощо

Соці-

ально-

демо-

графічна

ситуація

Чисельність зайнятих Структура зайнятих Поведінські настанови

Етика праці

Участь у профспілках і т. д.

Дер­жавне

регулю­вання

Оподаткування Валютний режим Митний режим Захист споживача Державна підтримка і т. д.

Техно­логія

Зрілість і рухомість

Складність

Патенти та авторські права і т. д.

Останній фактор зовнішнього середовища - присутність конкурентів та їх знання. В цьому допоможе матриця конкурентного профілю (табл. 1.2). Розрахунок матриці здійснюється таким чином. Спочатку необхідно присвоїти певний ваговий коефіцієнт кожному ключовому фактору. Величина коефіцієнта визначається самим підприємцем.

Необхідно перелічити зміни, які зможуть зміцнити вашу конкурентну позицію. Далі складається список усіх головних конкурентів, і для кожного визначається рейтинг таким чином (табл. 1. 3) [26, с. 46].

Таблиця 1. 2

Матриця конкурентного профілю

Імена та адреси кількох (4-5) основних конкурентів

А…………………………………………………………………

Б…………………………………………………………………

В…………………………………………………………………

І т.д.

Ключові фактори успіху

Ваша фірма

Конкурент А

Конкурент Б

Ваговий коефіцієнт х

рейтинг = оціночне значення

рейтинг х оціночне значення

рейтинг х оціночне значення

1. Якість товару…………

2.Ціна товару……………

3.Канали збуту…………..

4. Технічне обслуговування

5 Реклама та стимулювання

попиту

Сумарне оціночне значення

0,4

0,2

0,2

0,1

1.0

3

2

4

2

х

1,2

0,4

0,8

0.2

2,9

4

2

3

1

х

1,6

0,4

0,6

1.0

3,1

3

3

3

1

Х

1,2

0,6

0,6

0,1

2,7

Таблиця 1.3

Якщо досягнення за

даним фактором

Його

Рейтинг

становитиме

Дуже незначні

Незначні

Значні

Дуже значні

1

2

3

4

Шляхом множення вагових коефіцієнтів на рейтинг знаходяться значення кожного ключового фактора. Сума одержаних оціночних значень з усього набору ключових факторів і визначає конкурентну позицію фірми.

Щоб використати всі можливості і уникнути небез­пек із зовнішнього середовища, підприємцю необхідно також знати, якими є можливості його фірми, тобто потрібний аналіз ситуації усередині фірми. Внутрішній аналіз – це процес оцінки факторів, які в принципі піддаються управлінню і контролю підприємця. Основне завдання внутрішнього аналізу – виявлення сильних і слабких сторін фірми. До сильних сторін належать унікальні, оригінальні якості фірми. Слабкі сторони – це якості, яких фірмі не вистачає порівняно з успішно діючими конкурентами [ 26, с.46].

Виживання фірми у сучасному середовищі, яке швидко змінюється, залежить також від її інноваційного потенціалу, здатностей розробляти і впроваджувати різні технічні, технологічні та організаційні нововведення.

Наступним кроком бізнес-планування є визначення особистих цілей підприємця.

Реалії сучасного бізнесу вимагають високої відповідальності і наполегливості від підприємця, які повинні бути направлені на досягнення конкретно поставленої цілі. В ідеалі цілі повинні мати точні терміни виконання, бути конкретними, не суперечити одна одній і бути кількісно вимірюваними.

Ще одним важливим кроком є визначення предмету бізнесу. Даний етап підготовки бізнес-плану дозволяє відповісти на запитання яким видом діяльності буде займатися підприємець.

В ідеалі предмет бізнесу необхідно розглядати з точки зору інтересів спожи­вача. Не один підприємець не досягне успіху, якщо запропонована про­дукція або послуги не будуть користуватися попитом. Тому бізнес-план повинен включати детальну характеристику товарів (робіт, послуг): які потреби споживача задовольняє товар; в чому переваги даного товару в порівнянні з аналогічними у конкурентів (упаковка, знижки тощо); на якою споживача розрахований товар (рівень доходу, особливості ха­рактеру та ін.).

