Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Екон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
453.12 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів над темою

Задля розуміння зазначеної теми, потрібно сформувати уявлення про процес еволюції суспільного виробництва, що набуває двох форм організації – натуральної та товарної, кожна з яких має особливі риси та ознаки, а товарна – певні форми прояву.

Надалі слід зосередити увагу на розгляді ключової категорії теми – «товар» та його властивостях, чітко розмежувати поняття споживчої вартості та вартості, формою вираження якої є мінова вартість, з’ясувати різницю у поглядах між марксистською та маржиналістською економічними школами. Зазначене вище дасть змогу усвідомити протиріччя товару, викликане двоїстичним характером праці: конкретного та абстрактного, кожен з яких відіграє особливу роль у створенні товару. Опанований матеріал допоможе студентам зрозуміти проблеми та суперечності, які існують у товарному виробництві.

Аналіз вартості товару надає можливість для з’ясування сутності, умов функціонування, функцій закону вартості та механізму його дії.

Тема «Товарне виробництво» є логічним початком у вивченні категорії «гроші»: їх сутності та еволюційного розвитку, надає можливість уявити «універсальний» товар, що став еквівалентом обміну.

Основні терміни і поняття

Власність, об’єкти і суб’єкти власності, право власності, привласнення, відчуження, володіння; індивідуальна, колективна, приватна, інтелектуальна, акціонерна, корпоративна, власність; приватизація.

Теми рефератів

  1. Роль товарного виробництва у розвитку економічної системи суспільства.

  2. Особливості товарного господарства в сучасних умовах.

Запитання для самоконтролю

  1. Поясніть різницю між натуральним і товарним господарством.

  2. Назвіть передумови виникнення товарного виробництва.

  3. Дайте визначення товару. Які властивості він має?

  4. У чому полягає двоїстий характер праці, втілений у товар?

  5. Які різновиди теорій вартості Ви знаєте?

  6. У чому полягає сутність та роль закону вартості?

Література

  1. Гриценко А. Еволюція вартості // Економіка України. – 2001. –№ 4 – С. 45-47.

  2. Гриценко А. Маржиналізм і трудова теорія вартості: чи можливий синтез? // Економіка України. – 1996.– № 1.– С. 73-79.

  3. Основи економічної теорії: навчальний посібник / За ред. А.Г. Зюнкіна. – К.: КНТ, Центр навчальної літератури, 2007. –232 с.

  4. Павличенко М. Модифікація вартості товару // Економіка України. – 2001.– № 7.– С. 48-50.

  5. Покритан А. Про еволюцію товарної форми продукту // Економіка України. – 2001.– № 11. – С. 57-59.

Тема 5. Сутність та еволюція грошей

План

  1. Походження, сутність і функції грошей.

  2. Грошовий обіг та його закони.

  3. Інфляція, її причини, форми та соціальні наслідки.

  4. Грошова система та ї елементи.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів над темою

Наведена тема, зважаючи на реалії сьогодення, є однією з найбільш цікавих та актуальних. Її вивчення необхідно розпочати з розгляду концепцій походження грошей: раціоналістичної та еволюційної. Студенти повинні чітко усвідомити, що гроші – це особливий товар, сутність якого розкривається через низку функцій, які вони виконують: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, утворення скарбів та світових грошей. Водночас потрібно уявити еволюцію самих функцій у процесі прискореного економічного розвитку суспільства.

Наступним етапом вивчення теми є розгляд сутності грошового обігу та його закону. Тут слід чітко усвідомити, що порушення пропорцій між товарною та грошовою масою щодо збільшення останньої неминуче призводить до інфляції, наслідком якої є економічна та соціальна напруга. Тому виникає потреба у з’ясуванні зовнішніх і внутрішніх причин інфляції та необхідності антиінфляційних заходів.

На завершення теми, що вивчається, аналізуються сутність, елементи та типи грошової системи у процесі еволюційного розвитку: перехід від металевих до паперових, а наприкінці ХХ ст. – до кредитних та електронних грошей.

Основні терміни і поняття

Гроші, масштаб цін, міра вартості, засіб обігу; металеві, паперові, кредитні, електронні гроші; вексель, чек, банкнота, емісія грошей, інфляція, дефляція, гіперінфляція, конвертованість, девальвація, ревальвація.