Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV-magistr-Pochatkova osvita.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
313.86 Кб
Скачать

45

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«Донбаський державний педагогічний університет»

Факультет підготовки вчителів початкових класів

Кафедра теорії і практики початкової освіти

Методичні рекомендації

щодо написання І захисту

магістерської роботи

за спеціальністю 8.01010201 “початкова освіта”

Слов’янськ – 2012

УДК

ББК 74.58(4Укр)

М54

М54 Методичні рекомендації щодо написання та захисту магістерської роботи за спеціальністю 8.01010201 “Початкова освіта” / Укладач В.І. Бадер – Слов’янськ: вид-во ДДПУ, 2012. – 44 с.

Висвітлено організаційні питання щодо підготовки, написання, оформлення і захисту магістерської роботи зі спеціальності 8.01010201 “Початкова освіта”, подані рекомендації щодо використання критеріїв та порядку оцінювання роботи науковим керівником, рецензентом та членами ДЕК під час публічного захисту. Подано також рекомендації щодо оформлення всіх складових магістерської роботи та представлення презентації і доповіді.

Для слухачів усіх форм навчання за програмою підготовки магістрів зі спеціальності “Початкова освіта”.

ЗМІСТ

Стор.

Вступ

4

РОЗДІЛ 1. Організація підготовки, написання магістерської роботи та пОДАння її до захисту

8

1.1 Обґрунтування вибору теми роботи та порядок проведення досліджень

8

1.2 Структура магістерської роботи та характеристика її розділів

10

1.3 Характеристика змісту основних структурних частин магістерської роботи та вимоги до їх написання

11

1.4. Захист і оцінювання магістерської роботи

16

РОЗДІЛ 2. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

23

2.1 Загальні вимоги

23

2.2 Нумерація

24

2.3 Таблиці

25

2.4 Ілюстрації

26

2.5 Формули

27

2.6 Правила цитування та посилання на використані джерела

28

2.7 Оформлення списку використаних джерел

29

2.8 Оформлення додатків

30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

31

додатки

32

ВСТУП

На факультеті підготовки вчителів початкових класів готуються професіонали за галуззю знань 0101 – педагогічна освіта, освітньо-кваліфікаційного рівня магістр - 8.01010201 «Початкова освіта». Після закінчення магістратури присвоюється кваліфікація – викладач педагогіки і методик початкової освіти

Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста здобув поглиблені спеціальні вміння та знання інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування та продукування нових знань для вирішення проблемних професійних завдань у певній галузі народного господарства.

Протягом двох семестрів навчання у магістратурі передбачена підготовка магістерської роботи, а наприкінці року її захист.

Магістерська робота є самостійним дослідженням, виконаним під керівництвом наукового керівника (для робіт, виконуваних на стику напрямів, залучаються наукові консультанти). Вона є однією з форм виявлення інноваційних теоретичних і практичних знань, умінь їх застосовувати при розв’язанні конкретних наукових і практичних завдань в освітній сфері.

Захист магістерської роботи відбувається привселюдно на засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК). Магістерська робота повинна являти собою закінчене дослідження і відповідати усім вимогам, що висуваються до робіт такого виду і рівня.

При оформленні магістерської роботи необхідно дотримуватися вимог ДСТУ 3008-95.

Магістерська робота повинна повною мірою відповідати актуальним завданням сучасного розвитку науки і практики, поглиблювати дослідження закономірностей природи і суспільства.

Метою магістерської роботи є поглибити, систематизувати і закріпити здобуті слухачами теоретичні знання шляхом усебічного аналізу, узагальнення й ув'язування їх із фактичним матеріалом, зібраним у період магістерської практики. Зміст магістерської роботи повинен охоплювати в комплексі всі основні функціональні напрями професійної діяльності магістра початкової освіти.

Тема дослідження обирається магістром самостійно під керівництвом викладача. Керівництво магістерськими роботами здійснюють викладачі випускової кафедри, які активно займаються науковою роботою і мають наукові праці в аспекті обраної магістрантом теми дослідження.

Студент має право внести на кафедру власні побажання з приводу кандидатури наукового керівника. Однак остаточне рішення приймається завідувачем кафедри за згодою з викладачем і відповідно до планової кількості магістерських робіт викладача.

Основні завдання дослідження такі:

  • систематизація, узагальнення і закріплення теоретичних і практичних знань і навичок, уміння застосовувати їх у конкретній професійній ситуації;

  • аналіз літератури в аспекті обраної проблематики;

  • узагальнення дослідницьких матеріалів і використання сучасних методик наукових досліджень при вирішенні обраної проблематики;

  • обґрунтоване використання статистичного і графічного матеріалу, вітчизняного і міжнародного досвіду з теми дослідження;

  • самостійне вирішення практичних завдань за допомогою сучасних інформаційно-комп'ютерних технологій;

  • виявлення ступеня професійної підготовки слухачів до самостійної роботи в сучасних соціально-економічних умовах.

У магістерській роботі необхідно: строго дотримуватися логічної послідовності викладу матеріалу; практично використовувати матеріал, обґрунтовуючи формулювання власних висновків і пропозицій (рекомендацій) критично аналізувати досліджувані теоретичні положення, домагаючись дослідницького характеру роботи; систематизувати цифровий матеріал у вигляді таблиць, ілюстрацій і розрахунків з необхідним аналізом і висновками.

Процес виконання магістерської роботи включає такі етапи:

  • вибір теми, визначення мети, завдань, об'єкта, предмета і гіпотези дослідження;

  • добір, вивчення, аналіз літературних джерел з обраної теми;

  • складання плану магістерської роботи і календарного графіка виконання, узгодження цих документів з керівником магістерської роботи;

  • розробка робочої програми дослідження (розгорнутого плану магістерської роботи);

  • написання всіх розділів магістерської роботи;

  • остаточне редагування й оформлення з урахуванням зауважень керівника і консультантів (якщо останні необхідні);

  • підготовка до захисту (включаючи виконання необхідних ілюстрацій та презентації);

  • публічний захист магістерської роботи перед ДЕК.

