Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т2 Контрольно-ревізійний процес .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Розділ 1 "Проведено ревізій і перевірок"

У рядку 010 цього розділу відображається загальна кількість ревізій і перевірок (за винятком зустрічних, проведених в межах включеної до звіту ревізії, перевірки), проведених контрольно-ревізійним підрозділом протягом звітного періоду.

У рядку 020 відображається кількість підприємств, установ і організацій, де були проведені ревізії та перевірки (за винятком зустрічних, проведених в межах включеної до звіту ревізії, перевірки) і які зареєстровані органами статистики в Єдиному державному реєстрі.

У рядку 021 конкретизуються дані про загальну кількість перевірених у звітному періоді підприємств, установ, організацій, які отримували бюджетні кошти.

До бюджетних коштів належать кошти (загального та спеціального фондів), що входять у бюджети всіх рівнів незалежно від джерела їх формування.

У рядку 022 наводиться кількість перевірених бюджетних установ і організацій.

Бюджетна установа -- орган, установа чи організація, визначена Конститу­цією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади, органами влади АР Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевих бюджетів.

У рядку 030 відображається кількість підприємств, установ і організацій, в яких проведеними у звітному періоді ревізіями (перевірками) виявлено хоча б одне з фінансових порушень, визначених розділами II, III. Зазначена у цьому рядку кількість підприємств, установ і організацій, які отримували бюджетні кошти, та бюджетних установ відображаються відповідно в рядках 031 та 032.

Розділ II "Виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави"

Недоотриманими фінансовими ресурсами вважаються втрачені доходи держави (бюджетів, бюджетних установ і організацій, державних і комунальних підприємств) внаслідок:

  • безоплатного надання у користування природних і матеріальних ресурсів, які повинні надаватись лише на платній основі, безпідставного надання пільг зі сплати податків та інших платежів, в тому числі неподаткових (орендна плата за землю тощо);

  • неперерахування (повного або часткового) до відповідного бюджету місцевих податків, зборів, відрахувань уповноваженими з їх збору підприємс­твами, установами і організаціями;

  • незарахування/неперерахування до відповідного бюджету коштів, що надійшли від реалізації активів (матеріальні ресурси, цінні папери тощо) уповноваженими на ці дії підприємствами, установами і організаціями;

  • безпідставного списання зобов'язань щодо позичок, фінансових допомог, наданих суб'єктам господарювання, за рахунок бюджетних коштів та державних цільових фондів на поворотній основі;

  • неперерахування в установленому порядку дивідендів на частку державного майна у статутних фондах господарських товариств при отриманні ними прибутку від результатів фінансово-господарської діяльності після прийняття рішення про розподіл прибутку між власниками;

  • несплати банками відсотків за користування вільними залишками бюджетних коштів, втрати (відсотків) від надання безвідсоткових позик;

  • несплати бюджетними установами і організаціями до бюджету сум доходів, отриманих від здавання дорогоцінних металів і реалізації нерухомого майна та суб'єктами господарювання незалежно від форм власності – різниці між сумою прямих збитків від недостачі та фактично відшкодованою сумою, тощо;

  • втрат доходів бюджетами, бюджетними установами і організаціями, підприємствами загальнодержавної та комунальної власності внаслідок реалізації товарів, робіт і послуг за заниженими цінами, порядок розрахунку вартості яких визначений законодавчими актами (експертна оцінка, аукціон, розрахунок орендної плати тощо).

Кількість підприємств, установ та організацій, що допустили зазначені порушення, відображається в рядку 100, сума цих порушень – в рядку 101.

Рядки 102, 103 та 104 конкретизують втрати доходів відповідно: державними та місцевими бюджетами; бюджетними установами і організаціями; підприємствами загальнодержавної та комунальної власності.

Фінансові порушення, що призвели до збитків, - це незаконні витрати ресурсів, нецільові витрати бюджетних коштів та недостачі ресурсів. Кількість підприємств, установ і організацій, що допустили зазначені порушення, відображається в рядку 200, а сума цих порушень – в рядку 201.

У рядку 202 вказується сума фінансових порушень, що призвели до збитків при здійсненні операцій з бюджетними ресурсами, з яких в рядку 203 – державного бюджету.

