Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Т..DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

Лекція № 1. Характеристика і класифікація вантажів

1.1. Штучні вантажі

Всі вантажі промислового підприємства, які підлягають складанню за фізичним станом підрозділяються на три види; штучні, сипучі і рідкі. Питома вага в річному вантажообігу цих видів вантажів неоднакова для підприємств різних галузей промисловості. У середньому для машинобудівних підприємств штучні вантажі складають 70-90 % річного вантажообігу. У приладобудуванні частка штучних вантажів у річному вантажообігу ще більше - до 80-95 %.

Штучні вантажі доцільно розділити на одиничні (штучні), тарні, пакетовані, контейнерні. Розрізняють одиничні вантажі без упаковування й в упаковці (картонні коробки, шухляди, бочки, спец-ємності і т.д.). До одиночних вантажів відносяться стоси, рулони, пачки (наприклад, пачки пиломатеріалів).

Тарні вантажі - вироби, деталі і вузли, розміщені в спеціальній виробничій тарі. Під тарою розуміють промисловий виріб, що служить для збереження вантажів і забезпечує їхню цілісність. Важлива особливість тари полягає в знеособлюванні вантажів. При виробництві вантажно-розвантажувальних, транспортних і складських робіт (ПРТС) із вантажами в тарі ми маємо справу не з десятками тисяч параметрів, що характеризують одиничні вантажі, а з декількома типорозмірами виробничої тари. Тарні вантажі забезпечують високий ступінь ефективності використання вантажопідіймальності і вантажомісткості рухливого складу усіх видів транспорту і створюють великі зручності при перевантажувальних і складських операціях.

Пакетовані вантажі - це одиничні, тарноштучні і тарні вантажі, зібрані в пакети на стандартних плоских піддонах або прокладках. Застосовуються міжзаводські і рідше - міжцехові пакетні перевезення При перевантаженні пакетів використовують стандартні засоби механізації (напільний транспорт, штабелери). Усунення поштучного переміщення вантажів підвищує ефективність засобів механізації ПРТС робіт.

Контейнерні вантажі - укрупнені (до 30т і більш), тарні, тарноштучні і пакетовані вантажі, розміщені в контейнерах - уніфікованій багатооборотній вторинній тарі для бесперевалочної доставки вантажів у межах загальнодержавного транспорту. Для перевантажувальних операцій із контейнерами застосовуються автонавантажувачі - контейнеровози і козлові контейнерні перевантажувачі, оснащені спеціальними захопленнями.

На складах промислового підприємства зберігається багато штучних вантажів, що розрізняються по призначенню, масі, габаритним розмірам і методу упаковки. По основним транспортно-складским характеристиках штучні вантажі діляться на наступні групи: комплектуючі деталі і вироби, устаткування, метали і металеві вироби, лісоматеріали і будівельні матеріали.

Комплектуючі деталі і вироби можуть надходити на склади промислового підприємства непакованими й пакованими в індивідуальну або групову тару. Значну частку внутрішньозаводського вантажопотоку складають деталі і виробу масою до 15 кг, що надходять по кооперації і виробниками в цехах підприємства. У цю групу вантажів входять вироби електротехнічної промисловості (електродвигуни, перемикачі, реле, трансформатори і т.д.), електронної промисловості (резистори, конденсатори, діоди, тріоди, інтегральні схеми, елементи обчислювальної техніки і т.д.) і різна машинобудівна продукція.

Багато машинобудівних підприємств одержують і складують комплектуючі вироби масою більш 15 кг. До таких виробів відносяться середні електродвигуни і генератори, редуктори, пристрої керування й обчислювальної техніки й ін.

