Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція з екології №1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Е К О Л О Г І Я

Лекція з навчальної дисципліни «екологія»

Тема 1.

ЕКОЛОГІЯ ЯК ЗАГАЛЬНО БІОЛОГІЧНА І ГУМАНІТАРНА НАУКА

Навчальний портал «готуємося до занять»

Тема 1. Екологія як загально біологічна і гуманітарна наука

ПЛАН

1. Походження та становлення екології

2. Визначення та структура екології

3. Аутекологія, синекологія, демекологія.

Ключові слова.

Екологічний фактор – це будь який елемент середовища, здатний виявляти прямий вплив на живі організми хоча б протягом однієї фази їх розвитку.

Біотичні фактори – це фактори, які відбивають явище коакцій між різними організмами, що населяють відповідне середовище, це є сукупність впливів життєдіяльності одних видів на інші.

Основна література:

  1. Білявський Г.О. Основи екологічних знань. – К.: Либідь, 1993.

  2. Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології. – К., Либідь, 1993.

  3. Злобін Ю.А. Основи екології. – К.: Лібра, 1998.

  4. Чайка В.О. Екологія. Навчальний посібник. – К., Либідь, 2002.

  5. Корсак К.В. Основи екології. Навчальний посібник. – К., МАУП, 2002.

1. Передмова

Екологія – наука про життя природи, про її структуру, про те як працює живий покрив Землі. Значення екології у суспільному житті надзвичайно багатогранне. Воно позначається майже на всіх сферах народного господарства, освіти, культури, медицини, навіть релігії. Нині проходить екологізація багатьох наших уявлень, а сама екологія стає теоретичною основою поведінки і діяльності людини в природі. Необхідне духовне усвідомлення єднання людини з природою, екологізація економіки, промисловості, сільського господарства, інфраструктури, науки, культури, духовності тощо. Без такої єдності, без формування екологічної культури як діяльності, способу життя, характеру відносин людини з природою, нації і світової спільноти жодна екологізація технологій, жодний перехід на безвідходне виробництво, ніякі досягнення у науці і техніці не вирішать найважливішу проблему сьогодення – виживання світової спільноти. Розвиток цивілізації на ринкових засадах не може відбуватися без врахування екологічного чинника – це насамперед проблеми використання природних ресурсів, енергії, проблеми народонаселення тощо. Суттєве значення має вплив екології на економіку. Спільне гносеологічне коріння екології та економіки проявляється у підготовці високоякісних менеджмент-планів, планів лісовпорядкування, планів землеустрою тощо.

Походження та становлення екології Професор В.П.Кучерявий виділяє три етапи становлення екології як науки. Перший етап – етап зародження первинних екологічних знань (УІ вік до н.е. – ХУІІІ століття н.е.). Другий етап – етап класифікаційних досліджень (ХУІІІ – середина ХІХ століття). Третій етап – етап системних екологічних досліджень (середина ХІХ – середина ХХ століття). Четвертий етап – етап суспільного усвідомлення значення екології (екологія на межі ХХ–ХХІ століть).

Визначення та структура екології Термін “екологія” також має своєрідну історію свого удосконалення. За Е.Геккелем під екологією розуміється наука про зв”язки організмів з навколишнім середовищем, куди зараховуються в широкому розумінні всі умови існування, тобто це наука про місцезростання організмів, про взаємодію у живій природі. За Ю.Одумом “екологія – це біологія навколишнього середовища”. Це найкоротше і найспеціальніше визначення. За В.П.Кучерявим “екологія – наука про взаємодію живих істот між собою і навколишньою неорганічною природою, про зв”язки в надорганізмових системах, структуру й функціонування цих систем”.

Отже, узагальнюючи вищезазначені визначення, та орієнтуючися на сучасні соціальні тенденції у розвитку вчення про навколишнє природне середовище, можна запропонувати таке визначення сучасної екології, тобто екологія – це інтегральна міждисциплінарна комплексна наука про взаємодію організмових (у тому числі і людини) і надорганізмових систем між собою та навколишнім неорганічним світом на всіх рівнях його організації.