У рядках 204 і 205 відображаються відповідно кількість бюджетних установ і організацій та суми фінансових порушень, що призвели до збитків, виявлених у цих суб'єктів контролю.

Незаконними витратами грошових коштів і матеріальних цінностей є витрати, проведені з порушеннями чинного законодавства (за винятком нецільового використання бюджетних коштів) при умові списання цих витрат з касових видатків бюджетної установи, віднесення до складу витрат суб'єкта підприємницької діяльності.

У рядку 210 відображається кількість підприємств, установ та організацій, що допустили зазначені порушення.

До показника "Незаконних витрат ресурсів" (рядок 211) включаються вияв­лені ревізіями і перевірками суми:

  • вартості основних засобів, інших матеріальних цінностей, що знаходились у загальнодержавній, комунальній власності і незаконно перейшли до іншої форми власності;

  • незаконних видатків внаслідок списання з балансу матеріальних цінностей з порушенням установленого порядку;

  • безпідставного списання з обліку сум дебіторської заборгованості на утримання (витрати виробництва);

  • безпідставного витрачання коштів внаслідок завищення обсягів та вартості отриманих товарів, робіт, послуг;

  • незаконного покриття витрат орендарів;

  • коштів, витрачених на оплату праці працівників, які утримуються по­над затверджену штатну кількість, внаслідок незаконного підвищення окладів, ставок, за невідпрацьований час, переплат премій, пенсій, ком пен­сацій, допомог, стипендій тощо;

  • безпідставно оплачених підзвітних сум;

  • зайвого спрямування бюджетних коштів розпорядникам коштів бюджету нижчого рівня або небюджетним підприємствам і організаціям без наявності підстав на етапі фінансування (видатки, не передбачені бюджетами, кошторисами, лімітними довідками).

Крім того, в рядок 211 включаються витрати коштів державних цільових фондів, в тому числі позабюджетних, проведених з порушенням законодавства. У рядку 213 відображається незаконне витрачання коштів державного бюджету. У рядку 215 відображаються витрати бюджетних коштів (загального і спеціального фонду) бюджетними установами і організаціями.

Нецільовими витратами бюджетних коштів (загального і спеціального фонду) вважаються витрати, проведені на цілі, не передбачені законодавством при виконанні державних цільових програм бюджетними установами і організаціями за умови їх списання з касових видатків бюджетної установи та суб'єктами підприємницької діяльності – на цілі, не передбачені договорами або умовами їх надання, при умові закінчення терміну виконання програми. Також до такого роду витрат належать витрати, здійснені бюджетними установами і організаціями на цілі, не передбачені затвердженими в установленому порядку кошторисами доходів і видатків.

У показниках цього розділу (рядки 220-221) відображається відповідно кількість підприємств, установ і організацій, де встановлені факти нецільових витрат грошових коштів і матеріальних цінностей та їх сума.

У показник "Нецільових витрат бюджетних коштів" входять виявлені ревізія­ми і перевірками:

  • кошти, отримані бюджетами з бюджетів вищого рівня у вигляді субвенцій і використані не за цільовим призначенням;

  • витрати коштів державного та місцевих бюджетів, передбачені для пев­них цілей, використані не за цільовим призначенням.

У рядку 222 відображаються суми нецільового витрачання коштів державного бюджету. У рядках 223, 224 відображаються витрати бюджетних коштів (загального і спеціального фонду) бюджетними установами і організаціями.

До показника "Недостач ресурсів" входять виявлені інвентаризаціями, прове­деними в ході ревізій та перевірок, недостачі грошових коштів, цінних паперів, нематеріальних активів, матеріальних цінностей і основних засобів, що або були в обліку, були безпідставно списані з обліку, або були не взяті на облік на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності за обліковими цінами. У рядку 230 відображається кількість підприємств, установ та організацій, у яких виявлено зазначені факти, а у рядку 231 – їх сума. Із виявленої суми недостач (розкрадань) ресурсів рядки 232 та 233 відображають кількість та суму зазначених порушень, виявлених у бюджетних установах і організаціях.