Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

1.4. Управління аудиторською діяльністю

Процес регулювання аудиторської діяльності в різних країнах має певні особливості. Зокрема нині можна визначити два підходи до створення нормативно-правовового забезпечення регулювання аудиторської діяльності:

1. державна законодавча ініціатива і державне регулювання;

2. законодавча ініціатива громадських професійних організацій і регулювання спільно з державою (табл. 1.2).

Таблиця 1.2

Підходи щодо регулювання аудиторської діяльності:

Назва підходу

Характеристика підходу

Країни в яких застосовуються

Державна законодавча ініціатива і державне регулювання

Держава безпосередньо розробляє і затверджує законодавчі акти і нормативи аудиту, здійснює реєстрацію аудиторів і аудиторських фірм, а також контролює їх діяльність

Країни континентальної Європи, Росія, Швейцарія тощо

Законодавча ініціатива громадських професійних організацій і регулювання спільно з державою

Процес регулювання діяльності здійснюється за ініціативи громадських професійних організацій

Англія, США, Україна тощо

Перший підхід до регулювання аудиторської діяльності характер­ний для країн континентальної Європи і Росії. Суть цього підходу по­лягає в тому, що держава сама розробляє і затверджує законодавчі ак­ти і нормативи аудиту, здійснює реєстрацію аудиторів і аудиторських фірм, а також контроль за їх діяльністю.

Іншого підходу дотримується Англія, США та деякі інші країни, тому він одержав назву англо-американського підходу. Основною особливістю цього підходу є те, що процес регулювання діяльності здійснюється з ініціативи громадських професійних організацій.

В Україні регулювання аудиторської діяльності має три рівні: державне регулювання, професійне регулювання і внутрішнє регулювання.

Так, з ініціативи Спілки аудиторів України (САУ) був підготовлений і прийнятий Верховною Радою України 22.04.1993р. Закон "Про аудиторську діяльність" (останніми роками зміни і до­повнення до нього вносились тричі 15.12.2005р., 19.01.2006р. та 14.09.2006р.).

Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежно­го фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової та іншої економічної інформації. Відповідно до ст.1, по­ложення цього Закону діють на території України і поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та ви­дів діяльності.

Дія цього Закону не поширюється на аудиторську діяльність державних органів, їх підрозділів та посадових осіб, уповноважених законами України на здійснення державного фінансового контролю .

Після прийняття Закону було створено Аудиторську палату України, метою діяльності якої є сприяння розвитку, вдосконаленню та уніфікації аудиторської справи в країні. Аудиторська палата України (АПУ) - функціонує як незалежний самостійний орган, є юридичною особою, має свою печатку, емблему та іншу атрибутику, рахунки в банку. Діяльність Аудиторської палати України регламентується Статутом АПУ, прийнятим на засіданні АПУ 28.10.1993 р. (нова редакція за Рішенням АПУ № 180 від 21.06.2007 р.), АПУ є неприбутковою організацією (рис.1.3).

Рис.1.3. Доходи і витрати АПУ

Чисельність членів АПУ — двадцять дві особи.

АПУ формується на паритетних засадах шляхом делегування до її складу аудиторів та представників державних органів. Ст 13. Закону України «Про аудиторську діяльність» передбачено наступний поря­док делегування:

  1. від державних органів по одному представнику делегують Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Міністерство економіки України, Державна податкова адміністрація України, Національний банк України, Державний комітет статистики України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, Рахункова палата та Головне контрольно-ревізійне управління України. Делегується 10 осіб;

  1. від аудиторів делегуються в кількості десяти осіб висококваліфіковані аудитори з безперервним стажем аудиторської діяльності не менше п'яти років, представники фахових навчальних закладів і наукових організацій .

