Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани сем Юрпсих.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Тема 8: Психологічна характеристика дій працівника в екстремальних умовах

Семінарське заняття – 2 год.

Питання:

  1. Характер i види екстремальних ситуацій.

  2. Психологічний вплив екстремальних ситуацій на особистість працівника правоохоронних органів.

  3. Психологія особистої безпеки працівників ОВС її структура.

  4. Характеристика професійно-психологічної стійкості, її зв'язки з іншими індивідуальними особливостями особистості співробітника.

  5. Органiзацiя та здійснення психологічної підготовки працiвникiв правоохоронних органів до дій в екстремальних умовах.

Методичні рекомендації. Під час самостійної підготовки до семінарського заняття студенти повинні засвоїти, що екстремальними найчастіше називають ситуації, що загрожують здоров’ю i самому життю людини. Це - зовнішня, об’єктивна сторона питання. З психологічної точки зору, екстремальність — такий складний стан людської психіки, який викликається об’єктивними умовами, що сприймаються i оцінюються як небезпечні, складні, тупикові, і тому породжують підвищену тривожність та особливу емоційну напруженість.

Студенти повинні вивчити різновиди екстремальних ситуацій:

1) швидкоплинна — пов’язана з необхiднiстю діяти при жорсткому дефiцитi часу, у швидкому темпі, при високому рiвнi органiзованостi та iз значним психологічним навантаженням (напр., затримання злочинця, участь у лiквiдацiї наслiдкiв катастрофи);

2) довготривала — потребує постійної готовності до можливої небезпечної дії при загальних монотонних умовах праці (напр., чекання виклику на виїзд під час чергування, перебування в засiдцi);

3) викликана необхідністю перевірки ймовірностно неправдивої iнформацiї - повідомлення з метою дезінформації про вчинений злочин, про можливу небезпеку (пожежу, мінування тощо);

4) викликана «невизначеністю» — потребує вибору одного з варiантiв поведінки, однаково значимих для працівника (виконати службовий обов’язок чи не втручатись в події для власної безпеки);

5) породжена суб’єктивними обставинами, тобто самим працівником (вiдволiкання чи нестiйкiсть уваги в небезпечній ситуації, що призводить до помилкових дій, непрофесійне виконання дій тощо).

Студенти повинні засвоїти, що існує ряд чинників, що впливають на виникнення та перебіг того чи іншого стану психіки людини в екстремальній ситуації: 1) iнтенсивнiсть і сила дії подразника, 2) психологічна надійність, 3) психологічна підготовленість, функціональний стан організму.

Студенти повинні вивчити що особиста безпека - це система організаційно-правових, фізичних і тактико-психологічних заходів, які дозволяють забезпечити збереження життя та здоров’я працівника правоохоронних органів і підтримання високого рівня ефективності його професійних дій.

Студенти повинні вивчити етапи психологічної підготовки працiвникiв правоохоронних органів до дій в екстремальних умовах.

Література:

  1. Авдеев В.В. Психологические основы повышения эффективности деятельности работников ОВД в экстремальных условиях. – М., 1998.

  2. Андросюк В.Г. Обережно: ситуація екстремальна/ Науковий вісник НАВСУ. – 1996.- №2.

  3. Дьяченко М.И., Кандыбович Л.А., Пономаренко В.А. Готовность к деятельности в напряженных ситуациях. Психологический аспект. –Минск, 1991.

  4. Иванников В.А. Психологические механизмы волевой регуляции. – М.. 1991.

  5. Романович Г.Г., Юстицкий В.В. Психологические особенности действий сотрудников ОВД в ектремальных условиях. – Минск, 1989.

  6. Фонтана Д. Как справиться со стрессом. – М., 1995.

  7. Юридична психологія. Альбом схем з коментарями. – К., НАВСУ, 1997.

  8. Юридична психологія. Підручник // за заг. ред. Я.Ю. Кондратьєва. – К., 1999.

Теми рефератів:

  1. «Характеристика причин виникнення та основних стадій конфлікту».

  2. «Шляхи вирішення конфліктів та їх попередження».