Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ за темою 3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Місце методів менеджменту в процесі управління організацією.

Усі методи менеджменту діалектично пов'язані з функціями менеджменту, оскільки основним завданням функцій менеджменту як видів управлінської діяльності є формування методів менеджменту. При цьому процес формування здійснюється через конкретні функції, які реалізуються з допомогою загальних. (Місце методів менеджменту в процесі управління організацією показано на рис. 1) Усі методи менеджменту повинні функціонувати не як окремі, розрізнені та самостійні способи впливу, а як цілісна система, що складається із взаємодіючих та взаємопов'язаних елементів.

ВХІД

(матеріальні, фінансові, трудові, енергетичні, інформаційні та ін. ресурси)

ОРГАНІЗАЦІЯ

КЕРУЮЧА СИСТЕМА

КОНКРЕТНІ ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ

ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ

Планування

Організу-вання

Мотивуван-ня

Контролю-вання

РЕГУЛЮВАННЯ

МЕТОДИ МЕНЕДЖМЕНТУ

.….

КЕРОВАНА СИСТЕМА

ВИХІД

(продукція, послуги, прибуток, соціальна відповідальність та ін)

Рис. 1. Методи менеджменту в процесі управління організацією

2. Підходи до формування функцій менеджменту

На сучасному етапі розвитку менеджменту до загальних функцій відносять планування, організування, мотивування, контролювання і регулювання. Автором першої розгорнутої класифікації Ф.М. був А.Файоль, який виділив наступні етапи адміністрування: передбачення, організацію, розпорядження, узгодження і контроль. В наступні періоди розвитку менеджменту різні дослідники по-своєму виділяли функції менеджменту:

  • Вчені колишнього РС і України - Завадський і Андрушків – планування, організацію, координацію, регулювання, стимулювання, контроль;

  • Мескон, Альберт Хедоурі і Кузьмін – планування, організацію, мотивацію і контроль.

Однак відмовлятися від функції регулювання невиправдано, оскільки дослідження свідчать, що без неї не обходиться жоден управлінський процес. Наприклад, після контролювання відбувається зворотний зв'язок з метою усунення недоліків, відхилень, збоїв тощо, тобто регулювання; у процесі стратегічного планування після формулювання місії та визначення цілей організації, вибору стратегії обов'язковою є оцінка розробленої стратегії шляхом її співставлення з місією організації. Що стосується функції координування, то цей важливий управлінський важіль реалізується у формі керівництва.

На сьогодні в теорії управління наявні досить великі розбіжності у визначенні функцій, їх диференціації та класифікації. Найчастіше головними ознаками для класифікації функцій управління є:

    • Вид управлінської діяльності, що дає змогу відрізнити одну роботу від інших у процесі поділу управлінської праці;

    • Спрямованість видів діяльності на керований об’єкт або фактори зовнішнього середовища.