Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вторинні ресурси. Економічна оцінка та використ...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
31.47 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Економічний факультет Спеціальність: Економіка підприємства

Індивідуальна робота Вторинні ресурси

Виконав___________________________________________ Пікінер В.Л. Перевірив___________________________________________ Шевченко В.В.

2012 р.

План

Вступ

Класифікація

Економічна оцінка та використання вторинних ресурсів в Україні

Нормативно-правова база

Список використаної літератури

Вступ

Велика кількість харчових продуктів і промислових товарів розфасовується у спеціальну тару, яку ми зазвичай просто викидаємо в сміттєпровід. Така поведінка людини не є раціональною. Адже пластик, метал і папір є цінними матеріалами, які можна повторно використовувати у виробництві як початкову сировину. Використання вторинної сировини знижує витрати енергії: для виробництва паперу з макулатури потрібно вдвічі менше енергії, ніж для виробництва аналогічної кількості паперу з деревини. Вторинна сировина, особливо штучні матеріали, можуть використовуватися як паливо, запаси якого в природі обмежені. Переробка вторинної сировини зберігає природні ресурси для майбутніх поколінь, а також перешкоджає знищенню місць існування живих істот - тварин і рослин. Використання вторинної сировини також вирішує проблему складування відходів, яка у наші дні в розвинених країнах постає особливо гостро. Частину сміття міські служби вивозять на покинуті каменярні та в інші місця, розташовані за містом. Так поступово накопичуються величезні кількості сміття - екологічні „бомби". Для прикладу: жителі Нью-Йорка щорічно відправляють у сміттєпровід стільки сміття, що воно могло б вкрити Центральний парк міста шаром заввишки в 4 м. В середньому кожна німецька сім'я за рік викидає близько 1 тонни відходів.

Відходи знаходять застосування у багатьох галузях для виробництва промислової продукції, будівельних матеріалів, комбікормів, добрив та ін., замінюючи природні ресурси (рудні концентрати, паливо, деревину, природні нерудні матеріали тощо).

Класифікація

Відходами можна вважати будь-які речовини, що утворюються в процесі діяльності людини або підприємств. Вторинною сировиною вважаються відходи, які можна переробити в готову продукцію.

Згідно з Державним класифікатором ДК 016-97 класифікують наступні види відходів, що слугують сировиною для вторинної переробки:

17.52.20 - ганчір’я, відходи шпагату, мотузок (у тому числі відходи канатів і тросів, а також вироби з текстильних матеріалів, що були у використанні).

21.12.60 - макулатура, відходи паперові та картонні (у тому числі відходи картонні з крафт-паперу не біленого тощо, газети і журнали, довідники тощо старі та непродані).

19.10.50 - відходи шкіряні (шкіряна вичинка та інші відходи шкіри, які повністю зношені тощо).

20.10.40 - тирса та відходи деревини (у тому числі обрізки деревини, непридатні для використання як лісоматеріал).

24.16.60 - відходи пластмасові.

25.13.60 - відходи від обрізання гуми.

26.15.11 - відходи скла.

51.57.10 - металевий брухт.