Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_1_aktyvni_prof_proc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Тема 2.1. Методи активного профілактичного обслуговування.

План.

1. Резервне копіювання системи

2. Чищення

3. Інструменти для розбирання і чищення комп'ютера

4. Установка мікросхем на свої місця

Існує два типи профілактичних заходів: активні і пасивні.

При активному профілактичному обслуговуванні виконуються операції, основна мета яких — продовжити термін безвідмовної служби комп'ютера. Вони зводяться головним чином до періодичного чищення як всієї системи, так і окремих її компонентів. Нижче описані операції по чищенню і змащуванню всіх основних елементів, встановленню заново мікросхем, перестиковці роз'ємів і переформатуванню жорстких дисків.

Під пасивною профілактикою звичайно мають на увазі заходи, направлені на захист комп'ютера від зовнішніх несприятливих дій. Йдеться про установку захисних пристроїв в мережі електроживлення, підтримці чистоти і прийнятної температури в приміщенні, де встановлений комп'ютер, зменшенні рівня вібрації і т.п. Коротше кажучи, пасивні профілактичні заходи дозволяють забезпечити безпеку комп'ютера.

Наскільки часто вам доведеться виконувати активне профілактичне обслуговування комп'ютера, залежить від стану навколишнього середовища і якості компонентів системи. Якщо комп'ютер встановлений, наприклад, в заводському цеху або на автозаправній станції, то, можливо, вам доведеться чистити його раз на три місяці, а то і частіше. Чищення комп'ютерів, що працюють в офісі, звичайно здійснюється раз в два роки. Проте, якщо після року експлуатації, розкривши комп'ютер, ви знайдете там шар пилу, значить, час між профілактичними роботами слід скоротити.

Нижче розглядається ще одна операція, виконувана при профілактичному обслуговуванні, — періодичне резервне копіювання жорстких дисків.

1. Резервне копіювання системи

Один з основних етапів профілактичного обслуговування — резервне копіювання системи. Ця операція дозволяє відновити працездатність системи при фатальному апаратному збої. Для резервного копіювання необхідно придбати високоємкий пристрій зберігання.

Природно, дискети для цього не підійдуть: вартість копіювання 4 Гбайт інформації буде просто "надхмарною", крім того, виконання цієї операції вимагає значних витрат часу (тільки уявіть собі 2 867 дискет, що вміщають в себе 4 Гбайт). Вибір пристрою для копіювання залежить від ваших фінансових можливостей. Пам'ятайте і про накопичувачі CD-RW, CD-R, Zip і Jazz, які також можна використовувати як пристрої резервного копіювання.

Магнітна стрічка традиційно вважається якнайкращою формою резервного копіювання. В даний час існує два основні стандарти: Travan і цифрова аудіокасета DAT (Digital Audio Tape). В цілому швидкодія і об'єм накопичувачів Travan менше ніж у аналогічних накопичувачів DAT, проте є і цілком конкурентоздатні версії. Сучасні стрічкові накопичувачі Travan NS (серія Network) дозволяють зберігати на кожній касеті до 10/20 Гбайт даних, тоді як накопичувачі DAT DDS3 — 12/24 Гбайт, а новітні DAT DDS4 — 20/40 Гбайт. Магнітні стрічки подібних типів звичайно коштують менше 30 доларів.

Будучи швидкою і надійною формою резервного копіювання, магнітна стрічка дозволяє забезпечити важливу інформацію від інцидентів на зразок пожежі або крадіжки. На жаль, висока вартість стрічкових накопичувачів заважає їх широкому використанню. Одним з варіантів резервного копіювання можуть бути перезаписувані оптичні диски CD-RW, правда, для копіювання всього вмісту жорсткого диска потрібно декілька компакт-дисків.

Ще одним варіантом резервного копіювання даних є використання другого жорсткого диска тієї ж або більшої місткості. В цьому випадку вміст одного накопичувача копіюється на іншій. ІЗ врахуванням відносно низької вартості жорстких дисків такий метод достатньо економічний і ефективний. Проте на випадок пожежі або іншої стихійної біди ви втратите всі дані. Крім того, при пошкодженні єдиної резервної копії ви можете знову залишитися ні із чим.

Скотт Мюллер: ”Особисто я використовую другий жорсткий диск для створення повних щотижневих резервних копій вмісту жорсткого диска, а також один раз в місяць копіюю жорсткий диск на магнітну стрічку”. Такий підхід дозволяє не тільки швидко виконати резервне копіювання даних, але і протягом декількох хвилин замінити пошкоджений первинний (master) накопичувач вторинним (slave) дисководом. Резервна копія на магнітній стрічці є не більше ніж додатковою страховкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]