Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апаратне та програмне забезпечення інформаційни...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
29.12 Кб
Скачать

2.4. Засоби зберігання інформації

ПК обладнаний внутрішнім пристроєм для тривалого зберігання інформації – жорстким диском (вінчестером), основними характеристиками якого є місткість і швидкість зчитування чи запису інформації.

Для резервного копіювання інформації, її перенесення або у випадках неможливості розміщення всієї інформації на жорсткому диску використовують зовнішні накопичувачі, серед яких найпоширенішими є магнітні диски (дискети), компакт-диски (CD та DVD), карти пам’яті, флеш-карти та ін. Запис та зчитування інформації з них використовується з допомогою спеціальних зовнішніх приводів.

Важливою складовою функціонування ІС є система зберігання даних – самостійний апаратно-програмний ресурс для довготривалого і надійного збегігання великих обсягів інформації.

2.5. Засоби передавання інформації

Обмін інформацією між ІС або в межах однієї ІС здійснюється за допомогою традиційних засобів зв’язку та мережевого обладнання.

Комп’ютерною мережею називається об’єднання двох і більше ПК для сумісного використання апаратних, програмних та інформаційних ресурсів.

Наведемо приклади найбільш вживаного мережевого обладнання.

Сервер – спеціально виділений ПК, призначений для керування мережею. Решта ПК, які користуються послугами сервера, називають робочими станціями або клієнтами.

Канали зв’язку – електричний кабель, оптоволоконні та телефонні лінії, радіо- та космічний зв’язок.

Мережеві адаптери – пристрої для забезпечення сумісності ПК з каналами зв’язку.

Концентратори – розгалужувальні пристрої.

Маршрутизатори – апаратно-програмні комплекси для фізичного поєднання кількох комп’ютерних мереж.

2.6. Апаратні засоби захисту інформації

Джерела безперебійного живлення (UPS) – захищають електронні пристрої ПК від проблем, пов’язаних з вимиканням живлення, викидами та падіннями напруги.

Резервні пристрої – надлишкове апаратне забезпечення, яке переймає повноваження несправних пристроїв без зупинки системи.

RAID-технологія – передбачає паралельне застосування декількох дисків для зберігання інформації.

Криптографічні пристрої – пристрої для шифрування даних, зберігання ключів і уведення паролів.

Біометричні пристрої – захищають дані від несанкціонованого доступу шляхом перевірки унікальних біометричних даних користувача.

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

План

3.1. Поняття та види програмного забезпечення.

3.2. Загальносистемне програмне забезпечення.

3.3. Спеціальне програмне забезпечення.

3.1. Поняття та види програмного забезпечення

Програмне забезпечення (ПЗ) призначене для розв’язання різноманітних задач засобами комп’ютерних технологій і є за своєю суттю сукупністю програм, написаних на мовах машинного програмування та супровідної документації з питань їх інсталяції (встановлення) та експлуатації.

За своїм функціональним призначенням ПЗ класифікується на загально системне та спеціальне. Загальносистемне забезпечує функціонування комп’ютерної складової інформаційної системи (ПК, пристроїв введення та виведення інформації, мережевого та іншого обладнання), а спеціальне призначене для розв’язання вузькоспеціалізованих конкретних задач.