Члени АПУ виконують свої обов'язки на громадських засадах. В АПУ створено такі постійно діючі комісії:

  • Комісія із сертифікації та удоскона­лення професійних знань аудиторів;

  • Комісія зі стандартів аудиту та конт­ролю якості;

  • Дисциплінарна комісія;

  • Комісія з питань законодавства, пра­вового регулювання та інформаційної підтримки аудиторської діяльності, з професійних національних та міжнародних зв'язків та інші.

У ст. 18 Закону України "Про аудиторську діяльність" зазначено, що аудитори України мають право об'єднуватись у громадські органі­зації за професійними ознаками, а також визначено загальні повнова­ження професійних організацій аудиторів. Таким професійним об'єднанням на сьогодні є Спілка аудиторів України. Спілка аудито­рів України (САУ) - це громадське об'єднання, яке об'єднує на доб­ровільних засадах чинних аудиторів. Мета діяльності САУ -об'єднати зусилля аудиторів для захисту їхніх законних прав, інтере­сів та сприяти розвитку аудиторської діяльності в Україні, підвищен­ню професійного рівня аудиторів.

У своїй діяльності САУ керується статутом САУ.

Таким чином, управління аудиторською діяльністю - це процес регулювання роботи аудиторських фірм, аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги, та всієї аудиторської спільноти в дер­жаві з метою дотримання єдиних методологічних вимог.

Порівняння функцій АПУ та САУ наведено в табл. 1.3.

Таблиця 1.3

Функції АПУ та САУ

Функції

АПУ

САУ

1

2

3

Методологічна

Затвердження норм і стандартів аудиту, програм підготовки аудиторів

Розробка на основі узагальнення практики науково обґрунтованої методики та рекомендації з питань аудиторської діяльності

Інформаційна

Сприяння виданню нормативних, методологічних та інших матеріалів з питань аудиторської діяльності, видавництво навчальної, методологічної та довідкової літератури з питань аудиторської діяльності

Видавництво навчальної, методичної та довідкової літератури з питань аудиторської діяльності

Кадрова

Сертифікація

Участь у навчальній діяльності, сприяння підготовці та перепідготовці кадрів

Організаційна

Підготовка пропозицій з питань розвитку аудиту в Україні та винесення їх на розгляд відповідних інстанцій, реєстрація аудиторських фірм та аудиторів, які одноосібно надають аудиторські послуги. Створення регіональних відділень, визначення їх повноважень та контроль діяльності. Участь у роботі міжнародних організацій з питань аудиту. Створення тимчасових комісій та робочих груп з питань, віднесених до компетенції АПУ

Внесення пропозицій до органів влади та управління з питань аудиторської діяльності. Представлення законних інтересів своїх членів в органах державної влади та управління України АПУ. Створення регіональних відділень, визначення їх повноважень та контроль діяльності. Забезпечення членів Спілки необхідними інформаційними, консультативними та іншими послугами. Розвиток міжнародного співробітництва, участь у роботі міжнародних громадських організацій. Співробітництво з державними і громадськими об’єднаннями, підприємствами та установами, приватними особами на території України та за її межами з питань, віднесених до статутних завдань САУ

Контрольна

Розгляд скарг на діяльність окремих аудиторів і аудиторських фірм з питань їх компетенції та застосування стягнень за неналежне виконання професійних обов’язків

Сприяння дотриманню законності та проведенню профілактики правопорушень серед своїх членів

Контрольні питання

  • Які причини виникнення та передумови розвитку аудиту?

  • Які обов'язки покладаються на аудиторів?

  • Яким видом діяльності є аудиторська діяльність?

  • Яка головна мета аудиту?

  • Хто є користувачами результатів аудиту?

  • Як поділяється аудит відповідно до вимог законодавства?

  • Що є постулатами аудиту?

  • Що входить до завдань аудиту?

  • Які принципові відмінності між аудитом і ревізією?

  • Що є об'єктом і предметом аудиту?

  • Які існують види аудиту?

  • Які види господарюючих суб'єктів підлягають обов'язковому аудиту?

  • Яка економічна суть та об'єктивна необхідність аудиту в умовах ринку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]