Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

Войтенко, 1948 року народження, з 1985 року проживала в бу­динку по вул. Калиновій в м. Дніпропетровську. Вона була власни­ком цього будинку, успадкувавши його від матері.

Рішенням міськвиконкому від 25 червня 1991 р. Войтенко та її сину, Грідасову, на цій же ділянці було дозволено будівництво но­вого двоквартирного будинку після знесення старого будинку. В новому будинку, побудованому в 1997 році, Войтенко стало нале­жати 2/5 частки будинку з виділенням їй в користування квартири № 1, а Грідасову - 3/5 частки з виділенням йому в користування квартири № 2.

12 лютого 2004 р. Войтенко за договором дарування пере­дала свою долю в будинку сину Грідасову, залишившись в ньому проживати.

8 грудня 2004 р. Грідасов подарував будинок своїй дочці Свістуновій. Після вселення сім'ї Свістунової у будинок почалися сварки між Войтенко та її онучкою.

Войтенко звернулася з позовом до Грідасова про розірвання до­говору дарування, укладеного ними, і повернення її частини в бу­динку, посилаючись на те, що укладаючи договір дарування, вони домовлялись про те, що до смерті Войтенко Грідасов не має права відчужувати частку в будинку, яка їй належала.

Окрім того вона послалася на те, що об'єкт дарування вона не передала Грідасову.

Як вирішити спір, що виник між Войтенко і Грідасовим?

Завдання № 2

Неповнолітній Пономаренко подарував на день народження своєму товаришеві, повнолітньому Сидорову, картину. Після того як батьки Пономаренка виявили, що картина зникла з їх кварти­ри і з'ясували обставини, вони звернулися до батьків Сидорова з вимогою про повернення картини, зазначивши, що вона дуже коштовна.

Батьки Сидорова пояснили, що картину повернути неможливо, бо Сидоров її продав, а гроші відшкодувати вони не мають наміру. В справи сина вони не втручаються і про подарунок вони нічого не знали. Мати Пономаренка звернулася з позовом безпосередньо до Сидорова з ви­могою відшкодувати вартість картини.

Як вирішити спір?

Завдання № З

Балабанов, який проживав у Москві, подарував своїй сестрі Ткач автомобіль. Договір дарування був посвідчений у державного но­таріуса в місті Москва. Оскільки Ткач постійно проживає в місті Харкові, виникла проблема з користуванням автомобілем. Інспек­тор ДАІ при перевірці документів пояснив, що договір дарування, який пред'явила Ткач, не дає їй права користуватися автомобілем.

Ткач звернулася до адвоката з проханням дати консультацію з оформлення документів на право управляти автомобілем.

Яку консультацію має надати адвокат?

Завдання № 4

Маценко пообіцяв своєму онукові Олександру передати в його власність однокімнатну квартиру в день його весілля. Договір дарування було складено в простій письмовій формі, він був підписаний обома сторонами. Підписаний договір вони вирішили «скріпити» шляхом розпиття пляшки горілки. Під час застілля Маценко посварився з онуком Олександром. В процесі сварки онук схопив ніж і вдарив дідуся по нозі, заподіявши йому колото-різану рану. Коли обоє протверезіли, Маценко рішуче заявив своєму онукові, що відмовляється від виконання договору.

Чи передбачає цивільне законодавство в якості предмета договору дарування обіцянку передати річ у майбутньому?

У якій формі укладається обіцянка передати в майбутньому нерухоме майно?

Чи вправі Маценко, як дарувальник, відмовитися від виконання договору дарування квартири?

Завдання № 5

Режко подарував своїй дружині сережки і каблучку з діаманта­ми вартістю десять тисяч гривень.

В подальшому між ними виник спір про поділ майна. Режко висунув вимогу про те, що вказані ювелірні вироби також підля­гають поділу. Дружина Режка заперечувала проти цього і по­яснила, що спірні сережки і каблучка були подаровані на день народження в присутності свідків. Свідки підтвердили цей факт свої­ми показаннями в суді.

Яке рішення має винести суд?

Тема: Договір ренти. Договір довічного утримання.

Контрольні питання:

  1. Поняття, правова ціль та юридична характеристика договору ренти.

  2. Поняття та ознаки договору довічного утримання (догляду)

  3. Форма договору довічного утримання (догляду)

  4. Предмет договору довічного утримання (догляду)

  5. Права та обов'язки сторін за договором довічного утримання (догляду)

  6. Особливості припинення договору довічного утримання (дог­ляду)