Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать

2. Надзвичайні ситуації природного характеру

А. Повінь – це затоплення значної частини суші внаслідок підняття води вище звичайного рівня. її причини – зливи, швидке танення льоду, виникнення затопів льоду. Вона може бути також наслідком верхових „нагонів” води з боку моря.

Повені створюють загрозу життю та здоров’ю людей, руйнують будинки та споруди, комунікації, знищують посіви, псують майно та обладнання. В Україні повені найчастіше спостерігаються в західних районах. Можуть також виникати в інших районах країни весною після довгої сніжної зими. Більш за все страждають від повеней сільські населенні пункти.

При загрозі повені здійснюються попереджувальні заходи, які дають можливість зменшити збитки і створити умови для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт (РІГНР) в зонах затоплення.

Проводять своєчасне інформування населення про стихійне лихо і правила поведінки, підсилюють спостереження за підняттям води,перевіряють стан дамб, гребель, мостів – виявлені недоліки усувають, готують сили і засоби на випадок проведення рятувальних робіт. Для зменшення збитків в небезпечних районах в деяких випадках проводять евакуацію населення, вивіз матеріальних цінностей,

При евакуації на плавзасобах (особливо при евакуації дітей) необхідно перед посадкою людей в човни чи інші плавзасоби переконатись, що вони добре закріплені до місця посадки. Заходити на плавзасоби необхідно по одному. Під час руху забороняється змінювати місця, сідати на борти човна. При русі ніс човна необхідно держати перпендикулярно до хвилі.

Впавши у воду, людина не повинна піддаватися паніці, необхідно заспокоїтись, зорієнтуватися в обставинах та пливти під кутом до течії до найближчої незатопленої ділянки місцевості. В залитій ділянці, зарослій чагарником чи високою травою, не треба робити різких рухів, бо можна заплутатись.

До потопаючого підпливати потрібно ззаду, слідкуючи за тим щоб він не схопив за ноги, руки, шию чи тулуб рятівника. Брати його можна за комір, голову, передпліяччя, голову,руки чи під пахви, повернувши обличчям догори. Плисти з потопаючим потрібно на боці чи спині.

При наявності човна, наближатися до потопаючої людини потрібно проти вітру. Витягати з води краще всього зі сторони корми.

Перша допомога при рятівних роботах в даній ситуації може бути така:

– потерпілого необхідно переодягнути в сухий одяг, тепло закутати, дати заспокійливі засоби (при необхідності), дати теплий напій;

– при утопленні потерпілому додатково (при необхідності) видаляється вода в органів дихання робиться штучне дихання.

Б. Землетруси

За своєю руйнівною дією і кількістю людських жертв землетруси посідають перше місце серед стихійних лих.

Найбільше сейсмічно небезпечними районами в Україні є західні райони України та Крим.

Причинами землетрусів є, в основному, природні процеси, які відбуваються в земній корі. Як правило, вони охоплюють обширні території.

Відмінною особливістю цього стихійного лиха є те, що воно руйнує в основному штучні споруди та будівлі, зведені людиною.

Виникають землетруси несподівано. Тривалість головного поштовху не перебільшує кількох секунд. Люди поки що не навчилися точно передбачати початок землетрусу.

При сильних поштовхах пошкоджується цілісність земної кори, руйнуються будівлі і споруди, виходять з ладу комунально-енергетичні мережі.

Численні людські жертви при землетрусах виникають через раптовість їх виникнення та через руйнування будівель, коли руйнуються стіни, перекриття, падає цегла, димові труби, карнізи, балкони і т.п. Як правило, землетруси супроводжуються пожежами, викликаними витіканням газу із пошкоджених труб, замиканням електролінії. Небезпечні також і неконтрольовані дії людей, охоплених панікою.

Зменшити кількість травм та кількість загиблих можливо, якщо заздалегідь продумати порядок поведінки в цих екстремальних ситуаціях.

