Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи самостійної роботи Опорний конмпект лекц...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Перегляд бібопису документа

Для того, щоб переглянути бібопис документа, позначте цей документи в табличній формі "Каталог документів" і виберіть пункт меню "Документ/Показати/Бібопис" або натисніть на клавіатурі комбінацію клавіш Ctrl+K, або двічі поспіль натисніть ліву клавішу миші. В цьому випадку буде відкрита діалогова форма "Бібопис документа", але можливість редагування полів бібліографічного опису та визначення тем документа будуть заблоковані.

Форма бібопису документа дає можливість переглянути всі поля бібліографічного опису, а також службові поля, на відміну від картки, де, як правило, наводяться лише поля, які відповідають ДСТУ.

Слід зауважити, що в системі існує інша форма перегляду бібопису документа (“Бібопис як робочий аркуш”):

Вибір тієї чи іншої форми здійснюється через меню “Параметри/Параметри робочого місця”.

Перегляд тем документа

Для того щоб переглянути теми, до яких віднесений документ, позначте цей документ і натисніть кнопку або виберіть пункт меню "Документ/Показати/Теми". Після цього відкриється форма "Теми документа":

У полі "Теми" цієї форми виводиться перелік тем, до яких відноситься документ. В полі "Шлях в каталозі тем" виводиться повний шлях до активної теми від початку каталогу тем. Щоб зробити активною іншу тему, наведіть на неї курсором миші і натисніть ліву кнопку миші. Якщо тема зустрічається в каталогах кілька разів, відповідно існує і кілька шляхів до теми. За допомогою кнопок та можна переглянути відповідно наступний або попередній шлях до вибраної теми. Для того щоб перейти до вибраної теми в каталозі тем, натисніть кнопку .

Кнопки , та мають ті самі функції, що і відповідні кнопки у формі каталогу тем. Детально робота з каталогом тем описана у розділі "Робота з формою каталогу тем".

Перегляд змісту документа і копіювання в файл

Якщо документ має електронну копію, його зміст можна переглянути. Для цього слід позначити документ в табличній формі "Каталог документів" і вибрати пункт меню "Документ/Показати/Зміст". Якщо доступ до документа обмежений, Система запропонує ввести пароль доступу до документа.

Якщо доступ до документа не обмежений або якщо пароль введено вірно, Система створює копію файла документа на комп'ютері користувача. Після цього, в залежності від розширення файла, Система запускає відповідну програму для роботи з цим файлом. При цьому використовуються дані операційної системи Windows про відповідність між розширенням файла і програмою обробки файлів з таким розширенням. Ці настройки можуть бути різними на різних комп'ютерах.

Копії електронних документів на комп'ютері користувача називаються відкритими документами. Всі відкриті документи після закінчення сеансу роботи з Системою знищуються на комп'ютері користувача. Знищити непотрібні відкриті документи можна і не завершуючи сеанс роботи з Системою. Для цього виберіть пункт меню "Запуск/Відкриті документи...". З'явиться діалогова форма "Відкриті документи":

Виберіть відкритий документ, який треба знищити, і натисніть кнопку . Натисніть кнопку , щоб закрити форму.

Якщо необхідно, щоб копія документа залишилась на комп'ютері користувача після закінчення сеансу роботи з Системою, треба скопіювати документ в інший файл. Для цього позначте документ в табличній формі "Каталог документів" і виберіть пункт меню "Документ/Скопіювати в файл...". Буде відкрито стандартне вікно Windows, в якому треба вказати назву файла. Після цього створюється копія документа в файлі з вказаною назвою.