Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум Туризм ЧАСТИНА ІІ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
300.54 Кб
Скачать

Розділ і. Аналіз фінансових результатів діяльності туристичних підприємств

1. Сутність виручки від реалізації продукції (послуг) як об’єкт аналізу туристичної діяльності

2. Основні поняття та класифікація доходів у туризмі та готелях

3. Аналіз прибутку від діяльності туристичних підприємств

4. Аналіз рентабельності діяльності туристичних підприємств

Ключові терміни та поняття

Дохід – грошові кошти або інші активи, отримані в результаті будь-якої діяльності.

Валовий дохід (виручка) від реалізації (товарів, послуг) – загальний дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів (податок на додану вартість, акцизи, тощо).

Чистий дохід (виручка) від реалізації товарів (послуг) – дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, послуг за відрахуванням податків, зборів, знижок тошо.

Звичайна діяльність – це будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують, або виникають у результаті її проведення.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

Основна діяльність - це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), які є головною метою створення підприємства та забезпечують основну частину його доходу.

Надзвичайна діяльність – це подія, або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства та не очікується, що вона буде повторюватись періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Валовий прибуток – визначається як різниця чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Фінансовий результат від основної операційної діяльності – визначається як різниця між валовим прибутком і адміністративними витратами та витратами на збут.

Фінансовий результат від операційної діяльності – це сума фінансового результату від основної операційної діяльності та результату від іншої операційної діяльності.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування – це сума фінансового результату від операційної діяльності та результату від фінансової діяльності.

Аналіз загальної суми прибутку здійснюється шляхом порівняння фактично одержаної суми за звітний період із даними за минулий рік і даними плану (прогнозу) прибутку за звітний період. При цьому докладно аналізують складові частини загальної суми прибутку, вивчають напрями розвитку їх у звітному періоді, аналізують структуру прибутку.

Рентабельність – це відносний показник ефективності діяльності підприємства, який показує співвідношення ефекту із наявними (використаними) ресурсами, це сукупність дохідності, вигідності, прибутковості бізнесу.

Загальна рентабельність – характеризує ефективність виробничо-господарської (комерційної) діяльності підприємства.

Рентабельність реалізації продукції (послуг) – відображає ефективність використання поточних витрат.

Акції класифікують за видами власності – іменні, на пред’явника, прості та привілейовані.

До системи показників рентабельності акцій належать: чистий прибуток на одну просту акцію, скорегована рентабельність на одну просту акцію, дивіденди на одну просту акцію.