Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsZ_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

3. Характеристика потенційно небезпечних об’єктів на території Хмельницької області

На території Хмельницької області розташовано понад 450 потенційно-небезпечних об'єктів, в тому числі ЗО - хімічно-небезпечних (м'ясокомбінати, маслосирзаводи тощо, які використовують у виробництві такі небезпечні хімічні речовини як аміак та хлор) та особливо небезпечний радіаційно-ядерний об'єкт Хмельницька атомна електростанція. У зонах можливого радіаційного та хімічного забруднення (у разі аварій на Хмельницькій АЕС чи на хімічно-небезпечних об'єктах) проживає біля 200 тисяч жителів області. Тільки в зоні спостереження (30-км зона) Хмельницької атомної електростанції, знаходиться 125 населених пунктів, в яких проживає біля 138 тис. громадян. Окрім загроз скоєння надзвичайних ситуацій техногенного характеру, існують реальні чинники скоєння надзвичайних ситуацій і природного характеру (пам'ятні події стихійного лиха - підтоплення, що мало місце 23-27 липня 2008 року на території західних областей України, в т.ч. частково і Хмельницької області).Сума завданих стихією збитків перевищила 4 млрд. гривень.Отож, питання захисту населення, території області від негативного впливу можливих (прогнозованих) надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру є першочерговим завданням всіх органів виконавчої влади, органів самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності.Вирішення цього завдання потребує належного підходу, якийпередбачає виконання заходів щодо створення фонду захиснихспоруд. В умовах незадовільного забезпечення населення захисними спорудами в містах та інших населених пунктах області, що мають об'єкти підвищеної небезпеки, основним способом захисту населення у разі загрози або виникненні надзвичайної ситуації, особливо на енергоблоках Хмельницької атомної електростанції, на сьогодні залишається своєчасний і швидкий вивіз або вивід людей з небезпечної зони у безпечні місця, тобто їх евакуація.

Наша область відноситься до регіонів із високим ступенем ризику виникнення надзвичайних ситуацій. За статистичними даними в області нараховується 21403 об'єкта господарювання. Серед них, Хмельницька АЕС, нафтопроводи - "Одеса-Броди", "Дружба", газопроводи "Союз", "Уренгой-Помари-Ужгород", "Прогрес", "Дашава-Київ", "Київ-Захід України-І", "Київ-Захід України - ІІ", "Торжок-Долина" загальною протяжністю 1416,5 кілометрів. Через вузлові залізничні станції Хмельницький та Шепетівка постійно транспортуються тисячі тонн небезпечних вантажів. Велику потенційну загрозу для населення області становлять військові бази, арсенали та склади боєприпасів.

З 378 потенційно небезпечних об'єктів, розташованих на території області: 55 - хімічно небезпечні, 3 - гідронебезпечні, 320 - вибухопожежо і пожежонебезпечні. Крім того, проведена ідентифікація 329 об'єктів, з них ідентифіковано, як об'єкти підвищеної небезпеки . 212, розроблено плани локалізації і ліквідації аварійних ситуацій 285, складено 139 декларацій безпеки.

Так, на території Хмельницької області в с. Цвітоха Славутського району розміщено арсенал Збройних Сил України, на якому, за даними експертів, зберігається близько 57 тисяч тон ракет для реактивних систем залпового вогню «Смерч» та «Ураган», з дальністю розльоту при загоранні й підриві до 30 км. Зазначені ракети мають в своєму складі особливо небезпечні протипіхотні міни ПФМ-1, які Україна, згідно зі взятими на себе міжнародними зобов’язаннями в рамках Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення, ратифікованої Законом України від 18.05.2005 р., мала знищити до 2010 року.

Більшість зазначених боєприпасів зберігаються на відкритих майданчиках. З кожним роком їх технічний стан погіршується і подальше їх зберігання стає вибухо- і пожежонебезпечним.

У випадку надзвичайної ситуації на арсеналі в с. Цвітоха, можливим наслідком стане, як зазначають фахівці, розліт ракет на велику відстань та мінування значних площ протипіхотними мінами типу ПФМ-1.

Тому, цей об’єкт є потенційно небезпечним і несе, у разі надзвичайної події, загрозу не лише Хмельницькій АЕС, яка знаходиться на відстані 27 км. від арсеналу, але й залізниці Київ - Львів (50 м.) і навколишнім населеним пунктам, в тому числі м. Шепетівка (5 км.).

Разом з тим, дієвих заходів з боку Уряду, спрямованих на ліквідацію арсеналу, не здійснюється. За деякими даними в Україні відсутні технології, необхідні для ліквідації такого виду боєприпасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]