Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг.курс транспорту (методичка).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
66.5 Кб
Скачать

3 Етапи виконання курсової роботи

В процесі написання курсової роботи із дисципліни можна виділити кілька етапів:

  1. Вибір теми курсової роботи та її затвердження.

  2. Ознайомлення з літературними джерелами та складання плану курсової роботи.

  3. Погодження і коригування плану курсової роботи із керівником.

  4. Написання та оформлення курсової роботи.

  5. Перевірка курсової роботи керівництвом.

  6. Захист курсової роботи.

План – це послідовний перелік основних питань, які повинні бути висвітлені в курсовій роботі. До плану необхідно внести і розмістити в логічній послідовності такі питання, які дозволили б творчо розкрити обрану тему.

Кожний розділ плану курсової роботи повинен містити декілька пунктів, які в свою чергу, можуть складатися із підпунктів.

Після закінчення збору всіх необхідних матеріалів можна приступити до написання курсової роботи. Тут слід ще раз повернутись до розгляду робочого плану, щоб остаточно визначитись із кількістю, формулюваннями та логічною послідовністю питань плану.

Зміст курсової роботи викладається у чіткій послідовності із складеним планом. Думки автора повинні бути чітко сформульованими. Запозичені ідеї з інших джерел оформлюються з обов’язковим посиланням на першоджерела.

Після остаточного опрацювання, курсову роботу слід оформити відповідно до методичних вимог та стандартів і подати керівнику для перевірки.

Студенти, які не писали курсову роботу, на іспит не допускаються.

Перевірена робота повертається авторові. При позитивній оцінці вона допускається до захисту, який проводиться до початку екзаменаційної сесії.

При наявності суттєвих недоліків робота підлягає доопрацьовуванню.

4 Структура курсової роботи

Загальний обсяг курсової роботи становить 25-30 сторінок друкованого тексту.

Курсова робота повинна складатися з таких частин (структура роботи):

  • титульного листа;

  • змісту (плану роботи);

  • вступу (1-2 сторінки);

  • двох розділів (щонайменше), а як правило, три розділи (теоретичний, аналітичний  5-6 сторінок, практичний  3-4 сторінки);

  • висновків і пропозицій (1-2 сторінки);

  • списку використаної літератури;

  • додатків (за необхідністю).

Зміст відображає розділи курсової роботи і нумерацію сторінок. Розділи роботи можуть поділятися на підрозділи (параграфи). "ВСТУП" та "ВИСНОВКИ" не нумеруються.

У вступі необхідно коротко обґрунтувати вибір теми.

У розділах розкривається основний зміст роботи. Якщо курсова робота має щонайменше два розділи, то в одному розкривається теорія питання, а в іншому  як практично застосовується розглянута теорія. Якщо робота має три розділи, то вона повинна включати теоретичну, практичну та конструктивну частину роботи.

Необхідною умовою успішного виконання роботи є наведення розрахунків, обрахунків, що спираються на статичні матеріали або матеріали реальних (гіпотетичних) галузей, секторів, підприємств. Це розкривається у третьому розділі курсової роботи.

5 Правила оформлення курсової роботи

Курсову роботу студенти виконують згідно обраної теми у відповідності до вимог стандартів. Пояснювальна записка може бути виконана від руки, або надрукована за допомогою комп’ютера на одній стороні білого паперу формату А4. Відступ справа, зліва, згори та знизу має становити відповідно: 1, 3, 2.5, 2.5 см. Усі заголовки мають бути виділені жирним шрифтом. Курсова робота має бути переплетена або зшита і міститись у твердій обкладинці або папці.

Перша сторінка є титульною і оформлюється згідно з доданком А. на другій сторінці подається зміст. Нумерація сторінок має бути наскрізною від титульного аркуша до останньої. Першою сторінкою є титульний аркуш, другою  зміст і т.д. На титульному аркуші номер сторінки не проставляється. Таблиці та рисунки, які розміщені на окремих сторінках, включаються в загальну нумерацію.

