Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ за темою 3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Функції менеджменту на основних стадіях виробництва.

Управління стадіями виробництва є конкретними функціями управління.

Розглянемо стадії виробництва та формування відповідних груп специфічних функцій:

  • науково-технічна підготовка – управління інноваціями;

  • економічне обґрунтування – управління фінансами;

  • Соціальний план – управління персоналом;

  • Виробнича стадія –управління виробництвом;

  • Реалізація продукції – маркетингова функція

Кожна специфічна функція управління в виробництві є комплексною за змістом і для належного виконання конкретної функції необхідно здійснити весь цикл загальних функцій, використовуючи різноманітні методи управлінського впливу.

Реалізація загальних завдань підприємства вимагає створення необхідних економічних та інших умов у сфері управління. Так, завдання пристосування виробництва до вимог і попиту ринку передбачає виконання функції маркетингу, визначення основних напрямів і пропорцій розвитку матеріального виробництва з урахуванням джерел його забезпечення розв’язується шляхом здійснення функції планування, налагодження організаційних відносин між різними підрозділами та виконання рішень і планових показників господарської діяльності досягається шляхом реалізації функції організації, перевірка діяльності та порівняння фактів з наміченою метою і напрямками розвитку здійснюється через функцію контролю. Це означає, що зміст кожної функції управління визначається специфікою завдань, які розв’язуються в рамках функції. Тому складність виробництва та його завдань визначає всю складність управління та його функцій.

  1. Елементи соціального впливу в соціально-психологічних методах менеджменту.

По складу і змісту соціально-психологічні методи управління являють собою єдність соціального і психологічного впливу на трудові колективи і окремих робітників.

Соціальний вплив включає формування і розвиток виробничого колективу, соціальних процесів всередині нього, управління трудовою і творчою активністю робітників. Такий вид впливу включає прийоми регулювання, нормування і морального стимулювання колективної (особистої) ініціативи.

Соціальне регулювання включає критику і самокритику, новаторство, обмін досвідом, соціальне прогнозування і планування, святкові збори, традиції.

Соціальне нормування включає правила внутрішнього розпорядку, устави, положення громадських організацій працівників, правила виробничого етикету, форми дисциплінарного впливу (соціальної профілактики).

Моральне стимулювання, або стимулювання колективної (особистої) ініціативи, використовується для заохочення колективу і окремих працівників, які досягли високих показників у трудовій діяльності. Цей вид впливу включає вручення похвальних грамот, нагородження почесними Знаками, державними нагородами.

  1. Елементи психологічного впливу в соціально-психологічних методах менеджменту.

Психологічний вплив складається з регулювання взаємовідносин між членами виробничого колективу з метою створення в ньому сприятливого психологічного клімату. Воно включає прийоми комплектування малих груп і колективів працівників, гуманізації праці, психологічного спонукання (мотивації) до праці, професіонального відбору і навчання робітників.

Комплектування малих трудових груп і колективів базується на використанні соціометричного тестування. За допомогою соціальних досліджень, наприклад, використати симпатії і антипатії всередині групи або колективу, визначити місце кожного його члену, встановити ступінь психологічного суміщення робітників в групі.

Гуманізація праці означає покращення естетичних умов праці за допомогою використання психологічного впливу кольору, музики, освітлення, оформлення робочого місця, розширення творчих можливостей робітників колективу.

Психологічне спонукання (мотивація) робітників серед іншого передбачає виховання відношення до праці з повагою, поглиблення змісту праці і наявність в ньому творчих елементів, перспективи професійного росту, громадське визнання трудового вкладу.