Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивідуальне завдання із регіональної економік...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
96.43 Кб
Скачать

Список використаної літератури:

1. Микитенко І. А. Аграрний сектор України за умов становлення нової соціально-економічної системи – глобалізму / І. А. Микитенко // Економіка АПК. – 2009. – № 2. – С. 29–36.

2. Офіційна веб-сторінка Миколаївської міської ради. http://www.mykolayiv-oda.gov.ua/ua/publication/content/287.html

3. Шаблій О.І. Соціально-економічна географія України: навчальний посібник.

- Львів : Світ, 1994. – 608 с., іл.

4. Стеченко Д.М. Розміщення продуктивних сил і регіоналістика Навч. посіб. - К., Вікар, 2001 - 401 с.

5. Розміщення продуктивних сил України. Навчально- методичний посібник для самост. вивч. дисціпл. / С.І. Дорогунцов, Ю.І. Петюренко, Я.Б. Олійник та ін.. - К., КНЕУ, 2000 - 644 с.

Баланс галузей виробництва

2.1 Виробництво промислової продукції

Миколаївська область – високорозвинений індустріальний регіон держави, який відзначається потужною багатогалузевою промисловістю, розвиненим агропромисловим комплексом, розгалуженою транспортною мережею, портовим господарством та значною виробничою, науковою та соціальною інфраструктурою. Економічний потенціал регіону – 211 потужних і понад 2,3 тисячи статистично малих промислових підприємств, понад 600 сільськогосподарських підприємств та 4,3 тисячи фермерських господарств.

Таблиця 1.2.1. Структура промислового виробництва (у % до обсягу реалізованої промислової продукції області)

Галузь виробництва

2008 рік

2009 рік

Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води

25,8

23,8

Металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів

18,4

18,7

Машинобудування

15,6

23,0

Легка промисловість

2,8

2,5

Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції

5,7

2,9

Виробництво харчових продуктів, напоїв

29,6

26,2

Добувна промисловість Миколаївської області орієнтована на видобування будівельних матеріалів (граніт, пиляний черепашник, вапняк, пісок, каоліни, керамзитова сировина, цегельна сировина).

Питома вага підприємств галузі у загальнообласному обсязі реалізованої продукції становить 1,1%.Частка підприємств галузі у загальнообласному обсязі реалізації промислової продукції становить 25,1%. Обсяги виробництва продукції галузі виробництво та розподілення електроенергії, газу та води знаходяться у значній залежності від роботи ВП "Южно-Українська АЕС" НАЕК "Енергоатом".

Провідним підприємством галузі - ТОВ "Миколаївський глиноземний завод", питома вага якого в обсягах реалізації продукції галузі - 84,4%.Лідером вітчизняного суднобудування є ВАТ "Ваден Ярдс Океан".

У виробництві харчових продуктів та напоїв обсяги промислового виробництва знижено на 7,9%. Питома вага підприємств галузі в обсягах реалізації промислової продукції області - 30,5%.

В загальнодержавному поділі на частку промислового комплексу області припадає до 2,0-2,3% промислової продукції. За виробництвом промислової продукції на душу населення Миколаївська область посідає 9 місце серед 27 адміністративно-територіальних одиниць України.

Для промислового комплексу області характерна висока концентрація підприємств в південному (суднобудування, машинобудування, кольорова промисловість) та північному регіонах (електроенергетика, машинобудування). В загальнодержавному поділі на частку промислового комплексу області припадає 2,5% реалізованої промислової продукції. В обсязі галузей виробництва України питома вага виробництва електроенергії області відповідно займає 3,1%, металургійного виробництва та виробництво металевих виробів – 2,3%, машинобудування – 5,1%, легкої промисловості – 7,1%, харчової промисловості – 3,5 %.

У 2009 році на Миколаївщині вироблено у натуральному виразі (у % до обсягів України):

O    72,0% - дитячих соків;

O    100% – газових турбін;

O    47,5% – фруктових та овочевих соків, нектарів;

    27,9% – дубленої без подальшої обробки шкіри;

O    43,4% – обробленої після дублення (чи обробленої під пергамент) шкіри;

O    20,1% – продукції атомної електроенергетики;

O    18,3% – сиру свіжого неферментованого та кисломолочного;

O    12,3% – виноградного вина;

O    20,6% – овочів консервованих натуральних;

O    13,9% – згущених молока і вершків;

O    6,4% – цементу.

Слід зазначити, що у 2009 році всі газові турбіни були вироблені у Миколаївській області,випуск газових турбін збільшено на 24%.

Провідна галузь – суднобудування представлена в обласному центрі великими державними підприємствами Державна акціонерна холдингова компанія "Чорноморський суднобудівний завод", "Суднобудівний завод ім. 61 Комунара", ВАТ"Дамен Шіпярдс Океан", Суднобудівний завод "Лиман" та Миколаївська малотоннажна верф. Основною продукцією цих потужних підприємств – танкери, суховантажі, контейнеровози, рефрижератори, траулера, плаваючі готелі, катера тощо. До цієї ж галузі входять низка підприємств, які забезпечують виробництво судового обладнання. Суднобудування визначає специфіку промислового комплексу Миколаївщини.

Крім суднобудівної галузі в області розміщені два крупних підприємства електронної промисловості, на яких створені унікальні потужності та сформовані висококваліфіковані кадри.

Провідне місце в промисловому потенціалі області займає також кольорова металургія, яка представлена одним з найбільших в Європі підприємством алюмінієвої промисловості – АТ "Миколаївський глиноземний завод", потужністю 1 млн. тонн глинозему на рік. Близько 90% своєї продукції завод експортує в інші країни, а натомість підприємство отримує готовий алюміній.

