Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОВБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі

ОБЛІК ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТІВ

Харків

2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету

фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра державних фінансів

ОБЛІК ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТІВ

Конспект лекцій

для студентів денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст

напрям підготовки – 0501 «Економіка та підприємництво»

спеціальність – 7.050104 «Фінанси»

Харків

2011

ББК 65.053.3

м - 54

Затверджено до друку рішенням методичної ради ХІФ УДУФМТ

Протокол від ____________ №___

Рецензенти: Азаренков Г.Ф. - к.е.н., професор, декан факультету обліку і аудиту Харківського національного економічного університету

Чумак О.В. – к.е.н., доцент, декан факультету обліку та організації управління персоналом Харківського інституту фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі.

Укладач: Курносова К.В., викладач

Конспект лекцій для студентів денної форми навчання освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст, напрям підготовки – 0501 «Економіка та підприємництво», спеціальність – 7.050104 «Фінанси» – ХІФ УДУФМТ, 2011. – 91 с.

У конспекті лекцій розглянуто предмет, метод і об’єкти бюджетного обліку, загальні підходи до його побудови, висвітлено облік виконання бюджетів в органах Державного казначейства, досліджено порядок відображення в бухгалтерському обліку основних операцій з виконання бюджетів, розглянуто форми та порядок надання звітності про виконання бюджетів.

Курносова К.В., 2011

РВВ ХІФ УДУФМТ, 2011

ЗМІСТ

Передмова

5

Тема 1. Теоретичні засади бухгалтерського обліку виконання бюджетів у державі

6

Тема 2. Державне регулювання та принципи організації бухгалтерського обліку і звітності в органах Державного казначейства

14

Тема 3. План рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів

20

Тема 4. Бухгалтерський облік операцій з виконання бюджетів за доходами

28

Тема 5. Бухгалтерський облік операцій з виконання бюджетів за видатками

44

Тема 6. Результат виконання бюджетів

76

Тема 7. Фінансова звітність про виконання бюджетів

81

Рекомендована література

91

ПЕРЕДМОВА

Становлення та розвиток в Україні ринкових відносин, структурна перебудова економіки, поглиблення демократичних процесів у суспільстві вимагають змін у бюджетній політиці держави, а відповідно у бюджетному обліку як інформаційній базі виконання державного бюджету.

Бюджетний облік застосовують для відображення процесу виконання бюджету, зокрема, для обліку доходів, видатків, грошових засобів бюджету, фінансування заходів, передбачених у затвердженому бюджеті; фондів, резервів і розрахунків, які створюються і виникають у процесі виконання бюджету, касового виконання бюджету і виконання кошторисів витрат бюджетних установ. Отже, бюджетний облік охоплює операції, пов’язані з процесом виконання бюджетів в Україні, і дає повну характеристику його стану.

За допомогою бюджетного обліку здійснюється контроль за процесом виконання бюджету, ефективним і економним витрачанням бюджетних коштів. Таким чином, бюджетний облік – це науково обґрунтована система спостереження, відображення, узагальнення і контролю якісних і кількісних змін процесу виконання бюджету.

Облік і звітність є ключовими елементами управління бюджетним процесом. Прийняття управлінських рішень базується на всебічному і глибокому аналізі облікових даних. Обґрунтування цих рішень залежить, насамперед, від повноти і достовірності вихідної інформації, яка формується на базі обліку та звітності. Саме тому вивчення теорії і практики бухгалтерського обліку виконання бюджетів в повному її обсязі є обов’язковою складовою підготовки майбутнього фахівця у сфері державних фінансів.

Метою вивчення дисципліни «Облік виконання бюджетів» є допомогти майбутнім фахівцям опанувати теорію і практику бухгалтерського обліку виконання бюджету в повному її обсязі з використанням різноманітних методів навчання та контролю.

Відповідно до мети визначено коло завдань дисципліни, а саме:

  1. вивчення теоретичних основ обліку виконання бюджету та його організації;

  2. ознайомлення з завданнями обліку за різними його напрямками;

  3. засвоєння методики реєстрації облікової інформації на різних стадіях та за різними напрямками обліку виконання бюджету;

  4. опанування механізму логічного одержання показника (складання бухгалтерських проведень);

  5. визначення проблемних питань обліку виконання бюджету і шляхів їх вирішення.

Тема 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТІВ У ДЕРЖАВІ

План

1. Завдання, значення функції та особливості бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

2. Предмет та об'єкти бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

3. Форми бухгалтерського обліку.

4. Види бухгалтерського обліку виконання бюджетів: оперативний, статистичний, бухгалтерський.

Мета: ознайомлення з основними засадами організації бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Література

1. Свірко С. В. Облік виконання бюджету: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 2004. — с. 8-12.

2. Желюк Л. О. Бухгалтерський облік виконання бюджетів / Л. О. Желюк, Ю. М. Іванечко, М. Р. Лучко – Тернопіль: “Економічна думка”, 2006. – с. 14-16, 18-25.

3. Федосов В. Бюджетний менеджмент: Підручник / В. Федосов, В. Опарін, Л Сафонова та ін.; За заг. ред. В. Федосова. – К.: КНЕУ, 2004. – с. 292-306.

1. Завдання, значення функції та особливості бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Бухгалтерський облік виконання бюджету (далі БОВБ) є системою нагляду, відображення, узагальнення та контролю якісних і кількісних змін процесу виконання бюджету з метою його управління.

