Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОВБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3. Форми бухгалтерського обліку

Вибір форми бухгалтерського обліку є іншим напрямком його первинної організації. В органах казначейства та місцевих фінансових органах донедавна використовувався спрощений варіант меморіально-ордерної форми Журнал — головна. Систему облікових реєстрів складали:

  1. відомість оборотів за синтетичними рахунками;

  2. книга рахунків розпорядників коштів та касових розрахунків;

  3. книга розрахунків з іншими бюджетами;

  4. книга доходів;

  5. відомість по доходах державного бюджету;

  6. книга обліку резервного фонду.

У перераховані реєстри записи здійснювалися з меморіальних ордерів, які слугували для узагальнення даних первинних документів і виконували функцію скорочення записів.

З уведенням нового плану рахунків бухгалтерського обліку, який передбачає наявність складної багатопрофільної системи аналітичних параметрів щодо аналітичних рахунків, у системі органів Державного казначейства та фінансових органів прийнято до застосування автоматизовану форму обліку. Зазначений варіант передбачає ведення системи реєстрів у вигляді:

  1. сальдово-оборотної відомості (ф. 7—1);

  2. сальдової відомості (ф. 7—2);

  3. картки за аналітичними рахунками (ф. 7—3);

  4. особової картки за аналітичними рахунками (ф. 7—4);

  5. виписки із рахунків;

  6. щоденного оборотно-сальдового балансу (ф. 1—1);

  7. відомостей (ф. 2, 2 м).

Записи у зазначених регістрах бухгалтерського обліку ведуться на підставі первинних облікових документів у момент здійснення операції в автоматичному режимі. Автоматизація здійснення операцій по відображенню різних облікових номенклатур дозволяє відмовитись від ступінчастості паперової форми обліку, що існувала дотепер, оскільки одночасне відображення інформації в паралельних реєстрах бухгалтерського обліку дає змогу фор­мувати щоденний оборотно-сальдовий баланс, який станом на перше число місяця чи кварталу виступає як основа для складання відповідної однойменної звітної форми.

4. Види бухгалтерського обліку виконання бюджетів: оперативний, статистичний, бухгалтерський.

Система обліку в органах ДКУ включає три підсистеми, які ґрунтуються на єдиній теоретичній та інформаційній базі та відрізняються формою та періодичністю розрахунку даних:

1) бухгалтерський облік;

2) бюджетний облік;

3) управлінський облік.

Бухгалтерський облік забезпечує повне та своєчасне відображення всіх операцій Державного казначейства та надання користувачам інформації про стан активів і зобов’язань, про результати виконання бюджетів та їх зміни. На основі даних бухгалтерського обліку формуються показники фінансової звітності.

Бюджетний облік ведеться з метою накопичення даних про доходи, видатки, кредитування, фінансування бюджетів, а також для підведення підсумків виконання бюджетів.

Управлінський облік ведеться з метою забезпечити керівництво органів ДКУ оперативною і нефінансовою інформацією у визначеній ними формі для управління бюджетними коштами, їх планування, оцінки та контролю за їх використанням.

Органи Держказначейства ведуть управлінський облік для забезпечення внутрішніх потреб в інформації, виходячи зі специфіки виконання бюджетів та особливостей діяльності.