Коридори, проходи, сходові клітки необхідно утримувати завжди, вільними, не нагромаджувати в них речей, важкі шафи і стелажі необхідно надійно закріпити до стін. Потрібно знати розміщення пожежних планів, електрорубильників, газових кранів, тримати наготові вогнегасники та аптечки першої допомоги.

Найбільш сейсмовитривалі – дерев’яні та залізобетонні будівлі.

Якщо землетрус застав вас в будинку, найкраще протягом 15-20 с вибігти на відкриту місцевість. Небезпечно стояти поблизу будівель, високих стін. Не створюйте давку у дверях. Не користуйтесь ліфтом – він може застрягти. Якщо неможливо вибігти на вулицю, сховайтесь у відносно безпечному місці – відчиніть двері і станьте у двірний отвір. Можна сховатися під стіл, в шафу. Лице закрити руками, щоб не поранитись склом,картинами, світильниками. У всіх випадках тримайтесь подалі від вікон, скляних перегородок. Найбільш безпечне місце – біля капітальних стін.

Якщо підземні поштовхи застали вас на вулиці – відійдіть далі від будівель, ліній електропередач. Не доторкаєтесь обірванного дроту – він може бути під напругою. Якщо ви на автомобілі або іншому транспорті –ліпше зупинитись і залишитись на місці до кінця поштовхів землі, в автобусі не потрібно бити вікна, рватись до дверей, робити паніку. Водії автобусів, трамваїв,тролейбусі в повинні зупинити свій транспортний засіб і відчинити двері.

Не потрібно знаходитись біля підприємств, які мають легкозаймисті отруйні речовини. Не можна ховатися в підвалах та нижніх поверхах будівель.

Ураження людей при землетрусах можуть бути дуже різними. Тому в обсяг першої медичної допомоги можуть входити: тимчасова зупинка кровотечі, гасіння палаючої одежі, накладання асептичних пов’язок, іммобілізація кінцівок при переломах,простіші протишокові засоби, накладання джутів при тривалому здавленні кінцівок.

Слід звернути увагу, що при землетрусах у людей, які витягнуті з-під завалів, кінцівки дуже часто виявляються тривалий час здавленими. При цьому відбувається обширне підшкірне розтрощення кісток та роздавлення тканин, хоча шкіра залишається цілою і зовнішніх пошкоджень може й не бути.

В результаті розкладу розтрощених тканин утворюється багато отруйних речовин, які всмоктуючись в кроз, викликають отруєння всього організму. До тих пір, поки кінцівки залишаються придавленими, всмоктування цих отруйних речовин ускладнене й загальний стан потерпілого може залишатись задовільним. Але щойно вони будуть звільнені, розвивається набряк пошкоджених кінцівок, всмоктування отруйних речовин посилюється і стан потерпілого різко погіршується. Тому після звільнення з-під завалів на здавлені кінцівки терміново потрібно накласти джгут вище місця здавлення.

При загрозі землетрусу треба обов’язково увімкнути радіотрансляцію, радіоприймач, телевізор і послухати вказівки і рекомендації штабу цивільної оборони. Потрібно перевірити електропроводку. Якщо є пошкодження, то відремонтувати або вимкнути електрику в цеху, квартирі, перевірити справність водо- та газопостачання, Забороняється користуватись відкритим вогнем. При переміщенні триматись подалі від напівзруйнованних будівель і ні в якому разі не знаходитись в них.

Необхідно пам'ятати, що після першого поштовху може бути другий і третій, вони можуть бути через кілька годин, а інколи й діб.

В. Урагани. Бурі. Смерчі. Шторми.

Урагани, бурі, смерчі є великою руйнівною силою природи. Швидкість вітру при найбільш сильних ураганах досягає І20-210 км і може досягати 320 км/час; ширина полоси дії урагану – до 500 м. Такі урагани можуть проходити тисячі кілометрів. Сезоном ураганів прийнято вважати місяці з липня по жовтень, але бувають і винятки з правил.

Урагани та смерчі руйнують слабкі будівлі, лінії електропередач, зривають дахи будівель, виривають дерева з корінням, перевертають автомобілі і т.п.