Основна стадія бізнес-плану – це безпосереднє опрацювання бізнес-плану. Головна мета цієї стадії – довести економічну доцільність створення даного бізнесу, переконливо показати, як саме гроші чи інші ресурси потенційного інвестора забезпечать йому очікуваний зиск. Інвестор має побачити прибуток не після, а до того, як вкладе гроші в запропонований проект. Звичайно, зробити це можна за допомогою ретельно підготовленого бізнес-плану. При цьому сформульовані на початковій і підготовчій стадіях концепція, місія, цілі та стратегія майбутнього бізнесу створюють «каркас» бізнес-плану, визначають його спрямованість, логіку побудови і зміст відповідних розділів [21, с. 15].

Розрізняють декілька типів бізнес-планів, вибір яких залежить від кола задач, що визначені на майбутнє. Розглянемо основні із них.

  1. Комерційно-виробничий бізнес-план. Він необхідний для розв'язання проблем комерційної і виробничої діяльності в процесі досягнення цілей роз­витку підприємства. Для такого типу бізнес-плану характерне обґрунтування шляхів досягнення цілей розвитку з найменшими витратами. В даному випад­ку можна говорити і про бізнес-план розвитку підприємства, який передба­чає викладення перспектив діяльності підприємства на майбутній плановий період для презентації раді директорів або зібранню акціонерів із зазначенням основних бюджетних витрат і числових значень економічних та фінансових показників, для обґрунтування залучення необхідних інвестицій і ресурсів.

  2. Інвестиційний бізнес-план. Він є інструментом заохочення інвесторів. Ціллю такого плану служить будівництво нового об'єкта або кардинальні зміни застосованої технології виробництва, тобто використання економічних катего­рій, пов'язаних з поняттям капітальних вкладень. Бізнес-план такого типу перед­бачає посилення акценту на таких питаннях, як забезпечення повернення креди­тів і своєчасної оплати процентів за їх використання.

3.Бізнес-план фінансового оздоровлення. Він складається підприєм­ством, яке перебуває в стані неплатоспроможності. Для такого типу бізнес-плану характерна складна процедура погоджень розрахунків з кредиторами і власником підприємства, який є потенційним банкрутом.

4.Бізнес-план для отримання кредиту. Він розробляється з метою збільшення оборотного капіталу для здійснення широкомасштабних цілей діяльності, які можуть бути не пов'язанні з основним виробництвом, а на­правлені на диверсифікацію роботи.

В Україні такий бізнес-план часто розробляється підприємствами, які по­чинають свій бізнес.

5. Бізнес-план структурного підрозділу – викладення вищому керівницт­ву підприємства розробленого плану розвитку господарської діяльності під­розділу, ціллю якого є обґрунтування обсягів і ступеня пріоритетності цен­тралізованого виділення ресурсів або величини прибутку, що залишається в розпорядженні кожного окремого підрозділу. Такий бізнес-план особливо важливий для підприємства, яке входить до складу холдингової компанії.

6.Бізнес-план заявки на грант – складається з метою отримання фінан­сових коштів з державного бюджету або благодійних фондів для розв'язання соціально-політичних та наукових проблем. Він супроводжується обґрунтуванням прямих та непрямих економічних і соціальних вигод для регіону або для суспільства в результаті виділення коштів або ресурсів під запропонова­ний бізнес-проект.

  1. Бізнес-план розвитку регіону – обґрунтування перспектив соціально-економічного розвитку регіону і обсягів фінансування відповідних програм для органів, наділених необхідними бюджетними повноваженнями.

  2. Бізнес-план освітньої установи – обґрунтування перспектив соціаль­ного, економічного розвитку освітньої установи (наприклад, державного ви­щого навчального закладу або недержавної освітньої установи) і визначення потреби в обсягах фінансових ресурсів за плановими періодами (наприклад, за навчальними роками п'ятирічного плану) для здійснення на сучасній науковій основі і матеріально-технічній базі навчального і виховного процесу в умовах соціальної захищеності професорсько-викладацького складу та студентів.

9. Бізнес-план розвитку національної економіки – складається в мас­штабі всього народного господарства і містить основні економічні і соціаль­ні показники розвитку на 5-10 років вперед.

На сьогодні в структурі бізнес-планів виникають вагомі зміни. Його роз­роблення переходить від спрощеної схеми перших років до більш громіздко­го обґрунтування розділів і параметрів [21, с.17-18].

Це далеко не всі типи бізнес-планів, які розробляються. Українська прак­тика бізнес-планування активно розвивається. Вперше з'явившись на вітчиз­няному ринку в середині 90-х рр. XX ст., бізнес-план став робочим інструментом в плануванні розвитку підприємництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]