Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cемінари соц пол.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА

ІНСТИТУТ ГУМАНІТАРНИХ І СОЦІАЛЬНИХ НАУК

КАФЕДРА ПОЛІТОЛОГІЇ

Соціальна політика

Плани і методичні вказівки до проведення семінарських занять для студентів денної форми навчання спеціальності "Менеджмент" (030601)

ЛЬВІВ – 2010

На сучасному етапі розвитку українського суспільства, що характеризується глибоким перетворенням суспільних відносин, кардинальним реформуванням політичного та економічного життя, відсутністю високоефективних соціальних програм, важливого значення набуває соціальна політика. Створення національної ринкової економіки супроводжується стрімким розшаруванням суспільства за матеріальними та соціальними статусами, виникненням таких кризових явищ, як спад виробництва, втрата ринків збуту, збільшення рівня безробіття та ін. Перед державою постала проблема не лише забезпечення і підтримки малозабезпечених прошарків населення, а також сприяти створенню відповідних умов для розвитку активної економічної діяльності через реалізацію основних напрямків соціальної політики, соціального захисту та соціальної безпеки людини в Україні.

З цього погляду навчальний курс з " Соціальна політика" займає особливе місце, бо знайомить студентів з теоретичними засадами, функціями, основними формами та напрямками реалізації соціальної політики, висвітлює передовий вітчизняний та світовий досвід у цій царині.

Мета курсу - засвоєння студентами змісту найважливіших ідей та теорій світової та вітчизняної порівняльної соціології, формування загальнолюдських цінностей та національної свідомості, високої політичної культури, політичної терпимості. Вивчення зазначеної дисципліни сприятиме формуванню у студентів самостійного і критичного ставлення до соціальної політики держави.

Завдання вивчення дисципліни - формування цілісного уявлення про розвиток світової та національної української порівняльної соціології, плюралістичного підходу до аналізу соціальних процесів в період розбудови незалежної української держави.

Під час роботи на семінарських заняттях, студенти повинні отримати суму знань про: 1) основні концепції та теорії аналізу соціальної політики; 2) проблеми, категорії і поняття дисципліни "Основи аналізу соціальної політики"; 3) кількісні показники соціального розвитку: ПФП, ПРЛ; 4) основні типи соціальної політики та фактори, що впливають на їх формування; 5) соціальну політику найбільших наднаціональних організацій та канали їх впливу на соціальну політику країн "другого" і "третього" світу; 6) вплив міжнародних організацій на соціальїгу політику в Україні.

Засвоївши на семінарських заняттях необхідний обсяг знань, студенти повинні вміти:

- аналізувати основні концепції і теорії з аналізу соціальної політики;

- застосовувати категорії і поняття з дисципліни, кількісні показники соціальною розвитку ПФП, ПРЛ;

- визначати тип соціальної політики і фактори, що впливають на її формування;

- аналізувати соціальну політику держав різних типів і наднаціональних організацій;

- з'ясовувати основні канали впливу зовнішніх суб'єктів на внутрішню соціальну політику держави, в тому числі і України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]