Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 Місцеве самоврядування в Україні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

Тема 4 Принципи організації екологічного управління на рівні місцевого самоврядування

Питання 1. Сфера загальної компетенції місцевого самоврядування

Питання 2. Структура місцевого самоврядування

Питання 3. Матеріальна та фінансова основи місцевого самоврядування

Питання 4. Розподіл ключових функцій в області екологічного управління між органами місцевого самоврядування та органами державної влади України

Стаття 140. Конституції України

Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Систему місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Стаття 2. Поняття місцевого самоврядування

1. Місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

2. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Питання 1. Сфера загальної компетенції місцевого самоврядування

До компетенції місцевого самоврядування відносяться:

власні повноваження – представлення інтересів територіальних громад;

делеговані повноваженняповноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом.

В загальному вигляді найважливіші питання, віднесені до відання місцевого самоврядування, визначені Конституцією України (ст. 143).

Рис. 4.1. Компетенція місцевого самоврядування (ст. 143 Конституції України)

Комунальні підприємства, установи та організації є підпорядкованими, підзвітними та підконтрольними органам місцевого самоврядування.

Підприємства, установи та організації, що не перебувають у комунальній власності є підконтрольними у межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування законом.

Органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

Органи державної влади можуть виконувати державний контроль (в межах законодавства), але не можуть втручатися у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень (за виключенням військових дій або катастроф).

Питання 2. Структура місцевого самоврядування

Головним осередком місцевого самоврядування є села, селища і міста, де живуть люди і природним шляхом складаються територіальні громади.

Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єднуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову.

Міста поділяються на міста районного, обласного, республіканського (в Автономній Республіці Крим) підпорядкування і з спеціальним статусом – Київ та Севастополь.

Навести приклад по Сумській області

Сільські, селищні та міські ради

Представницькими органами місцевого самоврядування в територіальних громадах є сільські, селищні і міські ради. Вони повноважні представляти і захищати інтереси територіальних громад.

У містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради можуть утворюватися районні в місті ради. Районні в містах ради утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який одночасно є і головою її виконавчого комітету.

Особливості функціонування Київської і Севастопольської міських рад визначаються окремими законами про місцеве самоврядування в цих містах. В містах з районним поділом питання про створення районних рад віднесено до компетенції міських рад. Населення районів у містах не складає самостійних громад: вони можуть створюватися міськими радами.

Рис. 4.2. Ради місцевого самоврядування

Обласні та районні ради представляють спільні інтереси територіальних громад у межах повноважень, визначених Конституцією України та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

Рис. 4.3. Структура ради місцевого самоврядування.

Ради місцевого самоврядування працюють сесійно, а також через постійні комісії і депутатів.

Постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету.

Комісії:

- мандатна;

- з питань депутатської діяльності та етики;

- з питань планування бюджету та фінансів;

- з питань екології та природних ресурсів;

- інші комісії (в міру необхідності).

Постійні комісії готують питання на сесії рад, здійснюють контроль за виконанням їх рішень тощо.

Сільські, селищні і міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Сесії сільських, селищних і міських рад складаються з пленарних засідань та засідань постійних комісій. На сесіях рад вирішуються найважливіші питання місцевого значення, що турбують територіальні громади.