Суть бюджетного обліку найбільше виявляється в його функціях, до яких належать:

1) спостереження, відображення та узагальнення процесу виконання бюджету;

2) управління і керівництва процесом виконання бюджету і забезпечення планування бюджету;

3) контроль за процесом виконання бюджету;

4) забезпечення збереження засобів бюджету та власності, що належить бюджетним установам.

Усі ці функції перебувають у взаємозв’язку і тісній єдності.

Функція спостереження, відображення та узагальнення полягає в тому, що з допомогою бюджетного обліку здійснюється спостереження за планомірним створенням і використанням централізованого фонду грошових засобів країни. За допомогою цієї функції забезпечується безперервне спостереження за процесом виконання бюджету, за виконанням плану за доходами бюджету як загалом, так і за надходженням кожного виду доходів, а також за виконанням плану за витратами бюджету.

Крім цього, всі фінансові операції, які відбуваються в ході виконання бюджету, відображаються в первинних бухгалтерських документах, облікових реєстрах або інших носіях облікової інформації та узагальнюються у відомостях, бухгалтерському балансі й звітності.

Таким чином, за допомогою бюджетного обліку забезпечується спостереження за кількісними і якісними показниками процесу виконання бюджету, їх відображення та узагальнення.

Функція управління і керівництва процесом виконання бюджету полягає в тому, що для забезпечення виконання плану з доходів і витрат бюджету необхідно мати інформацію про надходження доходів і податків, про фінансування заходів, передбачених бюджетом, про виробничі витрати, наявність грошових засобів, розрахунки, фонди, резерви тощо.

Інформація про доходи і витрати бюджету дає змогу визначити відхилення від плану і за допомогою цього прийняти керівним органам необхідні рішення щодо виконання плану з доходів і витрат бюджету. Надання вищезазначеної інформації про виконання бюджету забезпечує система бюджетного обліку.

Отже, з допомогою цієї функції бюджетного обліку як знаряддя управління і керівництва облік активно впливає на процес виконання бюджету.

Разом із цим, бюджетний облік є засобом бюджетного планування. Бюджетне планування здійснюється на основі показників плану розвитку народного господарства. Крім цього, для бюджетного планування необхідні облікові дані, які характеризують ступінь виконання бюджету за минулі роки, а також показники очікуваного виконання бюджету поточного року. Таку інформацію забезпечує бюджетний облік.

Функція контролю дає змогу отримати інформацію про надходження доходів і податків, про витрати, стан і рух грошових засобів і матеріальних цінностей у бюджетних установах. Бюджетний облік через функцію контролю забезпечує проведення заходів, спрямованих на повне і своєчасне надходження доходів у бюджет і фінансування заходів, установ і організацій у межах асигнувань, передбачених бюджетом і відповідно до виконання виробничих і фінансових планів.

Контрольні функції взаємопов’язані зі всією обліковою роботою, оформленням, прийманням і обробкою документів. Контроль потрібно здійснювати за певною системою, яка передбачає такий порядок перевірки:

1) виконання постанов, розпоряджень і вказівок урядових органів і вищестоящих організацій;

2) дотримання встановлених нормативів;

3) дотримання термінів платежів;

4) дотримання правильності та своєчасності приймання і відпуску товарно-матеріальних цінностей;

5) правильності витрачання фонду оплати праці, дотримання прийнятих штатів, посадових окладів, кошторисів витрат;

6) збереження майнових, товарно-матеріальних цінностей і грошових засобів у місцях їх збереження і використання;

7) дотримання правильності здійснюваних у процесі облікової роботи обчислювальних і розрахункових операцій.

Функція забезпечення збереження засобів бюджету полягає в дотриманні державної дисципліни, режиму економії у витрачанні бюджетних коштів.

Основні завдання бухгалтерського обліку з виконання бюджетів:

  1. своєчасне, повне і достовірне відображення в обліку за відповідними рахунками і параметрами операцій по виконанню бюджетів;

  2. щоденне завершення та звірка всіх облікових процесів, регістрів і документів, у тому числі пов’язаних із надходженням та перерахуванням коштів по системах міжбанківських електронних платежів і внутрішній платіжній системі Державного казначейства;

  3. складання щоденного балансу та автоматизована перевірка відповідності даних аналітичного обліку даним балансу;

  4. достовірне відображення в обліку і звітності руху використання фінансових та інших ресурсів бюджетів;

  5. надання об’єктивної і порівняльної інформації про стан зобов’язань, активів, результатів виконання бюджетів, у тому числі в розрізі окремих фінансових органів.

Дана підсистема складається з фінансового та управлінського обліку, які ґрунтуються на єдиній теоретичній та інформаційній базі (відрізняючись формою й періодичністю розрахунку даних). Фінансовий облік забезпечує своєчасне та повне відображення всіх операцій органів Державного казначейства та надання користувачам інформації про стан активів і зобов’язань, результати виконання бюджетів та їх змін. На основі даних фінансового обліку складається фінансова звітність, де накопичуються дані про доходи, видатки, кредитування за вирахуванням погашення і фінансування бюджетів, а також підводяться результати виконання бюджетів. Управлінський облік ведеться з метою забезпечення керівництва органів Державного казначейства оперативною фінансовою і нефінансовою інформацією у визначеній ними формі для планування, управління бюджетними коштами, оцінки і контролю використання бюджетних коштів. Управлінський облік ведеться органами Державного казначейства для забезпечення внутрішніх потреб в інформації, виходячи зі специфіки виконання бюджетів та особливостей діяльності.

В цілому бухгалтерський облік виконання бюджетів виступає основою інформаційної системи органів Державного казначейства, за допомогою якого здійснені операції відображаються за відповідними рахунками в автоматизованому режимі.