Можна вважати, що магістерська робота характеризується всіма ознаками наукової праці. Науковий аспект магістерської роботи визначає її сутність, відрізняє магістерську роботу від реферату, у якому викладаються (з посиланнями на авторів) думки інших науковців чи фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста. Така робота має здебільшого практичну спрямованість. Без проведення наукового дослідження магістерська робота неможлива. Це, зокрема, означає, що у ній повинна бути інноваційна новизна.

Інноваційна новизна полягає в обґрунтуванні запровадження у початкову освіту новацій, які запропоновані безпосередньо магістрантом, або запозичені із досвіду інших вищих навчальних закладів України, інших держав та які готові до реалізації у вигляді конкретних методик викладання дисциплін початкової освіти. Інновація завжди повинна бути спрямована на задоволення потреб початкової та вищої школи. Елементами такої новизни можуть також бути поглиблений аналіз та встановлення причинно-наслідкових зв’язків виникнення та розв’язання проблемної ситуації, виявлення занять із проблемної ситуації, розробка пропозицій щодо тлумачення, правильного застосування чи поглибленого розуміння нових термінів або понять, формування обґрунтованих пропозицій і шляхів розв’язання проблеми, пропозицій та рекомендацій щодо зміни методик викладання дисциплін у початковій школі, створення різноманітних методик, систем інформаційного забезпечення, розробка навчально-методичних матеріалів тощо.

Отримання нового знання за результатами магістерської роботи означає, що її автор довів свою здатність до інноваційної професійної діяльності, яка передбачає прийняття власних обґрунтованих рішень з проблем початкової освіти. У цьому розумінні магістерська робота являє собою як спосіб опанування певних знань та формування навичок, так і спосіб оцінки набутої магістром кваліфікації.

Водночас, хоча магістерська робота являє собою наукове дослідження і схожа за певними ознаками з дисертацією на здобуття вченого ступеня, вона відрізняється від дисертації і може вважатися лише першим наближенням до неї, тому що магістерська робота нижча за статусом розв'язуваної наукової проблеми і в ній, як указано вище, може бути тільки інноваційна новизна, а ознакою дисертаційного дослідження є наукова новизна.

Розділ 1 Організація підготовки, написання магістерської роботи та подання її до захисту

1.1. Обґрунтування вибору теми роботи та порядок проведення досліджень

Рекомендовану тематику магістерських робіт розробляє випускова кафедра теорії і практики початкової освіти, виходячи з її перспективної та поточної тематики наукових досліджень, а також з урахуванням пропозицій та потреб початкової школи, органів управління освітою місцевого, обласного та загальнодержавного рівнів.

Вибір конкретної теми магістерської роботи здійснює магістрант за узгодженням з науковим керівником магістерського дослідження. Як правило, конкретизація теми здійснюється залежно від напряму наукових досліджень, які виконує безпосередньо науковий керівник. Тема магістерської роботи може бути пов’язана з науковою та практичною проблематикою майбутнього місця роботи магістранта і може виконуватися на замовлення.

Теми і керівники магістерських робіт затверджуються на засіданні випускової кафедри теорії і практики початкової освіти.

Проведення дослідження передбачає:

  • первинне уявлення й визначення проблеми, об’єкта і предмета дослідження, цілей роботи;

  • формування плану роботи, який, з метою подальшої деталізації основних положень, доопрацьовується до розширеного плану-проспекту роботи;

  • уявлення і осмислення змісту, джерел одержання і способів збирання інформації;

  • виявлення набору методів проведення дослідження та обробки інформації з проблеми;

  • збір інформації, огляд літератури, аналітична обробка інформації, опис і пояснення фактів, обґрунтування тенденцій і закономірностей, виявлення зв'язків з предметом дослідження й можливе уточнення проблеми або поглиблення уявлень щодо неї, формулювання гіпотез, виявлення основних напрямів розв’язання проблеми;

  • розробка пропозицій, практичних рекомендацій, методик, технологій.

У процесі написання роботи результати дослідження відображаються відповідно у вступі (проблема, актуальність, ступінь розробленості проблеми, цілі, завдання роботи), у структурі роботи (зміст), в основних розділах (огляд і критичний аналіз літератури, опрацювання проблеми, пропозиції та рекомендації), у висновках (здобуті результати).

Під час планування часу на підготовку та написання магістерської роботи слід урахувати такі необхідні процедури, що передують захисту роботи:

  • ознайомлення наукового керівника з текстом роботи, отримання від нього зауважень і виправлення їх;

  • науковий керівник може рекомендувати оприлюднення результатів дослідження на науково-практичних конференціях різного рівня, а також у збірниках наукових праць;

  • попередній захист роботи на кафедрі (факультативно за рішенням кафедри), виправлення можливих зауважень;

  • проходження нормоконтролю щодо оформлення роботи і виправлення зауважень;

  • попередній перегляд роботи завідувачем кафедри (вибірково);

  • оправлення роботи в палітурку;

  • отримання підпису завідувача кафедри і виправлення можливих зауважень;

  • отримання відгуку наукового керівника;

  • отримання рецензії від зовнішнього рецензента;

  • подача електронної версії роботи;

  • реєстрація роботи в секретаря відповідної державної екзаменаційної комісії;

  • підготовка тексту виступу на захисті і осмислення відповідей на можливі питання;

  • підготовка ілюстративного та презентаційного матеріалу до захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]