Крім того, урагани (смерчі) можуть супроводжуватись сильними дощами, громами. Сильні дощі можуть викликати затоплення низьких місць, року. Так, знищення посівів на полях. Грози можуть викликати пожежі, ураження людей.

Головним способом захисту людей від ураганів, смерчів і бурі є їх укриття в капітальних будівлях та інших міцних спорудах. Не слід залишатись в атомобілях та інших транспортних засобах, які можуть бути перекинуті або придавлені зваленими деревами, стовпами і т.п.

В будинках потрібно остерігатись поранення розбитими вікнами, вітринами і т.п. Забороняється виходити на вулицю відразу після послаблення вітру, тому що він через декілька хвилин може посилитись. Якщо урагани, буря або смерч застали вас на відкритій місцевості, необхідно сховатись в канаві, ямі, лягти на дно заглиблення і притиснутись до землі. Не впадати у паніку, діяти свідомо, надавати допомогу ураженим. Найбезпечніші місця – сховища цивільної оборони, підвали і внутрішні приміщення перших поверхів цегляних будинків.

Шторми викликають сильне хвилювання моря; швидкість вітру при штормі досягає 30-100 км/год.

Силу ураганів, штормів,смерчів прийнято оцінювати в залежності від швидкості вітру по І7-бальній шкалі.

Г. Зсуви

Зсуви ґрунту виникають внаслідок порушення рівноваги схилів. Причиною є насичення ґрунту підземними водами глинистих попід. Таке спостерігалось в Києві, Закарпатті, Криму і ін.

Д. Пожежі

Пожежі – це стихійне розповсюдження вогню, який вийшов з-під контролю людей. Пожежа може виникнути в населених пунктах, на шахтах, нафто- і газопромислах, виробничих підприємствах, в лісах і на торфорозробках.

Якщо людина опинилась в палаючому лісі або на полі, то пе­реходити лінію вогню необхідно проти вітру, рухатись ліпше по річці, струмках, просіках, шляхах. В приміщенні під час пожежі пересуватись потрібно поповзом або зігнувшись. Голову прикрити мокрою тканиною, верхнім одягом, берегтись обвалу будівельних конструкцій.

Локалізувати і гасити пожежі в початковій стадії повинно на­селення. Для цього використовують вогнегасники, пісок, воду, землю та інші засоби.

Якщо погасити пожежу неможливо, потрібно покинути зону пожежі.

Е.Селі. Лавини

Селі - раптово сформований в руслах гірських річок тимчасовий потік води з великою кількістю піску та інших твердих матеріалів. Причинами їх виникнення є інтенсивні зливи, швидке танення сні­гу або льоду.

Сель характеризується великою масою і швидкістю пересування. Руйнує будівлі, шляхи, гідротехнічні та інші споруди, знищує сад­ки, призводить до загибелі людей і тварин.

Лавини - зміщення земляних мас під дією своєї ваги. Проходять вони часто по берегах річок і водойму, де глинисті породи насичені підземними водами. Лавини призводять до катастрофічних наслідків: руйнуються будівлі, споруди, полотно залізниці, автомо­більні шляхи, лінії електропередач і зв´язку, комунально-енергетичні мережі, в грунті утворюються провали, тріщини, виникає затоплення. До лавин відносяться снігові сходження з гір (снігові лавини).

Є. Снігові заноси.

Виникають внаслідок сильних снігопадів і завірюх. При­пиняється рух на транспорті і шляхах, порушується нормальна діяльність селищ і міст.

Про можливість снігових заносів попереджується населен­ня по всіх засобах зв´язку. Потрібно обмежити пересування, особливо в сільській місцевості. Роблять запас продуктів, води, палива. заготовляють корм для тварин.

Якщо снігопад застав у дорозі, необхідно зупинити авто­мобіль, однак не покидати кого, не намагатись дійти пішки. Щоб не опинитись під снігом, потрібно його розгрібати, бажано вивісити яскраву тканину - орієнтир для пошукової групи.