Текст пояснювальної записки повинен складатися з розділів, підрозділів і пунктів. У записці розділи нумеруються арабськими цифрами. Підрозділи також нумеруються арабськими цифрами і розділяються крапкою. Наприкінці номера крапка не ставиться. Структурні елементи "ВСТУП", "ВИСНОВКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ", "ДОДАТОК" не нумерується.

Заголовки розділів розміщуються посередині рядка, друкуються прописними літерами. Наприкінці заголовку крапка не ставиться.

Кожний розділ курсової роботи починається з нової сторінки.

Розділи, як і підрозділи, можуть складатися із одного і кількох пунктів. Наприклад: Ситуаційний аналіз діяльності транспортного підприємства

1.1 (нумерація пунктів першого підрозділу)

1.2

Визначення головних цілей та завдань розвитку транспортного підприємства

2.1 (нумерація пунктів другого підрозділу)

2.2

Розділи і підрозділи курсової роботи повинні мати змістовний заголовок. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. У кінці заголовка крапку не ставлять. Підкреслювати заголовок і переносити слова в заголовках не допускається.

Кожний розділ має починатися з нової сторінки. Відстань між назвою розділу і подальшим текстом має дорівнювати міжрядковим друкарським інтервалами, при виконанні рукописним способом - 15 мм. Відстань між заголовками підрозділів і подальшим текстом - один інтервал, при виконанні від руки - 8 мм. Нумерація сторінок пояснювальної записки повинна бути послідовною з першої до останньої сторінки. Номера сторінок проставляють арабськими цифрами у правому верхньому куті сторінки без крапки.

Таблицю розташовують одразу ж після посилання на неї у тексті роботи або на наступній сторінці, а при необхідності - в додатках.

При необхідності таблиці заголовок можна не повторювати, при цьому графи нумеруються, нумерація повторюється на наступній сторінці, над ній розміщуються слова "Продовження таблиці" із вказівками її номеру. Таблиці нумеруються у межах розділу арабськими цифрами. Слово "Таблиця" і її номер пишуть з абзацу над таблицею. Кожна таблиця повинна мати заголовок, що розміщується після слова "Таблиця", наприклад, "Таблиця 1.1 - Структура основних фондів транспортного підприємства". Формули повинні нумеруватися у межах розділу. Номер формули розміщується у дужках праворуч. У експлуатації значення символів і числових коефіцієнтів розшифровуються відразу під формулою у послідовності, у якій вони зазначені у формулі. Розшифрування символів формул починають із слів "де", двокрапка не ставиться.

Усі ілюстрації (графіки, схеми) називаються рисунками, які нумеруються послідовно в межах розділу арабськими цифрами. Номер рисунка складається з номера розділу і порядкового номера рисунка, розділених крапкою, наприклад, Рисунок 2.3 (третій рисунок другого розділу). При посилань на рисунок зазначають його повний номер, наприклад: відповідно до рисунка 2.3. При повторному посиланні на рисунок використовують слово "дивись" у скороченому варіанті, наприклад: (див.рис.2.3). Рисунки розташовують у тексті одразу після першого посилання на них і так, щоб для розгляду було досить їх перевернути за годинниковою стрілкою. Кожен рисунок має супроводжуватися змістовним підтекстом, який пишуть або друкують під рисунком в один рядок з номером (Рисунок 2.3 - Графік попиту та пропозиції). Літературні джерела (підручники, посібники, монографії, журнальні статті) наводяться в алфавітному порядку за прізвищами авторів або порядку появи посилань у тексті.

Посилання на літературу пишуться у квадратних дужках, де вказується номер джерела інформації зі списку використаної літератури і сторінки, з яких взята інформація. Наприклад: [4, 34-35]. Кожний додаток починається з нової сторінки, з верху якої посередині пишеться слово "Додаток" і велика літера, що позначає додаток. Додаток повинен мати заголовок, який записується симетрично відносно тексту або рисунка, таблиці з великої літери. Додатки позначають прописними літерами українського алфавіту, за винятком букв: Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Можливе використання букв латинського алфавіту, за винятком І, О. У випадку повного використання українського та латинського алфавітів допускається використання арабських цифр. Якщо додаток один, то він позначається "Додаток А".