Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cемінари соц пол.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Тема 5. Роль міжнародних організацій у формуванні посткомуністичної соціальної політики (Частина іі).

  1. Мета та роль міжнародних організації у процесі формування моделі соціальної політики країн посткомуністичного табору.

  2. Засоби та інституційні інфраструктури формування соціальної політики міжнародними організаціями (порівняльний аналіз на прикладі Угорщини, Болгарії, країн колишньої Югославії).

  3. Глобальний погляд на майбутнє соціальної політики у посткомуністичних країнах.

  4. Мета та зміст діяльності міжнародних організацій в Україні на початку- в середині 1990 рр. через призму політико-економічного стану українських державотворчих процесів.

  5. Діяльність міжнародних організацій у сфері соціальної політики в Україні на сучасному етапі.

Реферати:

1. Неурядові організації і світова соціальна політика в умовах конфліктів.

Література

  1. Дікон Б. та ін. Глобальна соціальна політика // Міжнародні організації і майбутнє соціального добробуту. - К.: Основи, 1999. - 346 с.

  2. Міжнародні організації: Навчальний посібник / За ред. Ю.Г.Козака, В.В.Ковалевського. - К.: ЦУЛ, 2003. - 288 с.

  3. Павленко С. Трансформація суспільства і проблеми соціальної політики. - К., 1997. - 56 с.

Методичні вказівки

Розгляд першого питання слід розпочати з інформації про те, що після краху комуністичних режимів Східної Європи у 1989 р. та колишнього СРСР гостро повстало питання про зміну колективістської державно-бюрократичної моделі соціальної політики цих країн більш дієздатною. Утворений вакуум, де повинна була б формуватись державна соціальна політика, заповнили міжнародні організації (МВФ, Світовий банк, ОЕСР, МОП ). Виділити, що мета втручання міжнародних організацій - боротьба за визначення майбутніх напрямків економічного та соціального розвитку в країнах Східної Європи та колишнього Радянського Союзу. Мотив втручання - стабілізація процесу ринкових реформ і запобігання його гальмуванню [1, с. 136-142].

Розгляд другого питання потрібно розпочати з виділення та характеристики різноманітних інструментів, якими користуються міжнародні організації для впливу на соціальну політику посткомуністичних країн: позики з соціальною обумовленістю, позики з економічною обумовленістю, заохочувальна допомога, законодавче регулювання, підготовка кадрів, політична угода, перерозподіл ресурсів та ін. Одночасно потрібно вказати на шляхи їх застосування міжнародними організаціями. На основі фактичного матеріалу варто порівняти процеси формування соціальної політики та їх наслідки в цілому ряді країн Східної Європи та наголосити, що різні міжнародні організації мають різну силу впливу, різні наслідки своєї діяльності в зазначених країнах [1, с. 142-174, 186-212].

Поради міжнародних організацій стосовно процесу формування посткомуністичної соціальної політики нерідко виявляються протилежними. Конфлікти між різними організаціями (напр., МВФ - МОП) провокують розвиток внутрішніх конфліктів країн (напр., між міністерством фінансів і міністерством праці). У більшості міжнародних організацій спостерігаються також певні внутрішні протиріччя щодо формування курсу соціальної політики. У цьому питанні слід розглянути глобальний погляд на майбутнє соціальної політики посткомуністичних країн, охарактеризувати типологію порад країн загального добробуту і зв'язок окремих організацій з різними типами порад [1, с. 212-218].

Розгляд четверте питання варто розпочати з того, що на відміну від інших країн посткомуністичного табору, Україна змінювала економічний курс досить повільними темпами, що спричинило падіння рівня економіки, зростання показників безробіття, відсутність високоефективної системи соціального захисту, та як наслідок - розчарування в ринкових реформах. Потрібно розглянути спроби основних міжнародних організацій вплинути на процес формування соціальної політики в Україні, охарактеризувати їхні поради щодо реформування системи соціального забезпечення, пенсійною фонду та фонду зайнятості, а також інших напрямків соціальної політики [1, с.174-208].

На сьогоднішній день модель соціальної політики України все ще потребує значного реформування та вдосконалення. В державі не лише катастрофічно бракує коштів на реалізацію завдань соціальної політики, а й відчувається відсутність досвіду у вмінні ними правильно розпорядитися. Тому досвід міжнародних організацій у цій сфері, а також їхня фінансова підтримка й надалі відіграють значну роль у процесі формування соціального захисту населення. Потрібно розглянути вплив МВФ, Світового банку, ОЕСР, МОП та агенцій ООН на формування загальних тенденцій соціальної політики України. Окремо слід виділити проблемні моменти у взаємостосунках Україна - міжнародні організації.

В рефераті потрібно розкрити роль різних типів неурядових організацій (НУО) у соціальній політиці і суспільному розвиткові. Довести, що вага їхньої діяльності постійно зростає (особливо в умовах конфліктів) [1; с.219-272].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]