Електроенергетична галузь регіону представлена п"ятьма підприємствами головним з яких є ВО "Південно-Українська АЕС". Атомна станція виробляє до 20 млрд. кВт. годин електроенергії, що втричі перевищує потреби області. Питома вага електроенергетичної галузі області досягає майже 4% виробництва електроенергії в Україні. Електроенергетична галузь області представлена 326 електростанціями, загальною потужністю понад 3,1 млн.кВт. Основою енергетичної галузі регіону є ВП НЕК "Енергоатом" "Южно-Українська АЕС", частка якої в загальних обсягах виробництва електроенергії області досягає 99%.

На базі розробки місцевих покладів будівельної сировини в області досить розвинута промисловість будівельних матеріалів. Вона представлена ВАТ "Югцемент" потужністю понад 1 млн. тонн цементу на рік, цегельними підприємствами загальною потужністю понад 49 млн. штук умовної цегли на рік, підприємствами залізобетонних виробів потужністю 195 тис куб. метрів на рік тощо. В північній частині області розміщені підприємства, які випускають щебінь та гранітні вироби.

Легка галузь представлена значними підприємствами швейної промисловості які виробляють чоловічий, жіночий та дитячий одяг (акціонерні товариства "Евіс", "Вікторія", "Санта Україна"), трикотажні та галантерейні вироби (АТ "Аура", "Ангела"), шкіряну сировину, шкіргалантерею та різноманітне взуття (АТ "Возко", "Ніккож" та "Ніко"). Ця галузь виробляє до 9% республіканських обсягів продукції легкої промисловості. Питома легкої промисловості області вага в обсязі продукції легкої промисловості України досягає 6,3%.

Одне з провідних місць в області займає розвинута харчосмакова галузь, доля продукції якої в республіканському виробництві становить більше 3%. Харчова промисловість - одна з провідних галузей економіки області, яка представлена700 підприємствами. На базі переробки сільськогосподарської сировини в області розвинута м'ясна промисловість, яка представлена акціонерними товариствами: "Вознесенська продовольча компанія", Варварівська птахофабрика, понад 50-ти міні-ковбасними цехами.

На території області розташовано провідне підприємство по переробці дарів моря – АТ " Снігурівський рибоконсервний комбінат" потужністю до 16 млн. умовних банок в рік.

Крім того, в регіоні є підприємства харчової промисловості споживчої кооперації – десятки ковбасних, консервних та рибопереробних цехів, також 450 міні-переробних цехів в господарствах і приватному секторі. Цими підприємствами виготовляється понад 500 найменувань продовольчих товарів.

Приймання та переробка молока здійснюються на 16 підприємствах, найбільш потужними з них є акціонерні товариства – "Лакталіс-Україна", Баштанській сир завод, Первомайський молочноконсервний комбінат, Вознесенський сиркомбінат та ТД "Доманівський". Потужність підприємств розрахована на випуск 30 тонн тваринного масла, 250 тонн продукції з незбираного молока та майже 100 тис. умовних банок молочних консервів на добу.

Виробництво борошна, хлібобулочних та макаронних виробів здійснюється на підприємствах виробничих об'єднань "Елеваторзернопром", хлібопекарної промисловості, макаронній фабриці та в численних приватних хлібопекарнях. Загальна потужність підприємств по виробництву борошна досягає 150 тис.тонн на рік, хлібобулочних виробів – понад 300 тонн на зміну, макаронних виробів – до 10 тис. тонн на рік.

Потужності акціонерних підприємств "Гілея" та "Шелтон" дають змогу переробляти на добу до 10 тис. тонн цукрових буряків. В регіоні також є кондитерська фабрика, 10 харчосмакових фабрик, лікеро-горілчаний завод, найбільший пивзавод «Янтар», потужність якого 7,2 млн. дал. пива в рік, який випускає широкий асортимент безалкогольних и слабоградусних напоїв.

Провідне підприємство по виробництву вина, слабоалкогольних напоїв, соків, нектарів и напоїв на основі соків в упаковці тетра-пак АТ«Сандора» виробляє до 30 млн. пакетів на рік.

Винсовхоз «Зелений Гай» об'єднання «Садвинпром» виробляє широку номенклатуру вин із виноматеріалів власного виробництва, а також коньяку. Щорічно розливає 250-300 тис. дал. сухих, марочних и столових вин, а також є постачальником фруктів в широкому асортименті. Колективне сільськогосподарське підприємство «Ольвія» виробляє близько 400 дал. вина та понад 300 дал. виноматеріалів. АТ «Радсад» – підприємство, яке спеціалізується на вирощуванні фруктів и винограду, виробництві виноматеріалів и вина. Виробнича потужність лінії розливу – 1млн. бут. в місяць. Крім цього, консервне виробництво області виробляє понад 260 муб. плодоовочевих консервів на рік.

Галузь хімічного виробництва представлена акціонерним товариством "Алиє паруса", яке має значні потужності для випуску різноманітної парфюмерно-косметичної продукції: мила туалетного и господарського із натуральної сировини. Виробляє понад 100 видів товарів: одеколони, духи, води туалетні, різноманітні креми для любих видів шкіри, засіб для догляду за волоссям, декоративну косметику, засіб до и після гоління.

Машинобудівна галузь промислового комплексу Миколаївської області являється провідною галуззю регіону. До цієї галузі входить 3 потужних підприємства суднобудування, низка підприємств, які забезпечують виробництво суднового обладнання та інші підприємства машинобудування, з яких найпотужнішим є ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект", що виготовляє багатопрофільні газотурбінні двигуни, які використовуються як для обладнання кораблів та суден, так і для транспортування природного газу та виробництва електроенергії. Питома вага продукції машинобудування і металообробки області становить 2,7% цієї галузі України і до 20% промислової продукції області.