Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_modul_1-07.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Тема 15. Теоретичні аспекти та методика профілактики аліментарних та аліментарно – зумовлених захворювань. Гігієнічні основи лікувально – дієтичного та лікувально – профілактичного харчування.

Актуальність теми

Правильно організоване лікувальне харчування є невід’ємною частиною лі­ку­вальних і оздоровчих заходів. Лікувальне харчування спрямоване на віднов­лен­ня порушеного хворобою гомеостазу та функцій основних регулюючих сис­тем організму, що досягається призначенням спеціально складених харчових ра­ціо­нів (дієт), режиму харчування хворим людям з гострими захворюваннями або загостренням хронічних захворювань.

Лікувально-профілактичне харчування є одним із медико-біологічних за­хо­дів профілактики професійних захворювань і зниження неспецифічної зах­во­рю­ва­ності у робітників, котрі працюють зі шкідливими хімічними, фізичними і біо­ло­гіч­ними чинниками.

Превентивне харчування – це раціональне харчування, скореговане з урахуванням чинників ризику неінфекційних захворювань, що враховує наявність у кожної людини властивої їй біохімічної і фізіологічної індивідуальності внаслідок несприятливих впливів навколишнього середовища.

Навчальні цілі

Знати роль харчових речовин у лікувальному та лікувально – профілактичному харчуванні та для профілактики аліментарних та аліментарно – зумовлених захворювань, гігієнічні вимоги до технологій приготування дієтичних страв.

Вміти проводити нутріціологічну профілактику аліментарних та аліментарно - зумовлених захворювань.

Засвоїти основні принципи побудови лікувального (дієтичного) харчування, за­гальну характеристику лікувальних дієт, порядок організації лікувального хар­чу­вання у лікувально-профілактичних закладах.

Вміти визначити мету лікувального харчування, обгрунтувати роль харчових ре­човин у лікувальному харчуванні та його призначення; здійснювати гігіє­ніч­ний контроль за організацією лікувального харчування, дати загальну харак­те­

рис­тику дієт.

Знати роль харчових речовин у процесах метаболізму та детоксикації ксе­но­біотиків, порядок призначення лікувально-профілактичного харчування.

Засвоїти основні принципи побудови, види та загальну характеристику ра­ціо­нів лікувально-профілактичного харчування, методику профілактики аліментарних та аліментарно- зумовлених захворювань.

Вміти обгрунтувати призначення лікувально-профілактичного харчування, оці­нити спеціальні раціони, проводити контроль за організацією і якістю лі­ку­вально-профілактичного харчування на промислових підприємствах.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізіологію і біохімію травлення; фізіолого-гігієнічне значення білків, жи­рів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів у харчуванні людини; фун­кціїї їжі; принципи раціонального харчування; харчову та біологічну цін­ність про­дуктів тва­ринного (молоко, м’ясо, риба, яйця та їх продукти) і рослинного по­ходження (хлі­бопродукти, зернопродукти, фрукти, овочі); патогенез зах­во­рю­вань, що пот­ре­бують призначення дієтичного (лікувального) харчування (патфі­зіо­логія, біохімія, загальна гігієна, пропедевтична терапія).

Знати основні закономірності енергетичного обміну, молекулярні механізми тка­нинного дихання та окисного фосфорилювання, утворення перекисів, ан­ти­о­кис­ні системи, біоантиокислювачі (біохімія); значення у харчуванні основних ну­трієнтів, потреби в енергії і харчових речовинах для різних груп населення, харчову і біологічну цінність харчових продуктів; виробничі шкідливості, виробничі отрути, ме­ханізм їх дії на організм, професійні захворювання, їх профілактика (загальна гі­гієна).

Вміти розробляти заходи профілактики професійних захворювань (загальна гігієна).

Клі­нічні ознаки при білковій, білково-енергетичній недостатності, основних ви­дах вітамінної недостатності та недостатності мікро- та мікроелементів (біохімія, нормальна фізіологія).

Зміст теми

Основні групи захворювань, що прямо або опосередковано пов’язані з харчуванням. Аліментарні та аліментарно залежні захворювання. Білкова, білково-енергетична, вітамінна недостатність, мікроелементози, алі­мен­тарне ожи­ріння. Причини їх виникнення. Профілактика.

Дієтичне харчування як лікувальний фактор. Значення білків, жирів, вуг­ле­во­дів, мінеральних речовин і вітамінів у лікувальному харчуванні. Фарма­ко­ло­гічна дія їжі. Основні принципи побудови лікувального харчування. Номерна і елементна системи дієт. Загальна характеристика дієт. Особливості технології при­­готування дієтичних страв. Організація лікувального (дієтичного) харчуван­ня у лікувально-профілактичних закладах.

Значення лікувально-профілактичного харчування (ЛПХ) у профілактиці про­фесійних захворювань. Основні механізми інтоксикації, метаболізму та де­ток­сикації ксенобіотиків в організмі. Захисна дія їжі. Роль білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних ре­човин у механізмах детоксикації. Покази для призначення ЛПХ. Основні прин­ципи побудови ЛПХ. Види та раціони ЛПХ. Молоко і пектин в ЛПХ. Гігієнічна характеристика ЛПХ. Гігієнічний контроль за організацією ЛПХ. Законодавчі і нормативні документи, які регламентують порядок організації ЛПХ на про­мис­лових підприємствах. Значення превентивного харчування у профілактиці захворювань неспецифічної природи.

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. та ін. Гігієна

та екологія . – Вінниця : Нова Книга, 2006. – С.301-310.

2. Даценко І.І., Габович Д.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з ос­новами

екології. – К.: Здоров’я, 2004. – С.385-397.

3. Азбука харчування. Лікувальне харчування /За ред. Г.І. Столмакової і І.О.

Мартинюка. – Львів: Світ, 1991 – 208 с.

4. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.:

Здоров’я, 1999. – С.143 - 189.

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995.- С. 434-458.

6. Азбука харчування. Профілактичне харчування /За ред. Г.І.Столмакової,

І.О.Мартинюка. – Львів: Світ, 1993. – С.30-43.

7. Ванханен В.Д., Лебедева Е.А. Руководство к практическим занятиям по

гигиене питания. – М.: Медицина, 1987. – С.204.

8. Методичні рекомендації до практичних занять і самостійної роботи з загальної

гігієни для студентів медичного факультету. Розділ гігієна харчування/ За ред.

В.І.Федоренко. – Львів, 2005. – 77 с.

Додаткова:

1. Смолянський Б.Л., Абрамова Ж.И. Справочник по лечебному питанию. – С-П.: Гиппократ, 1993. – С.4-33; С.78-106; С.119-150.

2. Справочник по диетологии/Под ред. М.А. Самсонова, А.А. Покровского. – М.: Медицина, 1992. – С.54-63.

3. Губергриц А.Я., Линевский Ю.В. Лечебное питание. – К.: Вища школа, 1989. – С.88-106; С.114-168.

4. Доценко В.А., Бондарев Г.И., Мартинчик А.Н. Организация лечебно-профилактического питания. – М.: Медицина, 1987. – С.216.

5. Столмакова А.И., Ладанивский Р.И., Киселевич А.Г. Организация лечебно-профилактического питания на промышленных предприятиях. – К.: 1984. – 96 с.

6. Покровский А.А. Метаболические аспекты фармакологии и токсикологии пищи. – М.: Медицина, 1979. – 184 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]