Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратег_чний еколог_чний документ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Рекомендації:

  • Внести зміни до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств і організацій” в частині стимулювання природоохоронної, ресурсо- і енергозберігаючої діяльності;

  • Внести зміни до Закону України “Про підприємництво” в частині стимулювання екологічного підприємства;

  • Задіяти нову Державну програму ресурсозбереження, побудовану на прогресивних принципах ;

  • Прийняти Державну програму створення і використання мало- і безвідходних технологічних процесів і виробництв, правового та економічного механізмів їх впровадження;

  • Розробити методичні рекомендації щодо оцінки інвестиційних проектів і програм та рекомендації щодо врахування екологічних питань у процесах приватизації.

– Сформувати єдиний Національний план дій по вивченню, відтворенню, використанню й охороні природних ресурсів у складі загального плану дій по переходу до сталого розвитку.

5.4 Рекомендації до глави 5

  1. Згідно з рішеннями п’ятої Конференції міністрів „Довкілля для Європи”, рішеннями Зустрічі високого рівня представників міністерств охорони навколишнього природного середовища та освіти країн регіону Європейської економічної комісії ООН, рішеннями Керівного комітету ЄЕК ООН з освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку створити в Міністерстві освіти і науки України та у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України відповідні структурні підрозділи для координації і постійного контролю стану і розвитку освіти і науки в інтересах еколого-збалансованого розвитку держави.

  2. Реформувати систему освіти України згідно вимог часу, значно підвищивши роль суспільства у формуванні національної системи освіти та поклавши в основу цієї системи освіту в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  3. Розробити та затвердити Національну Стратегію освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  4. Розробити і затвердити План реалізації Національної Стратегії освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  5. Терміново розробити дієві фінансові механізми і забезпечити відповідні ресурси для виконання Стратегії освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  6. Створити систему державного моніторингу стану і розвитку ОЗР та Державний банк даних у галузі екологічної освіти.

  7. Створити Національну Комісію з питань реалізації Стратегії освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  8. Вдосконалити Концепцію екологічної освіти України, адаптувавши її до Національної Стратегії освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку.

  9. Забезпечити безперервність виконання розроблених стратегій, програм, взятих зобов'язань і задач у рамках національних планів і програм в області ОЗР.

  10. Всебічно сприяти розвиткові соціального партнерства, спрямованого на підготовку і реалізацію ДОЗР і максимальному залученню громадянського суспільства в цей процес.

  11. Посилити співпрацю у галузі ОЗР між провідними громадськими природоохоронними організаціями України та між цими організаціями і МОНУ та Мінприроди України.

  12. Звернути увагу Уряду України на гостру необхідність обов’язкового введення в програми ЗМІ еколого-виховних і еколого-освітянських аспектів, а також постійного висвітлення найважливіших екологічних проблем держави.

  13. Розробити координаційні механізми на регіональному і національному рівнях для активного залучення громадянського суспільства в процес реалізації ДОЗР.

  14. Ввести представників провідних громадських природоохоронних організацій України до складу Науково-методичної комісії з екології МОНУ, а до обласних освітянських центрів – представників обласних громадських природоохоронних організацій.

  15. Відновити спеціальність „Прикладна екологія”.

  16. Ввести до вступних екзаменів на природоохоронні факультети ВНЗ України предмет „Основи екологічних знань”.

  17. Ввести до шкільних програм, програм ПТУ, ліцеїв, коледжів і технікумів як одну з базових дисциплін предмет „Основи екологічних знань”.

  18. Гармонізувати програми екологічних дисциплін ВНЗ України з програмами провідних європейських ВНЗ, що приєдналися до Болонського процесу.

  19. Пріоритетним завданням Національної Комісії з питань реалізації Стратегії освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку необхідно вважати постійний зв'язок з європейськими структурами і структурами ООН, залученими до процесу Декади Організації Об’єднаних Націй з освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку (ДОЗР).

Вузівська наука обов’язково повинна формувати свої наукові школи в усіх галузях знань , а екологічна наука – використовувати досягнення вчених для підвищення якості освіти в інтересах еколого-збалансованого розвитку. Наявність відомої своїми досягненнями наукової школи у ВНЗ є показниками його високого рейтингу.

Необхідно зазначити, що, як показала практика, хоча у віддаленій перспективі приєднання українських ВНЗ до Болонського процесу має бути безсумнівним і принесе користь, сьогодні ми до цього ще не готові.

У майбутньому розвивати і координувати науково-теоретичну базу ОЗР повинно Міністерство освіти і науки України, а вирішувати практичні аспекти екологічної освіти – Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.