До устаткування віднесені верстати, потужні електродвигуни і генератори, вентилятори, компресори, кондиціонери, обчислювальні машини й ін. Вантажі цієї групи звичайно надходять на підприємство в спеціальній тарі, що забезпечує захист машин і устаткування від механічних ушкоджень і несприятливих впливів кліматичного середовища. При надходженні устаткування на підприємство вирішується питання про його подальше збереження в залежності від наступних чинників: терміна збереження до монтажу, що допускаються перепадів температури при збереженні, впливи атмосферних опадів, якості заводського упаковування. Після аналізу цих чинників визначається місце збереження устаткування (відкрита площадка, навіс, закритий опалювальний або неопалювальний склад), а також вирішується питання про необхідність розкриття тари для огляду і додаткової консервації устаткування.

До штучних вантажів групи “метали і металеві вироби“ відносяться сортова і фасонна сталь, листова сталь і листи кольорових металів, металева стрічка, дріт із чорних і кольорових металів, металева сітка, метал у чушках і злитках. Відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 7566-81* заготовки, прутки чорних металів діаметром до 50 мм поставляються в низках; листова сталь товщиною до 4 мм - у пачках; металева стрічка поставляється в рулонах масою не більш 15-20т, а дріт - у котушках і бухтах. Металева сітка надходить на підприємство згорнутою в рулони. Маса рулону і число шматків у ньому визначаються відповідним стандартом.

На складах промислового підприємства в основному зберігаються наступні види лісоматеріалів: колоди, бруски, дошки, рейки, фанера, дерев’яностружкові плити, різні дерев'яні заготовки і деталі. Круглі лісоматеріали листяних порід поставляються відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 9462-71*, а хвойних порід в відповідності з ДЕРЖСТАНДАРТ 9463-72* (табл. 1.1) довжиною від 1 до 6,5 м. У залежності від якості круглі лісоматеріали відносяться до 1-го, 2-го, 3-го або 4-го сорту. Дрібні лісоматеріали поставляються тільки 2-го і 3-го сортів. Круглі лісоматеріали маркуються відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 2292-74* шляхом нанесення фарби на торцеву частину даних про сорт, діаметр (товщину), призначенню колоди. Лісоматеріали товщиною до 13 см і довжиною менше 2 м не маркуються, їх дані доводяться в супровідній специфікації.

Пиломатеріали листяних порід мають довжину від 0,5 до 6,5м з градацією 0,1м і товщину 19; 22; 25; 32; 40; 45; 50; 60; 70; ,80; 90 і 100 мм. Ширина листяних пиломатеріалів складає 60; 70; 80; 90; 100; 110; 130; 150; 180 і 200 мм. Пиломатеріали хвойних порід виготовляються довжиною від 0,5 до 6,5 м із градацією 0,1 м, а їхня товщина і ширина повинні відповідати Держстандарту. Клеєна фанера марок ФСФ, Ф і БА поставляється відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 3916-69* про довжиною листа 1220, 1525, 1830, 2135 і 2440 мм; шириною листа 725, 1220 і 1525 мм; товщиною листа від 1,5 до 18 мм. Клеєна фанера відправляється замовнику пачками, перев'язаними сталевою стрічкою. На кожну пачку наноситься маркірування, що містить розмір листів, марку фанери, число листів у пачці. Маса пачки не повинна перевищувати 80 кг.

Марки і розміри фанерних плит, що поставляються відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 8673-82. На кожну плиту наноситься маркування з указівкою марки і розмірів плити.

До складу групи “будівельні матеріали” входять наступні штучні вантажі: цегла, толь, руберойд, мінераловатні плити, лінолеум, керамічна плитка, сантехнічна арматура і т.д. Цеглу в основному транспортують на піддонах з укладкою в пакети з обв’язуванням або в пакети зі спеціальною “ялинковою” укладкою без застосування обв'язування. Толь і руберойд поставляються в рулонах шириною 750, 100 і 1025 мм. Мінераловатні плити упаковуються в картонні шухляди масою не більш 50 кг. Лінолеум поставляється в рулонах з обгорткою щільним папером у два шари. Рулони лінолеуму транспортують і складують тільки у вертикальному положенні. Керамічна плитка упаковується в пачки з гофрованого картону по 20 шт. у пачці. Сантехнічна арматура поставляється в індивідуальній або груповій тарі.