Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

Тема 3 Організація і методичне забезпечення аудиту

1. Процес аудиту та його стадії.

2. Договір на проведення аудиту.

3. Відповідальність в аудиторській діяльності.

4. Планування аудиторської перевірки.

5. План та програма аудиту.

3.1. Процес аудиту і його стадії

Організація аудиту — це встановлений аудиторською фірмою по­рядок і технологія виконання договірної роботи суб'єктами аудиту при узгодженні зусиль і способів виконання з метою забезпечення максимальної ефективності використання аудиторської праці при виконанні умов договору.

Аудит як інформаційна система функціонує в певному технологічному режимі, тобто упорядковано та здійснюється в певній послідовності.

Технологія аудиту - це науково-організований процес аудиту, який передбачає виконання аудиторських робіт у певній послідовності за окремими стадіями, тісно пов'язаними між собою, що утворюють єдину систему для вирішення поставлених завдань.

Аудиторська палата України і Спілка аудиторів України підготу­вали навчально-методичний матеріал як рекомендації з якісного ви­конання завдань аудиторської перевірки . Таке виконання пови­нне забезпечуватися наступними комплексами процедур:

Комплекс 1 - роботи планують відповідно до Міжнародних стандартів аудиту.

Комплекс 2 - завдання виконує обізнаний персонал, який має доступ до професійних стандартів, політики та процедур, які застосовуються аудиторською фірмою.

Комплекс 3. - фірма ідентифікує сфера й конкретні ситуації, що потребують особливої уваги персоналу.

Комплекс 4 - виконання завдання контролюють, перевіряють, документують й висвітлюють відповідно до Міжнародних стандартів аудиту.

Стадії аудиторського процесу:

1) Організаційна:

  • вивчення діяльності підприємства, його установчих документів, організації і стану бухгалтерського обліку, звітності, внутрішньогосподарського контролю;

  • підготовка листа - зобов'язання про згоду на проведення аудиту;

  • укладання договору на проведення аудиту.

2 Підготовча стадія:

  • вибір виконавців;

  • організаційно-методична підготовка аудиту – визначається стан економіки об’єкта аудиту, вибір методики аудиту, законодавчих і нормативних актів, які будуть потрібні для роботи з конкретним об’єктом аудиту;

  • складання загального плану та програми аудиту.

3) Методична стадія:

  • - вивчення об'єкта аудиту;

  • - коригування програми аудиту;

  • - виконуються контрольні аудиторські процедури і безпосередньо вивчається правомірність відображених в обліку та звітності господарських операцій (перевірка, інвентаризація, опитування, тощо).

4) Результативна стадія:

  • узагальнення результатів аудиту: складається аудиторський висновок або аудиторський звіт, в якому представляються виявлені недоліки, підтверджується або не підтверджується достовірність звітності підприємства і дається оцінка організації обліку і управління;

  • реалізація результатів аудиту: погодження наслідків аудиту із замовником, розробка профілактичних заходів по покращенню діяльності підприємства, надається практична допомога у виправленні помилок.

Документальне оформлення процесу аудиту наведено на рис.3.1.

Рис.3.1. Документальне оформлення процесу аудиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]